Fasiyal reanimasyonda yeni bir donör sinir stilohyoid sinirin topografik ve mikroanatomik özelliklerinin incelenmesi, kadavra çalışması
Examination of the topographic and microanatomical features of the stylohyoid nerve as a novel donor nerve in facial reanimation: A cadaver study
- Tez No: 996088
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Fasiyal paralizi, Yüz siniri, Facial paralysis, Facial nerve
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Fasiyal paralizi, bireyin fonksiyonel, estetik, psikolojik ve sosyal bütünlüğünü olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini belirgin şekilde düşürmektedir. Bu nedenle tedavi yöntemleri giderek çeşitlenmiş, mikrocerrahi tekniklerindeki gelişmeler ile başarılı sonuçlar artmıştır. Ancak tüm bu ilerlemelere rağmen fasiyal reanimasyon cerrahisi hâlen teknik zorluklar barındırmaktadır. Literatürde en sık kullanılan donör sinirlerden biri olan masseterik sinir, güçlü motor fonksiyon sağlaması ve kolay ulaşılabilirliği ile avantajlıdır; ancak spontan gülüşün sağlanamaması ve hareketin daha çok istemli kontrol altında kalması, en önemli dezavantajı olarak bildirilmektedir. Hipoglossal sinir iyi bir motor kaynak olmasına rağmen feda edilmesi sonrası dil hareketlerinde belirgin fonksiyon kaybı riski taşır. Çapraz fasiyal sinir grefti (ÇFSG)'nde kullanılan zigomatik ve bukkal sinirler ise spontan gülüşün yeniden sağlanmasında etkili olmakla birlikte, uzun reinnervasyon süresi ve motor kuvvetin yetersiz kalabilmesi belirgin dezavantajları arasındadır. Bu bağlamda, yeni ve güvenilir donör sinir alternatiflerinin araştırılması önem taşımaktadır. Çalışmamızda, potansiyel bir verici sinir adayı olarak stilohyoid sinirin topografik ve mikroanatomik özelliklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Sekiz adet taze donmuş kadavranın iki taraflı boyun bölgesinde stilohyoid sinir disseke edilmiş, anatomik seyri ve komşu yapılarla ilişkisi kayıt altına alınmış, histomorfometrik incelemeleri yapılmıştır. Elde edilen veriler, stilohyoid sinirin kolay ulaşılabilir olması, sabit anatomik seyri, diseksiyonunun basitliği ve feda edilmesi durumunda belirgin fonksiyonel kayba yol açmaması nedeniyle, fasiyal reanimasyon cerrahisinde motor kuvveti destekleyici veya alternatif bir donör sinir olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Bu bulgular, özellikle mevcut donör sinirlerin dezavantajlarını ortadan kaldıracak kombine cerrahi yaklaşımlara katkı sağlayabilir. Ancak bu sonuçların klinik uygulamalarla desteklenmesi ve farklı cerrahi tekniklerle karşılaştırmalı çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Facial paralysis negatively affects the functional, aesthetic, psychological, and social integrity of the individual, significantly reducing quality of life. Consequently, treatment methods have diversified over time, and with the advances in microsurgical techniques, successful outcomes have increased. However, despite these developments, facial reanimation surgery still presents considerable technical challenges. Among the most frequently used donor nerves in the literature, the masseteric nerve is advantageous due to its strong motor function and ease of access; however, its major drawback is the inability to restore spontaneous smiling, with movements remaining largely under voluntary control. The hypoglossal nerve provides a strong motor source, but its sacrifice carries the risk of significant impairment in tongue movements. The zygomatic and buccal branches used in cross-facial nerve grafting (CFNG) are effective in restoring spontaneous smiling; nevertheless, the prolonged reinnervation period and insufficient motor strength are notable disadvantages. In this context, investigating new and reliable donor nerve alternatives is of significant importance. In the present study, we aimed to define the topographic and microanatomical features of the stylohyoid nerve as a potential donor nerve candidate. Eight fresh-frozen cadavers were dissected bilaterally in the neck region, and the anatomical course of the stylohyoid nerve, as well as its relationship with adjacent structures, was recorded. Histomorphometric analyses were also performed. Our findings suggest that the stylohyoid nerve, due to its easy accessibility, consistent anatomical course, straightforward dissection, and the absence of significant functional loss upon sacrifice, could serve as a supportive or alternative donor nerve for motor power in facial reanimation surgery. These results may contribute to combined surgical approaches aimed at overcoming the disadvantages of existing donor nerves. However, clinical studies are needed to validate these findings and to compare outcomes with different surgical techniques.