S1 transforaminal epidural steroid enjeksiyonlarında iğne giriş açısının kontrast yayılımı ve tedavi sonuçları üzerine etkisi
- Tez No: 996175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KOKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, disk herniasyonu, radiküler ağrı, transforaminal epidural steroid enjeksiyonu, floroskopi, kontrast madde, Low back pain, disc herniation, radicular pain, transforaminal epidural steroid injection, fluoroscopy, contrast agent
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tek taraflı S1 sinir kökü basısına bağlı radiküler ağrısı bulunan hastalarda uygulanan transforaminal epidural steroid enjeksiyonlarında (TFESE), dorsal foramene iğne giriş açısının kontrast yayılımı ve tedavi sonuçları üzerindeki etkilerini değerlendirmek; ikincil olarak, elde edilen radyolojik bulgular ile klinik yanıt arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve yöntem: Prospektif olarak yürütülen çalışmaya, tek taraflı bel ve bacak ağrısı bulunan ve S1 sinir kökü basısı saptanan 60 hasta dahil edildi. Hastalar, iki farklı floroskopik yaklaşımın uygulanması amacıyla oblik grup (OG) ve non-oblik grup (NOG) olmak üzere iki gruba randomize edildi. OG'de kranial tilt ile birlikte ipsilateral oblik açı, NOG'de ise yalnızca kranial tilt kullanıldı. Hastaların ağrı şiddeti ve fonksiyonel durumları (Numerical Rating Scale [NRS], Oswestry Disability Index [ODI]) ile radyolojik değerlendirmeleri işlem öncesinde yapıldı. İşlem esnasında kontrast yayılımları kaydedildi. Klinik değerlendirmeler işlem sonrası 1. saat, 3. hafta ve 3. ayda tekrarlandı. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler ve başlangıç klinik parametreleri açısından anlamlı fark saptanmadı. Her iki grupta TFESE sonrası NRS ve ODI skorlarında istatistiksel olarak anlamlı klinik iyileşme gözlenirken (p<0,05), klinik tedavi yanıtı bakımından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Kontrastın epidural alana yayılım tipi, derecesi ve paterni bakımından gruplar arasında benzerlik saptanmasına karşın (p>0,05), intravasküler enjeksiyon ve dorsal foramenden geriye kaçış NOG'de anlamlı derecede daha sık izlendi (p<0,05). İşlem sırasında elde edilen radyolojik parametreler ile klinik tedavi yanıtı arasında ise anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Sonuç: Oblik ve non-oblik yaklaşımlar arasında kontrast yayılım özellikleri ile kısa ve orta dönemde klinik tedavi yanıtı açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Bununla birlikte, non-oblik yaklaşımda intravasküler enjeksiyon ve dorsal foramenden kontrast geri kaçışının daha sık izlenmesi, oblik yaklaşımın teknik güvenlik açısından üstünlük sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the effects of needle entry angle into the dorsal foramen on contrast distribution and treatment outcomes in patients with radicular pain secondary to unilateral S1 nerve root compression undergoing transforaminal epidural steroid injections (TFESI). The secondary aim was to investigate the relationship between radiological findings and clinical response. Materials and Methods: This prospective study included 60 patients with unilateral low back and leg pain in whom S1 nerve root compression was identified. Patients were randomized into two groups according to the fluoroscopic approach used: the oblique group (OG) and the non-oblique group (NOG). In the OG, an ipsilateral oblique angle combined with cranial tilt was used, whereas in the NOG, only cranial tilt was applied. Pain intensity and functional status (Numerical Rating Scale [NRS], Oswestry Disability Index [ODI]) as well as radiological assessments were performed before the procedure. Contrast spread characteristics were recorded during the procedure. Clinical evaluations were repeated at 1 hour, 3 weeks, and 3 months after the intervention. Results: No significant differences were observed between the groups in terms of demographic characteristics or baseline clinical parameters. Although both groups demonstrated statistically significant improvements in NRS and ODI scores after TFESI (p<0.05), no significant difference in clinical treatment response was found between the groups (p>0.05). While the type, extent, and pattern of epidural contrast distribution were similar between the groups (p>0.05), intravascular injection and posterior contrast leakage from the dorsal foramen were observed more frequently in the NOG (p<0.05). No significant correlation was found between radiological parameters obtained during the procedure and clinical treatment response. Conclusion: No significant differences were observed between oblique and non-oblique approaches in terms of contrast distribution characteristics or short- and mid-term clinical treatment response. However, the higher incidence of intravascular injection and dorsal contrast reflux in the non-oblique approach suggests that the oblique approach may offer advantages in terms of technical safety.