Masseterik sinir anatomisinin fasiyal reanimasyon cerrahisindeki önemi
The importance of the masseteric nerve anatomyin the field of facial reanimation surgery
  1. Tez No: 889110
  2. Yazar: BUKET CANDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM UFUK ŞAKUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Kulak Burun ve Boğaz, Anatomy, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: masseterik- fasiyal anastomoz, masseterik sinir anatomisi, fasiyal paralizi cerrahisi, masseteric-facial anastomosis, masseteric nerve anatomy, facial paralysis surgery
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
MASSETERİK SİNİR ANATOMİSİNİN FASİYAL REANİMASYON CERRAHİSİNDEKİ ÖNEMİ Fasiyal paralizi; etkilenen taraf yüz mimik kaslarının tutulduğu ve kişinin bu sebeple fizyolojik ve psikososyal yönden sorun yaşadığı bir durumdur. Kronik fasiyal paralizide, hastaya simetrik bir yüz görünümü sağlayabilmek adına bir çok teknik tanımlanmıştır. Literatürde fasiyal sinir motor innervasyonunun yeniden kazanılmasında; sahip olduğu motor lif sayısı, donör taraf olarak ameliyat alanı dışında başka bir alanda diseksiyon gerektirmemesi, düşük morbidite riski nedeniyle en çok umut vaat eden masseterik sinir- fasiyal sinir anastomozudur. Bu çalışmada; fasial sinir reanimasyon cerrahisinde önemli yeri olan masseterik sinirin seyri incelenerek diseksiyonunu kolaylaştırmak ve daha uygulanabilir kılmak adına cerrahi kılavuz noktalarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Sinirin bulunduğu noktadan tragal pointera ve zigomatik arka uzaklıkları ortalama sırasıyla 30,1±1,5 ve 15,5±2,3 olarak bulunmuştur. Tragal pointer ve zigomaya doğru paralel çizilen doğruların kesişim noktasından bir açıortay olarak geçen doğruya uzaklık da ölçülmüştür ve 28,2±4 olarak bulunmuştur. Masseterik sinirin angulusa vertikal uzaklığı ölçülerek 55,1±6,2 bulunmuştur. Fasiyal sinir ana trunkusundan vertikal planda geçen doğruya horizontal uzaklık ve horizontal planda geçen doğruya vertikal uzaklıklar ölçülmüş ve sırasıyla ortalama 38,5±4,5 ve 15±4,8 bulunmuştur. Ayrıca Superfisiyel Muskuler Aponörotik Sistem(SMAS)'e derinlik de her spesimende ölçülerek 10,4± 1,3 bulunmuştur. Sonuç olarak; fasiyal sinir koaptasyonunda önemli yeri olan masseterik sinirin anatomisi nirengi noktaları eşliğinde belirlenerek; bu sayede masseterik sinir-fasiyal sinir anastomozu tekniğinin cerrahi açıdan kolaylıkla uygulanabilir olmasıyla birlikte fasiyal sinir reanimasyon cerrahisine yeni başlayanlar tarafından da tekniğin kullanım sıklığının artması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE IMPORTANCE OF THE MASSETERIC NERVE ANATOMY IN THE FIELD OF FACIAL REANIMATION SURGERY Facial paralysis is a condition in which the facial expression muscles of the diseased side are affected and therefore the person experiences physiological and psychosocial problems. Many techniques have been described to provide the patient with a symmetrical facial appearance in chronic facial paralysis. In the literature, in terms of regaining facial nerve motor innervation; the most promising technique is the masseteric nerve-facial nerve anastomosis due to its number of motor fibers, its proximity to the facial nerve that provides no additional dissection in another area, and the low risk of morbidity. In this study; It was aimed to examine the course of the masseteric nerve, which has an important place in facial nerve reanimation surgery, and to determine surgical landmarks in order to facilitate its dissection and make it more applicable. The average distances of the tragal pointer and zygomatic posterior from the point where the nerve is located were found to be 30.1±1.5 and 15.5±2.3, respectively. The distance from the intersection point of lines drawn parallel to the tragal pointer and zygoma to the line passing as an angle bisector was also measured and found to be 28.2±4. The vertical distance of the masseteric nerve to the angulus was measured and found to be 55.1±6.2. The horizontal distance from the main trunk of the facial nerve to the line in the vertical plane and the vertical distance to the line in the horizontal plane were measured and the averages were found to be 38.5±4.5 and 15±4.8, respectively. Additionally, the depth to the Superficial Muscular Aponeurotic System (SMAS) was measured in each specimen and found to be 10.4± 1.3. In conclusion; the anatomy of the masseteric nerve, which has an important place in facial nerve coaptation, was determined with reference points. In this way, it is aimed to increase the frequency of use of the technique by those who are new to facial nerve reanimation surgery, while the masseteric nerve-facial nerve anastomosis technique can be easily applied surgically.