Kuronale repozisyone flep tekniği ile tedavi edilen dişeti çekilmesi vakalarında mukogingival hat konumunun uzun dönem klinik değerlendirilmesi
The Kuronale repozisyone flep tekniği ile tedavi edilen dişeti çekilmesi vakalarında mukogingival hat konumunun uzun dönem klinik değerlendirilmesi
- Tez No: 99616
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT AKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dişeti çekilmesi, kuronale repozisyone flep, mukogingival cerrahi, mukogingival hat, tedavi
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
81 ÖZET Kuronale Repozisyone Flep Tekniği ile Tedavi Edilen Dişeti Çekilmesi Vakalarında Mukogingival Hat Konumunun Uzun Donem Klinik Değerlendirilmesi Bu klinik çalışmanın amacı, dişeti çekilmelerinin tedavisinde kullanılan KRF (kuronale repozisyone flep) işlemini takiben, kuronalde konumlandırılan mukogingival hattın orijinal konumuna uzun dönemde dönüp, dönmediğini değerlendirmek ve keratinize dişeti boyutlarında zaman içerisinde nasıl değişiklikler olduğunu belirlemektir. Bu amaca yönelik olarak, apikalinde en az 3 mm keratinize dişeti genişliği, en az 1 mm dişeti kalınlığı bulunan, 24 bireyin, 48 adet Miller Sınıf I lokalize bukkal dişeti çekilmesi bölgesine, başlangıç tedavi sonrasında KRF işlemi uygulanmıştır. Başlangıç, postoperatif 1. ay, 3. ay, 6. ay ve 1. yılda ÇD (çekilme derinliği), ÇG (çekilme genişliği), KAS (klinik ataşman seviyesi), CD (cep derinliği), KDG (keratinize dişeti genişliği), MHK (mukogingival hat konumu), DK (dişeti kalınlığı) ölçümleri, postoperatif 2. haftada ise sonuçlan etkilememek için, sadece ÇD, ÇG, KDG, MHK ölçümleri alındı. Yine, operasyon yapılması planlanan dişlerin, mezial, bukkal ve distal yüzeylerine ait Plak İndeksi (PI, Silness ve Löe, 1964) ve Gingival indeks (GI, Löe ve Silness, 1963) skorları kaydedilmiştir, izleme dönemlerinde, ortalama PI ve GI değerlerinin düşük seviyede seyrettiği saptanmıştır. KRF işlemi uygulanan bölgelerde ortalama ÇD 2,39 ± 0,68 mm, ortalama KDG 3,73 ± 0,81 mm idi. Cerrahi işlemden 12 ay sonraki kontrollerde ortalama ÇD 0,63 ± 0,76 mm'ye düşmüştür ve ortalama %76 ± 26 kök kapanması saptanmıştır. Çekilme bölgelerinin %52' sinde tam kök kapanması başarılmıştır. Ortalama 1,54 mm klinik ataşman kazancı elde edilmiş, ortalama KDG 3,27 ± 0,77 mm'ye düşmüştür. Yapılan istatistiksel analiz sonucunda, postoperatif 1. yıl sonunda elde edilen ortalama yüzde kök kapanması ile başlangıç ÇD arasında ters yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir (r=-0,327, /K0,05). KRF işleminden 2 hafta sonra mukogingival hat yaklaşık 2 mm kuronale doğru yer değiştirmiştir ve yer değiştirme istatistiksel olarak anlamlıda- (pO.001). Mukogingival hattın kuronale doğru yer değiştirmesi postoperatif 1. aya kadar sürmüştür. Postoperatif 6. aydan sonra ise, mukogingival hat orijinal konumuna geri dönmeye hafif eğilim göstermiştir. Ancak, mukogingival hattın orijinal konumuna geri döndüğü gözlenmemiştir. Bu klinik çalışmanın sonuçları, KRF işleminin çekilme derinliğinde, KDG'nde bir azalmaya ve mukogingival hattın kuronale yer değiştirmesine yol açtığını göstermiştir. Aynı zamanda, postoperatif dönemde mukogingival hatta orijinal konumuna geri dönme eğiliminin yanısıra, KDG'nde de hafif bir artış eğilimi de gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
82 SUMMARY The Long Term Evaluation of the Alterations in the Position of Mucogingival Junction in Cases of Gingival Recession Treated with Coronally Repositioned Flap Technique The aim of this clinical study was to evaluate, whether the mucogingival junction revert back towards its original location and to determine the alterations in the gingival dimensions following coronally repositioned flap procedure in the follow-up period. For this purpose, 24 consecutive patients with a total of 48 buccally located Miller's Class I recession type defects having at least 3 mm of keratinized gingiva were included in this study. After an initial phase of prophylaxis, the recession sites were surgically covered with coronally repositioned flaps. Clinical examinations, including assessments of oral hygiene by using Plaque Index (PI, Silness & Löe, 1964), gingival conditions by using Gingival Index (GL Löe & Silness, 1963) and measurements of recession depth, width of recession, clinical attachment level, probing pocket depth, width of keratinized gingiva, the location of the mucogingival junction and thickness of facial gingiva were performed before and 2 weeks, 1, 3, 6 and 12 months after surgical treatment. In the end of the postoperative 2nd week, only recession depth, width of recession, width of keratinized gingiva and the location of the mucogingival junction measurements were performed without disturbing the surgical sites. The mean scores of PI and GI were found very low throughout the follow-up period. The mean initial recession depth of surgical sites was about 2.39 ± 0.68 mm with a keratinized gingiva height apical to the recession of 3.73 ± 0.81 mm. At the re-examination performed 12 months after surgical treatment, the mean recession depth had decreased to 0.63 ± 0.76 mm at surgical sites. At the 12 month follow-up examination, the mean root coverage amounted to 76 ± 26%. Complete root coverage was observed at 52% of the recession sites. The mean gain in clinical attachment amounted to 1.54 mm and mean width of keratinized gingiva had decreased to 3.27 ± 0.77 mm. The statistical analysis revealed that, the mean root coverage observed at the 12 month follow-up examination significantly influenced negatively by baseline recession depth (r=-0,327, /K0,05). 2 weeks after coronally repositioned flap procedure, mucogingival junction displaced approximately 2 mm coronally.