Türkiye'deki anesteziyoloji ve reanimasyon asistanlarının kan ve kan ürünü transfüzyonuna ilişkin bilgi düzeyi, tutumları ve klinik uygulamalarının değerlendirilmesi: Anket çalışması
A survey study to evaluate the knowledge level, attitudes, and clinical practices of anesthesiology and resuscitation residents in Turkey regarding blood and blood product transfusion
- Tez No: 996051
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN SİLAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: anket, bilgi düzeyi, farkındalık, kan transfüzyonu, awareness, blood transfusion, knowledge level, survey
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Türkiye'deki Anesteziyoloji ve Reanimasyon asistanlarının kan ve kan ürünleri transfüzyonuna ilişkin bilgi düzeylerini, tutumlarını ve klinik uygulamalarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Kan transfüzyonu, hasta güvenliği açısından yüksek risk taşıyan bir uygulamadır ve bu süreçte hekimlerin bilgi, farkındalık ve uygulama tutarlılığı hasta sonuçlarını doğrudan etkileyebilmektedir. Çalışma, mevcut bilgi eksikliklerinin belirlenmesi ve eğitimsel ihtiyaçların ortaya konulması bakımından önem taşımaktadır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel nitelikteki bu araştırma Türkiye genelinde Anesteziyoloji ve Reanimasyon asistanlarını kapsamaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen ve 31 sorudan oluşan çevrim içi anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Anket; katılımcı özellikleri, klinik uygulama alışkanlıkları, transfüzyon endikasyonlarına yönelik bilgi düzeyi, komplikasyon yönetimi, kurumsal protokoller ve eğitim ihtiyaçları gibi başlıkları içermektedir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Asistan hekimlerin kan ve kan ürünleri transfüzyonu ile ilgili bilgi düzeylerinin özellikle eğitim alma durumuna bağlı olarak belirgin şekilde arttığı gösterilmiştir. Düzenli kan transfüzyonu eğitimi yapılan kurumlarda eğitim düzeyinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Transfüzyon komplikasyonları ve yönetimi ile ilgili bilgi eksikliği tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamız, anestezi asistanlarının kan ve kan ürünleri transfüzyonu konusundaki bilgi düzeylerinde farklılıklar olduğunu, eğitimle bilgi düzeylerinin arttığını ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, protokol uygulamalarının güçlendirilmesi ve düzenli eğitim programlarının yaygınlaştırılmasının gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu sonuçların, hasta güvenliği ve transfüzyon kalitesinin artırılmasına yönelik politikaların geliştirilmesine katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the knowledge level, attitudes, and clinical practices of Anesthesiology and Reanimation residents in Türkiye regarding blood and blood product transfusion. Blood transfusion is a high-risk procedure in terms of patient safety, and physicians' knowledge, awareness, and consistency in practice can directly affect patient outcomes. Identifying existing knowledge gaps and educational needs is therefore of considerable importance. Materials and Methods: This descriptive, cross-sectional study included Anesthesiology and Reanimation residents across Türkiye. Data were collected using an online questionnaire developed by the researchers, consisting of 31 items. The survey covered participant characteristics, clinical practice patterns, knowledge of transfusion indications, management of transfusion-related complications, institutional protocols, and educational needs. Descriptive statistics and the chi-square test were used for data analysis. Results: It was demonstrated that the level of knowledge regarding blood and blood product transfusion increased markedly, particularly depending on whether participants had received training. Knowledge levels were found to be higher in institutions where regular transfusion training was provided. A lack of knowledge was identified regarding transfusion complications and their management. Conclusion: Our study revealed that anesthesia residents differ in their level of knowledge about blood and blood product transfusion and that education improves knowledge levels. The findings highlight the need to strengthen protocol-based practices and to expand regular training programs. These results are expected to contribute to the development of policies aimed at improving patient safety and enhancing transfusion quality.