Yeni oksim metal komplekslerinin sentezi ve teorik hesaplamaları
Synthesis and theoretical calculations of new oxime metal complexes
- Tez No: 996171
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN KARAPINAR, DOÇ. DR. HAKAN CAN SÖYLEYİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aldoksimler, Anorganik kimya, Azoksimetan, Fenilhidrazin, Vic-dioksimler, Aldoximes, Inorganic chemistry, Azoxymethane, Phenylhydrazine, Vic-dioximes
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 4'-bromoasetofenon başlangıç maddesinden hareketle nitrozolama yöntemi kullanılarak izonitroso-p-bromoasetofenon sentezlenmiştir. Elde edilen bu çıkış maddesi, 3-kloro-2-hidrazinopiridin ile etkileştirilerek özgün bir bileşik olan (4-bromofenil)[(3-kloropiridazin-2-il)hidrazino]asetaldehit oksim ligandı elde edilmiştir. Bu ligandın Co(II), Cu(II), Zn( II) ve Ni(II) metal tuzları ile reaksiyonu sonucunda mononükleer metal kompleksleri sentezlenmiştir. Sentezlenen ligand ve komplekslerin yapısal karakterizasyonu; 1H-NMR, 13C-NMR, MALDI-TOF MS, UV-Vis ve FT-IR spektroskopik yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. Ayrıca ligandın yapısal özellikleri, Yoğunluk Fonksiyonu Teorisi (DFT) tabanlı B3LYP yöntemiyle teorik olarak analiz edilmiş; optimize geometrileri, HOMO-LUMO enerjileri, spektral verileri ve moleküler elektrostatik potansiyel (MEP) haritaları elde edilmiştir. Teorik hesaplamalar ile deneysel bulguların birbiriyle uyum içerisinde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, isonitroso-p-bromoacetophenone was synthesized from 4'-bromoacetophenone as a starting material using the nitrosation method. This starting material was reacted with 3-chloro-2-hydrazinopyridine to obtain a unique compound, the (4-bromophenyl)[(3-chloropyridazine-2-yl)hydrazino]acetaldehyde oxime ligand. Mononuclear metal complexes were synthesized as a result of the reaction of this ligand with Co(II), Cu(II), Zn(II), and Ni(II) metal salts. Structural characterization of the synthesized ligand and complexes was performed using 1H-NMR, 13C-NMR, MALDI-TOF MS, UV-Vis, and FT-IR spectroscopic methods. In addition, the structural properties of the ligand were theoretically analyzed using the Density Functional Theory (DFT) based B3LYP method; Optimized geometries, HOMO-LUMO energies, spectral data, and molecular electrostatic potential (MEP) maps were obtained. Theoretical calculations and experimental findings were found to be in agreement.