Avrupa Birliği göç politikaları bağlamında kültür entegrasyonu: yaratıcı Avrupa programı'nda sanat, tasarım ve medya perspektifleri
Cultural integration within the framework of European Union migration policies: Art, design, and media perspectives in the creative Europe program
  1. Tez No: 996174
  2. Yazar: DUYGU DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGE MAZLUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Entegrasyon, Görsel iletişim tasarımı, Göçler, European Union, Visual communication design, Migrations
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Avrupa Birliği göç politikaları bağlamında kültürel entegrasyonu sanat, tasarım ve medya temelli üretim pratikleri üzerinden çok katmanlı bir süreç olarak ele almaktadır. Çalışma, entegrasyonun yalnızca politik ve ekonomik boyutlarla sınırlı olmadığını; kimlik ve kültürün disiplinlerarası etkileşimler yoluyla sürekli yeniden şekillendiğini savunmaktadır. Araştırmanın odağını Avrupa Birliği'nin Yaratıcı Avrupa Programı oluşturmaktadır. Programın medya ve kültür ayakları, kültürel çeşitliliği korurken ortak bir Avrupa kimliğinin inşasına katkı sağlamakta; sanat, müzik ve dijital medya projeleri aracılığıyla göçmenlerin entegrasyonunu desteklemektedir. Bu bağlamda sınır ötesi iş birlikleri ve gençlik hareketliliği örnekleri, kültürel etkileşimin somut göstergeleri olarak incelenmiştir. Çalışmanın özgün katkısı, farklı kültürel parçaların (etnik, dini, yerel) homojenleşmeden bir arada bulunarak çoğulcu ve hibrit bir Avrupa kimliği oluşturması fikri“patchwork (kırkyama)”metaforu üzerinden geliştirilmiştir. Tez kapsamında önerilen model, gençlik projeleri aracılığıyla patchwork yaklaşımının uygulanmasını öngörmekte; kültürel aidiyet ve ortak değerlerin (demokrasi, çeşitlilik, insan hakları) sanat ve medya atölyeleriyle yeniden inşa edilmesini hedeflemektedir. Araştırma, nitel doküman analizi yöntemiyle yürütülmüştür. Avrupa Birliği'nin resmî raporları, akademik çalışmalar ve kültürel politika belgeleri incelenerek içerik analizi yapılmıştır. Bulgular, sanat ve kültür politikalarının çoğulculuğu sürdürülebilir kıldığını ve entegrasyonu yukarıdan aşağıya homojenleştirici bir uyum politikası yerine, aşağıdan yukarıya gelişen yaratıcı ve müzakereci bir birlikte-var-oluş pratiği olarak yeniden tanımladığını göstermektedir. Sonuç olarak tez, Avrupa Birliği'nin kültürel entegrasyon politikalarının gençlerin sanatsal üretimleri aracılığıyla kuramsal ve uygulamalı düzeyde yeniden düşünülmesine katkı sunmakta; politika önerileriyle kültürel çeşitliliğin ortak Avrupa kimliğinin kurucu unsuru olarak güçlendirilmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines cultural integration within the context of European Union migration policies as a multi-layered process shaped through art-, design-, and media-based production practices. It argues that integration cannot be confined solely to political and economic dimensions; rather, identity and culture are continuously reconfigured through interdisciplinary interactions. The study focuses on the European Union's Creative Europe Programme. The programme's culture and media strands contribute to the construction of a shared European identity while preserving cultural diversity and support the integration of migrants through projects in art, music, and digital media. In this context, examples of cross-border cooperation and youth mobility are examined as tangible manifestations of cultural interaction. The original contribution of the study is developed through the“patchwork”metaphor, which conceptualizes the idea that diverse cultural components (ethnic, religious, and local) coexist without homogenization to form a pluralistic and hybrid European identity. The model proposed within the scope of the thesis envisages the application of the patchwork approach through youth projects, aiming to reconstruct cultural belonging and shared values such as democracy, diversity, and human rights, through art and media workshops. The research is conducted using a qualitative document analysis method. Official European Union reports, academic studies, and cultural policy documents are examined through content analysis. The findings indicate that art and cultural policies sustain pluralism and redefine integration not as a top-down, homogenizing adaptation policy, but as a bottom-up, creative, and negotiated practice of coexistence. In conclusion, the thesis contributes to rethinking the European Union's cultural integration policies at both theoretical and practical levels through young people's artistic production and proposes policy-oriented recommendations that strengthen cultural diversity as a constitutive element of a shared European identity.