Tip 2 diyabet hastalarının hastalık farkındalık ve kabul ile öz bakım aktivitelerini gerçekleştirme düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between type 2 diabetes patients' disease awareness and acceptance and their levels of performing self-care activities
- Tez No: 996049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA BİRGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus-tip 2, Özbakım, Diabetes mellitus-type 2, Self-care
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma tip 2 diyabetli bireylerin hastalık farkındalık ve kabul düzeyleri ile öz bakım aktivitelerini gerçekleştirme düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı türde yapıldı. Araştırmanın örneklemini özel bir hastanenin dahiliye polikliniği ve servislerinde ayaktan ve yatarak takip edilen 180 diyabet hastası oluşturdu. Veriler“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Diyabet Farkındalık ve Kabul Ölçeği”ve“Diyabet Öz-Bakım Ölçeği”ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplandı. Araştırmaya katılanların %57.8'i erkek, %50.6'sı 60-74 yaş aralığında, %75'i evli, %36.1'i ilkokul ve altı mezuniyet derecesine sahip, %40'ı emekli, %75'inin geliri giderine eşit ve %96.7'sinin sosyal güvencesi mevcuttur. Hastaların %43.3'ünün 11 yıl ve üzeri süredir diyabetle yaşadığı, %53.3'ünün oral antidiyabetik ilaç tedavisi aldığı, %62.8'inin ailesinde başka bir diyabet hastası bulunduğu, %32.2'sinin diyabet kontrolü için altı ayda bir sağlık kuruluşuna başvurduğu, üçte birinden azının (%33.3) diyabetle ilgili bakım ya da eğitim aldığı, %52.8'inin diyabetin komplikasyonlarını bildiği belirlendi. Hastaların diyabet farkındalık ve kabul düzeyleri orta, diyabet öz bakım düzeyleri yeterli bulundu. Araştırmaya katılanların Diyabet Farkındalık ve Kabul Ölçeği ve Diyabet Öz-Bakım Ölçeği puanları arasında anlamlı ve orta düzeyde pozitif yönde bir ilişki saptandı. Diyabetin yönetiminde multidisipliner bir ekip anlayışı içinde hastaların farkında olma ve kabullenme sürecini olumsuz etkileyen faktörler belirlenmeli ve buna yönelik iyileştirme çalışmaları planlanarak öz bakım yönetimleri desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
This descriptive, cross-sectional, and correlational study aimed to determine the relationship between disease awareness and acceptance levels and self-care activity levels in individuals with type 2 diabetes. The sample consisted of 180 diabetic patients followed up as outpatients and inpatients in the internal medicine outpatient clinic and wards of a private hospital. Data were collected using a“Descriptive Information Form”,“Diabetes Awareness and Acceptance Scale”, and“Diabetes Self-Care Scale”through face-to-face interviews. Of the participants, 57.8% were male, 50.6% were between 60-74 years old, 75% were married, 36.1% had a primary school education or lower, 40% were retired, 75% had income equal to their expenses, and 96.7% had social security coverage. It was determined that 43.3% of the patients had been living with diabetes for 11 years or more, 53.3% were receiving oral antidiabetic medication, 62.8% had another diabetic patient in their family, 32.2% visited a healthcare facility every six months for diabetes control, less than one-third (33.3%) had received diabetes-related care or education, and 52.8% were aware of the complications of diabetes. Patients' diabetes awareness and acceptance levels were found to be moderate, while their diabetes self-care levels were adequate. A significant and moderate positive correlation was found between the Diabetes Awareness and Acceptance Scale and the Diabetes Self-Care Scale scores of the participants. In diabetes management, a multidisciplinary team approach should be adopted to identify factors negatively affecting patients' awareness and acceptance process, and improvement efforts should be planned to support self-care management.