Hızlı ilerleyen periodontitisli hastalarda %25'lik metronidazol dental jelin subgingival uygulanımının klinik ve mikrobiyolojik etkilerinin incelenmesi
Clinical and microbiological effects of subgingival aplication of 25% metronidazole dental gel in rapidly progressive periodontitis patients
- Tez No: 60222
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ERATALAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hızlı İlerleyen Periodontitis, P.gingivalis, P.intermedia, A.actinomycetemcomitans, F.nucleatum, Capnocytophaga, metronidazol, topikal uygulama, Rapidly Progressive Periodontitis, P.gingivalis, P.intermedia, A.actinomycetemcomitans, F.nucleatum, Capnocytophaga, metronidazol, topical application. VII
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Dokuz Hızlı İlerleyen Periodontitis 'li hastada periodontal olarak etkilenmiş 27 cepte üç farklı tedavi yöntemine göre periodontal durum, klinik ve periodontal olarak önemli mikroorganizmalar açısından değerlendirildi. Periodontal klinik durumun değerlendirilmesinde plak indeksi (PI, Silness & Löe), gingival indeks (GI, Löe & Silness), gingival kanama zaman indeksi (GBTI, Nowicki) ve sondlama ile değerlendirilen cep derinliği ölçümleri yapıldı. Porphromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Actinobacillus actinomycetemcomitans, Fusobacterium nucleatum ve Capnocytophaga türleri mikrobiyolojik olarak değerlendirildi. Her hastadan en derin periodontal cebe sahip üç diş çalışma için seçildi. Hastalara iyi bir oral hijyen eğitimi verildi ve diştaşı temizliği yapıldı. Hastaların rastgele seçilen bir yarım çenesine sadece subgingival küretaj, diğer yarım çeneye subgingival küretajla birlikte %25'lik metronidazol dental jel (Elyzol), bir dişe sadece metronidazol dental jel uygulandı. Dental jel bir hafta ara ile (0. ve 7. gün) 2 kez uygulandı. Klinik değerlendirmeler için ölçümler ve mikrobiyolojik değerlendirme için subgingival plak örnekleri tedavi öncesi ve tedavi sonrası ( 3. hafta) alındı. Tedavi sonrasında üç farklı tedavi yönteminde de plak indeks, gingival indeks, kanama indeksi ve cep derinliğinde istatistiksel olarak önemli (p=0.007) azalma gözlendi. P. gingivalis miktarı hiçbir tedavi yönteminde istatistiksel olarak önemli azalma göstermedi. Bu mikroorganizmanın düşük oksidasyon redüksiyon potansiyeli nedeniyle daha sığ ceplerde yaşayabileceği düşünülmektedir. P.intermedia daha yüksek oksidasyon redüksiyon potansiyeline sahip ve P.gingivalise göre daha zorunlu anaerob bir mikroorganizmadır. Bu mikroorganizma metronidazol dental jelin tek başına (p=0.04) ve sadece subgingival küretaj uygulandığında (p=0.02) önemli azalma gösterdi. Bunun Hızlı İlerleyen Periodontitis'in tedavisinde önemli olduğu düşünüldü. A.actinoınycetemcomitans'ın eliminasyonu metronidazol dental jel tek başına uygulandığında diğer yöntemlerden daha iyi bir azalma (p=0.06) gösterdi. F.nucleatum (p=0.01, p=0.01, p=0.007) ve Capnocytophaga (p=0.02, p=0.01, p=0.02) üç farklı tedavi grubunda da önemli derecede azalma gösterdi. ivMetronidazol dental jelin tek başına ve dental jelle birlikte subgingival küretajm Capnocytophaga türlerine daha etkili olduğu görüldü. Total mikroorganizma miktarında üç tedavi grubunda da istatistiksel olarak önemli azalma görüldü. Ancak metronidazol dental jel ve metronidazol dental jelle birlikte subgingival küretaj uygulanan gruplarda dramatik düşüş görüldü (p=0.007, p=0.07). Bu sonuçlara göre hızlı ve yıkıcı bir periodontal hastalık olan Hızlı İlerleyen Periodontitis tedavisinde metronidazol dental jel (Elyzol) umut verici ve dikkate değer bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effects of three different treatment modalities on periodontal clinical status and periodontally important microorganisms in 27 affected periodontal pockets of 9 Rapidly Progressive Periodontitis (RPP) patients were evaluated. Periodontal clinical status including Plaque Index (PI-Silness & Löe), Gingival Index (GI-Löe & Silness), Gingival Bleeding Time Index (GBTI-Nowicki) in addition to probing depth (PD) were recorded. Periodontal microorganisms including Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Actinobacillus actinomycetemcomitans, Fusobacterium nucleatum and Capnocytophaga species were studied. In the mouth of every RPP patient, 3 teeth with the deepest periodontal pockets were selected for the study. After an intensive oral hygien instruction given to the patients, scaling and root planning were applied. Different treatment modalities including subgingival currettage, subgingival currettage+25% metronidazole dental gel (Elyzol) application and metronidazole dental gel application alone were performed on patients' selected teeth. Periodontal clinical status and microbiological samples were studied before and after treatment (3 weeks). Results show that all three treatment modalities pointed to a statistically significant decrease in PI, GI, GBTI and PD (p=0.007). There were no statistically significant decrease in P.gingivalis counts after any treatment regimes. This may be due to the low oxidation-reduction potential of the organisms so it is likely to survive in shallower pockets. For. P.intermedia which has a higher oxidation-reduction potential and is a more strict anaerob compared to P.gingivalis, metronidazole dental gel alone (p=0.04) and subgingival currettage alone (p=0.02) showed a significant decrease after treatment which we think is very important for the treatment of RPP. For the elimination of A. actinomycetemcomitans only metronidazole dental gel alone have shown a tendency towards a significant decrease (p=0.06). Other two were far from significance. F.nucleatum (p=0.01, p=0.01, P=0.007 respectively) and Capnocytophaga (p=0.02, p=0.01, p=0.02) decreased significantly after all 3 treatment modalities, metronidazole dental gel alone and metronidazole dental gel +subgingival curretage seemed to be more effective on Capnocytophaga species. For the total VIcounts, all 3 showed statistically significant decrease but metronidazole dental gel alone and metronidazole dental gel+subgingival curretage showed a dramatic fall (p=0.007, p=0.007). According to these results, use of metronidazole dental gel (Elyzol) in RPP which is known to be a rapid and a potent destructive periodontal disease, is quite encouraging and merits more attention.