I.Dünya Savaşı'ndan Cumhuriyet'e Balkanlardan Trakya'ya göçler (1914-1923)
Migrations from the Balkans to Thrace, From World War I to the Republic
  1. Tez No: 995974
  2. Yazar: BEDRİYE UZUNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KARACAKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Balkanlar, Göçler, Muhacirler, Tevzi Defterl, Trakya bölgesi, Balkans, Migrations, Tevzi Register, Thrace region
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, I. Dünya Savaşı yıllarından Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna kadar geçen süreçte Balkanlardan Trakya Bölgesi'ne yapılan göçlere ve göçmenlerin Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Gelibolu'da yarattığı sosyo-kültürel ve ekonomik etkilere odaklanmıştır. I. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele yıllarında devam eden bu göçler esnasında, göçmenlerin nasıl ve hangi şartlarda sevk ve iskân edildikleri, nerelerden geldikleri, nerelere öncelikli olarak yerleştirildikleri arşiv belgeleri ve dönemin gazeteleri ile telif eserlerden elde edilen bilgiler ışığında karşılaştırmalı olarak izah edilmiştir. Ayrıca belirtilen zaman içerisinde Trakya Bölgesi'ne ne kadar muhacirin iskân edildiği dönem kaynakları dikkate alınarak belirlenmiştir. Bunun yanında, dönem hükümetlerinin Trakya'da uyguladıkları göç ve iskân politikaları tartışılarak devletin göçmenlere yaptığı yardımlar ile göçmenlerin sosyo-ekonomik kültürel yapıya nasıl entegre oldukları ortaya konulmuştur. I. Dünya Savaşı yıllarından Cumhuriyet Dönemi'ne kadar devam eden göçler sırasında Trakya Bölgesi'ne iskân edilen göçmenlerle ilgili istatistiki bilgileri ihtiva eden Muhacir Komisyonu raporları ve muhacir kayıtlarını içeren arşiv belgeleri çalışmamızın temel belgeleri olmuştur. I. Dünya Savaşı esnasında Balkanlardan gelen muhacirler için tutulan vergi defterleri olan Muhacir Tevzi Defterleri'ndeki muhacir demografik verileri kullanılarak alana katkı sağlanması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the migrations from the Balkans to the Thrace region during the period from the First World War to the establishment of the Republic of Turkey, and the socio-cultural and economic impacts of the migrants on Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, and Gelibolu. The thesis comparatively explains how and under what conditions these migrants were transported and settled, their origins, and their priority settlements during the years of the First World War and the War of Independence, using archival documents, contemporary newspapers, and copyrighted works. Furthermore, the number of migrants settled in the Thrace region during this period is determined by considering contemporary sources. In addition, the migration and settlement policies implemented by the governments of the time in Thrace are discussed, revealing the state's assistance to migrants and how they integrated into the socio-economic and cultural structure. The reports of the Migrant Commission and archival documents containing migrant records, which include statistical information on migrants settled in the Thrace Region during the migrations that continued from the years of World War I to the Republican Era, have been the fundamental documents of our study. The aim is to contribute to the field by utilizing the demographic data of migrants found in the Tevzi Defterleri, which are tax registers kept for migrants who came from the Balkans during World War I.