Disiplin hukukunda amirin takdir yetkisi
The disretionary power of the superior in disciplinary law
  1. Tez No: 996079
  2. Yazar: ARİFE AK ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ SANCAKDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Disiplin Hukuku, Takdir Yetkisi, Disiplin Amiri, Kamu Görevlisi, Disiplin Yaptırımı, Disiplin Hukuku İlkeleri, Disciplinary Law, Discretionary Authority, Disciplinary Superior, Public Official, Disciplinary Sanction, Principles of Disciplinary Law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, kamu hizmetlerinin etkin ve düzenli bir şekilde yürütülmesini temin eden disiplin mekanizmasını, disiplin amirine tanınan takdir yetkisi odağında incelemektedir. Disiplin hukuku; amir, emir ve disiplin kavramlarının karşılıklı etkileşiminden doğan dinamik bir alan olup, bu süreçte amirin rolü, tesis edilen yaptırımların hukuka uygunluğu ve adilliği açısından kritik bir öneme sahiptir. Çalışma kapsamında, öncelikle disiplin kavramının tanımından başlanarak, otokratik ve demokratik disiplin anlayışları arasındaki denge ele alınmıştır. Disiplin yaptırımının bir idari işlem olarak hukuki niteliği vurgulandıktan sonra, karşılaştırmalı bir bakış açısıyla Almanya, İngiltere ve Fransa'daki disiplin rejimlerine değinilmiştir. Türk hukuk sistemi özelinde ise 657, 2547, 6413 ve 7068 sayılı kanunlar çerçevesinde mevcut disiplin rejiminin kapsamı ve içeriği analiz edilmiştir. Disiplin hukukunun temel süjesi olan“amir”ve amirin hiyerarşik yetkisinin somut bir yansıması olan“emir”kavramları da bu bağlamda incelenmiştir. Tezin ana eksenini, disiplin hukukuna hâkim olan temel ilkeler ile bu ilkeler çerçevesinde mevzuatın amire tanıdığı takdir yetkisi oluşturmaktadır. Bu doğrultuda, bir disiplin yaptırım işlemini oluşturan yetki, şekil, sebep, konu ve maksat unsurları bağlamında idarenin takdir yetkisinin varlığı, kapsamı ve öğretideki tartışmalar ele alınmıştır. Müteakiben disiplin hukukunda amire takdir yetkisinin tanındığı alanlar, yargı kararları ışığında somutlaştırılarak incelenmiştir. Nihayetinde bu çalışma, disiplin amirinin takdir yetkisinin mutlak ve sınırsız olmadığını; aksine, hukukun genel ilkeleri, özellikle de tarafsızlık, ölçülülük ve orantılılık prensipleriyle sınırlandırıldığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the disciplinary mechanism that ensures the effective and orderly conduct of public services, focusing on the discretionary authority granted to disciplinary superiors. Disciplinary law is a dynamic field arising from the interaction between the concepts of the superior, the command, and discipline, and in this process, the role of the superior is of critical importance for the legality and fairness of the sanctions imposed. Within the scope of the study, the definition of discipline is first addressed, followed by an assessment of the balance between autocratic and democratic understandings of discipline. After emphasizing the legal nature of disciplinary sanctions as administrative acts, the disciplinary regimes of Germany, the United Kingdom, and France are examined from a comparative perspective. In the context of the Turkish legal system, the scope and content of the existing disciplinary regime are analyzed within the framework of Laws No. 657, 2547, 6413, and 7068. The“superior,”as the central subject of disciplinary law, and the concept of“command,”which constitutes a concrete reflection of the superior's hierarchical authority, are also examined in this context. The main axis of the thesis consists of the fundamental principles governing disciplinary law and the discretionary authority granted to superiors within the framework of these principles. In this regard, the existence and scope of administrative discretion, as well as doctrinal debates surrounding it, are analyzed through the elements of an administrative act—authority, form, cause, subject matter, and purpose—that constitute a disciplinary sanction. Subsequently, the areas in which discretion is granted to disciplinary superiors are examined and concretized in light of judicial decisions. Ultimately, this study demonstrates that the discretionary authority of disciplinary superiors is neither absolute nor unlimited; rather, it is constrained by general principles of law, particularly the principles of impartiality, proportionality, and reasonableness.