Geleneksel güreşçilerin atılganlık ve beden algısı düzeylerinin incelenmesi
Examining the assertiveness and body perception levels of traditional wrestlers
- Tez No: 995981
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ABAKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Güreş, Atılganlık, Beden Algısı, Geleneksel sporlar, Traditional sports
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Sporlar ve Oyunlar Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma geleneksel güreşçilerin beden algısı ve atılganlık düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılan betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini güneydoğu Anadolu bölgesinde geleneksel güreşlerle uğraşan bireyler oluşmuştur. Araştırmada veri toplamak amacıyla Hovardaoğlu (1992) tarafından Türkçeye uyarlama çalışması yapılan“Beden Algısı Ölçeği”ile Voltan (1980) tarafından Türkçeye uyarlama çalışması yapılan“Rathus Atılganlık Envanteri”kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 22.0 programından yararlanılmıştır. Sonuç olarak; geleneksel güreşçilerin yaş ve sor yılı arttıkça atılganlık ve beden algılarının düştüğü, beden algısının arttığı durumlarda atılganlık puanlarının azaldığı, bekarların daha atılgan olduğu, il merkezinde yaşayanların beden algıları yüksek iken ilçede yaşayanların atılganlık puanları daha yüksek olduğu ve eğitim durumu arttıkça atılganlık davranışlarının azaldığı görülmüştür. Aylık gelir durumu artan geleneksel güreşçilerin atılganlık davranışlarının azaldığı gözlemlenirken, yağlı güreşçilerin diğer geleneksel güreşçilerden daha yüksek atılganlık davranışı sergiledikleri, en az atılganlık davranışının ise şalvar güreşçilerinde olduğu görülmüş olup, yağlı güreşçilerin beden algılarının ise en düşük durumda olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study conducted to examine the body image and assertiveness levels of traditional wrestlers. The population of the study consists of individuals engaged in traditional wrestling in the southeastern Anatolia region. To collect data, the Body Image Scale, adapted into Turkish by Hovardaoğlu (1992), and the Rathus Assertiveness Inventory, adapted into Turkish by Voltan (1980), were used. SPSS 22.0 software was used to analyze the research data. In conclusion, it was observed that as the age and years of experience of traditional wrestlers increased, their assertiveness and body image decreased; when body image increased, assertiveness scores decreased; unmarried individuals were more assertive; those living in the provincial center had higher body image while those living in the district had higher assertiveness scores; and as educational status increased, assertive behaviors decreased. It was observed that the assertiveness behaviors of traditional wrestlers decreased as their monthly income increased, while oil wrestlers exhibited higher assertiveness behaviors than other traditional wrestlers, and the least assertiveness behavior was seen in shalvar wrestlers. It was concluded that oil wrestlers had the lowest body image.