Lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin matematik öğretiminde dijital etkileşimli video kullanımına ilişkin görüşleri
Views of undergraduate and graduate students regarding the use of digital interactive video in mathematics teaching
- Tez No: 996110
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ASLANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Etkileşimli video, Çoklu ortam materyalleri, Interactive video, Multimedia materials
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada matematik eğitiminde etkileşimli video kullanımına ilişkin lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin görüşlerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışma nitel olarak tasarlanmış olup tekli durum çalışması modeli kullanılmıştır. Öğrencilerin görüşlerini almak için bir Görüşme Formu (GF) hazırlanmıştır. Bu form öğrencilerin etkileşimli videolara ilişkin görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Form aracılığıyla etkileşimli videoların; tasarımına, temalarda kullanımına, pedagojik katkılarına ve sınırlılıklarına yönelik öğrenci görüşlerini belirlemek hedeflenmiştir. Çalışmanın katılımcıları; 4 yüksek lisans (3 kız, 1 erkek) ve 50 lisans (36 kız, 14 erkek) olmak üzere toplam 54 (39 kız, 15 erkek) kişidir. Uygulama sürecinde ilk olarak öğrencilere kısa bir anlatı yapılmış ve sonra ise hazırlanan etkileşimli videoyu bireysel olarak izlemelerine imkân verilmiştir. Bu süreçlerin ardından öğrenciler görüşme formunu doldurmuşlardır. Görüşme formundan elde edilen veriler ile tema, kategori ve kod oluşturulmuştur. Tema, kategori ve kodların oluşturma süreci Clarke ve Braun (2006)'un tematik analiz basamaklarına uygun olarak hazırlanmıştır. Elde edilen veriler tematik analiz ile analiz edilmiştir. Çalışmadaki verilerden hareketle 4 tema ve 15 kategori oluşturulmuştur. Elde edilen temaların isimleri; öğretimsel tasarım özellikleri, tema tabanlı kullanım, pedagojik katkılar ve sınırlılıklar şeklindedir. Öğrenciler etkileşimli videonun tasarımında anlaşılabilirlik, konu- kazanıma uyum, görüntü ve ses unsurlarına dikkat edilerek tasarlanması gerektiğini vurgulamışlardır. Etkileşimli video hazırlamak için etkileşim ögesi olarak çoktan seçmeli sorular, eşleştirme kullanılması gerektiğini vurgulamışlarıdır. Etkileşimli video hazırlamak için ağırlıklı olarak Genially ve Canva platformlarını tercih etmişlerdir. Öğrenciler, etkileşimli videonun motivasyonu arttırma, sağladığı çoklu ortam sayesinde kalıcılık ve etkili öğrenme, somutlaştırma ve bireyselleştirme sağlayacağını vurgulamışlardır. Matematik dersinde, etkileşimli videoların somutlaştırma sağlamasından dolayı geometrik şekiller temasında, dersin giriş kısmında ve ön hazırlık amacıyla etkileşimli videoların vii kullanılabileceğini belirtmişlerdir. Matematik öğretiminde etkileşimli video kullanmanın eğitimi destekleyerek öğretimi zenginleştireceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the views of undergraduate and graduate students regarding the use of interactive videos in mathematics education. The study is designed as a qualitive research, utilising a single case study model. An interview form was developed to gain insight into students. This form aims to examine student's perceptions regarding the spesific stages, purposes and themes of using interactive videos in math lessons, alongside their views on the associated advantages, disadvantages and technical aspects. The participants of the study consisted of 54 individuals in total, comprising 50 (36 female, 14 male) undergraduate and 4 (3 female, 1 male) postgraduate students. During the implementation process, a brief presentation was first delivered to the students, followed by the opportunity for them to watch the prepared interactive video individually. Subsequently, the students completed the interview forms. Themes, categories and codes were generated from the data obtained in the study. The data were analysed using thematic analysis. Process of generating themes, categories and codes was conducted in accordance with the thematic analysis steps proposed by Clarke and Braun (2006). Based on the data obtained from the study, 4 themes and 15 categories were identified. The names of the themes obtained are as follows: instructional design features, theme-based usage, pedagogical contributions, and limitations. Students highlighted the necessity of considering clarity, consistency with curriculum objectives, and audio-visual components in the design of interactive videos. tudents highlighted the importance of incorporating interaction elements such as multiplechoice questions and matching activities. In terms of tool selection, Genially and Canva were the most preferred platforms for preparing interactive videos. Students emphasized that interactive videos enhance motivation and facilitate retention, effective learning, ix concretization, and individualization through the multimedia environment they provide. Furthermore, they stated that interactive videos could be utilized in the 'geometric shapes' theme due to their capacity for concretization, specifically during the introductory phase of the lesson or for preliminary preparation. In conclusion, it was determined that the use of interactive videos in mathematics education enriches instruction by supporting the educational process. K