Çocukluk çağı glomerüler ve glomerüler olmayan böbrek hastalıklarında proteinüri ve nötrofil ekstraselüler tuzak aktivitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of proteinuria and neutrophil extracellular trap activity in childhood glomerular and non-glomerular kidney diseases
  1. Tez No: 996176
  2. Yazar: NUR ZEYNEP ATAYEK ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KİBRİYA FİDAN BİTLİSOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Proteinüri, İnflamasyon, Proteinuria, Inflammation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Nötrofiller, fagositoz ve reaktif oksijen türleri (ROS) üretimi gibi klasik efektör fonksiyonlarının yanı sıra, dekondanse kromatin ve antimikrobiyal proteinlerden oluşan Nötrofil Ekstrasellüler Tuzakları (NETs) salınımı ile karakterize özgün bir hücre ölüm süreci olan NETozis aracılığıyla immün yanıtta önemli rol oynamaktadır. Güncel çalışmalar, NETozis'in yalnızca mikrobisidal bir savunma mekanizması olmadığını; aynı zamanda endotel disfonksiyonu, podosit hasarı ve protrombotik süreçler üzerinden renal parankimal hasarın progresyonuna katkıda bulunan önemli bir patofizyolojik yolak olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, Kasım 2025–Ocak 2026 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı'nda izlenen, yaşları 2–18 yıl arasında değişen 26 glomerüler ve 32 non-glomerüler böbrek hastası ile 20 sağlıklı kontrolden oluşan toplam 78 olgunun katılımıyla prospektif olarak yürütülmüştür. Periferik kandan dansite gradyan separasyonu yöntemiyle izole edilen nötrofillerde NETozis aktivitesi, DNA salınımına dayalı yöntemlere kıyasla daha spesifik kabul edilen nötrofil elastaz (NE) aktivitesi üzerinden, 405 nm dalga boyunda gerçekleştirilen spektrofotometrik analiz ile değerlendirilmiştir. Bulgular, hem glomerüler hem de non-glomerüler böbrek hastalıklarında NETozis düzeylerinin sağlıklı kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, iki hasta grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Proteinüriye dayalı alt grup analizlerinde, NETozis aktivitesinin proteinürisi olmayan ve non-nefrotik düzeyde proteinürisi bulunan olgularda anlamlı derecede yüksek olduğu belirlenmiştir. Nefrotik düzeyde proteinürisi olan grupta ise NETozis düzeylerinin daha düşük seyrettiği, ancak bu farkın istatistiksel anlamlılığa ulaşmadığı görülmüştür. Bu durum, sınırlı örneklem hacmi ve/veya yoğun immünsüpresif tedavi kullanımının nötrofil fonksiyonları üzerindeki baskılayıcı etkisi ile ilişkili olabilir. Sonuç olarak, NETozis aktivitesinin pediatrik böbrek hastalıklarında artmış inflamatuvar süreçlerle ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bulgular, NETozis'in hastalık aktivitesini yansıtabilecek potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmektedir. Ancak klinik kullanım alanının belirlenebilmesi için daha geniş örneklemli, çok merkezli ve uzun dönemli prospektif çalışmalara gereksinim bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Neutrophils play a crucial role in the immune response not only through classical effector functions such as phagocytosis and reactive oxygen species (ROS) production, but also via a unique form of cell death known as NETosis, characterized by the release of Neutrophil Extracellular Traps (NETs) composed of decondensed chromatin and antimicrobial proteins. Emerging evidence indicates that NETosis is not merely a microbicidal defense mechanism; rather, it represents a significant pathophysiological pathway contributing to the progression of renal parenchymal injury through endothelial dysfunction, podocyte damage, and prothrombotic processes. This prospective study was conducted between November 2025 and January 2026 at the Division of Pediatric Nephrology, Faculty of Medicine, Gazi University. A total of 78 participants were enrolled, including 26 patients with glomerular kidney disease, 32 patients with non-glomerular kidney disease, and 20 healthy controls, aged between 2 and 18 years. Neutrophils were isolated from peripheral blood using density gradient separation. NETosis activity was assessed spectrophotometrically at 405 nm by measuring neutrophil elastase (NE) activity, a method considered more specific than DNA release-based assays. Subgroup analyses were performed according to proteinuria levels. The findings demonstrated significantly elevated NETosis levels in both glomerular and non-glomerular kidney diseases compared to healthy controls. However, no statistically significant difference was observed between the two patient groups. Subgroup analyses revealed that NETosis activity was significantly increased in patients without proteinuria and in those with non-nephrotic proteinuria. In contrast, lower NETosis levels were observed in patients with nephrotic-range proteinuria, although this difference did not reach statistical significance. This finding may be attributed to the limited sample size and/or the suppressive effects of intensive immunosuppressive therapy on neutrophil function. In conclusion, increased NETosis activity appears to be associated with inflammatory processes in pediatric kidney diseases. NETosis may represent a potential biomarker reflecting disease activity. Nevertheless, larger-scale, multicenter, and long-term prospective studies are required to clarify its clinical applicability and prognostic value.