Ortadoğu'daki savaşlar sonrası göç hareketliliğinin sinemada temsili:“Misafir”ve“Umudun Öteki Yüzü”filmlerinin karşılaştırmalı analizi
The representation of post-war migration mobility in the Middle East in cinema: A comparative analysis of of the films the Guest and the Other Side of Hope
- Tez No: 995976
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZER ÖZKANTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Radyo-Televizyon, Fine Arts, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Düzensiz göç, Kimlik, Mülteciler, Sinema, Uluslararası göç, Zorunlu göç, United Nations High Commissioner for Refugees, Irregular immigration, Identity, Refugees, Cinema, International migration, Forced emigration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Film Tasarımı Ana Sanat Dalı
Özet
Sinema, yalnızca estetik ve anlatısal bir alan olmanın ötesinde, toplumsal deneyimlerin, kopuşların ve dönüşümlerin görünür hâle geldiği önemli bir kültürel zemin oluşturmaktadır. Bu bağlamda zorunlu göç olgusu, sinemada bireyin yaşamını, ilişkilerini ve gündelik pratiklerini yeniden biçimlendiren bir deneyim alanı olarak ele alınmaktadır. Bu çalışma, zorunlu göç deneyiminin sinemada bireysel kırılmalar, kurumsal boşluklar ve toplumsal dışlanma biçimleri aracılığıyla nasıl görünür kılındığını, Misafir (2017) ve Umudun Öteki Yüzü (2017) filmleri üzerinden incelemektedir. Araştırmada, filmler birer sinemasal metin olarak ele alınmış ve metin çözümlemesi ile tematik analiz yöntemlerinden faydalanılmıştır. Bu doğrultuda filmlerdeki anlatı yapıları, diyaloglar, zaman ve mekân kullanımı, ses tasarımı ve karakter temsilleri bütüncül bir çerçevede değerlendirilmiştir. İnceleme sonucunda, her iki filmde de mülteci deneyiminin gündelik yaşamın akışı içinde, bekleyiş hâlleri, sessizlikler ve sınırlı hareket alanları üzerinden kurulduğu görülmüştür. Filmler, farklı coğrafi bağlamlarda geçmelerine rağmen, mülteci karakterlerin karşılaştıkları kırılganlıkların benzer yapısal koşullar etrafında şekillendiğini ortaya koymaktadır. Mekânsal düzenlemeler, ağırlaşmış zaman kurgusu ve sade anlatı tercihleri, zorunlu göç deneyiminin süreklilik taşıyan belirsizlik hâlini görünür kılmaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, zorunlu göçün sinemada ilk anda istisnai bir olay olarak görünürlük kazansa da, bireyin gündelik yaşamını belirleyen, hukuki güvencesizlik ve toplumsal dışlanma ile süreklilik kazanan yapısal bir deneyim olarak temsil edildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Cinema constitutes an important cultural terrain in which social experiences, ruptures, and transformations become visible beyond a purely aesthetic and narrative domain. Within this context, forced migration is addressed in cinema as an experiential field that reshapes individuals' lives, relationships, and everyday practices. This study examines how the experience of forced migration is rendered visible in cinema through individual ruptures, institutional absences, and forms of social exclusion, focusing on the films Misafir (2017) and The Other Side of Hope (2017). In this research, the films are approached as cinematic texts, and textual analysis together with thematic analysis is employed as the primary methodological framework. Accordingly, narrative structures, dialogues, the use of time and space, sound design, and character representations are examined within a holistic analytical perspective. The analysis demonstrates that, in both films, the refugee experience is constructed within the flow of everyday life through states of waiting, silence, and restricted mobility. Although the films are set in different geographical contexts, they reveal that the vulnerabilities encountered by refugee characters are shaped by similar structural conditions. Spatial arrangements, decelerated temporal constructions, and restrained narrative choices make visible the persistent state of uncertainty that characterizes the experience of forced migration. Ultimately, this study shows that while forced migration may initially appear in cinema as an exceptional event, it is represented as a structural experience sustained through legal insecurity and social exclusion, one that continuously shapes and determines the individual's everyday life.