Grafen takviyeli karbon elyaf kompozit malzemelerin mekanik özelliklerinin iyileştirilmesi
Improvement of the mechanical performance of carbonfiber composites reinforced with graphene
  1. Tez No: 996193
  2. Yazar: SEDAT ENES SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Grafen, Karbon Elyaf Kompozit, Epoksi Reçine, Hibrit Karıştırma, Mekanik Davranış, Graphene, Carbon Fiber Composite, Epoxy Resin, Hybrid Mixing, Mechanical Behavior
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, karbon elyaf takviyeli kompozit malzemelerin mekanik özelliklerini iyileştirmek amacıyla grafen takviyeli epoksi matris sistemleri geliştirilmiştir. Grafen, son yıllarda malzeme bilimi ve nanoteknoloji alanlarında dikkat çeken üstün özellikleri sayesinde büyük ilgi görmektedir. Karbon atomlarının tek katmanlı ve düzenli altıgen yapıda dizilmesiyle oluşan bu yapı, grafene olağanüstü mekanik, elektriksel ve ısıl iletkenlik özellikleri kazandırmaktadır. Bu eşsiz yapısal ve fiziksel nitelikler sayesinde grafen, nanokompozit malzemelerde etkili bir takviye elemanı olarak değerlendirilebilmektedir Grafen nanosheets'ler, epoksi reçine içerisine farklı hibrit karıştırma yöntemleri (ultrasonik karıştırma ve mekanik karıştırma gibi) kullanılarak homojen şekilde dağıtılmıştır. Elde edilen grafen takviyeli epoksi sistem, karbon elyaf kumaşlara emprenye edilerek kompozit levhalar üretilmiştir. Üretilen numunelerin çekme, basma ve eğilme testleri gerçekleştirilerek, grafen katkısının ve karıştırma yöntemlerinin mekanik performans üzerindeki etkileri detaylı şekilde analiz edilmiştir. Ayrıca grafenin dispersiyon kalitesi ve matrisle etkileşimi, mekanik davranıştaki değişimlerle ilişkilendirilmiştir. Çalışmanın sonunda, uygun hibrit karıştırma yöntemiyle hazırlanan grafen takviyeli sistemlerin, karbon elyaf kompozitlerin dayanım ve rijitlik özelliklerinde anlamlı iyileşmeler sağladığı görülmüştür. Bu tez, ileri kompozit malzeme tasarımında nano-takviye ve işleme tekniği kombinasyonlarının, mekanik performans optimizasyonundaki potansiyelini ortaya koymak açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Graphene has attracted significant attention in recent years due to its exceptional properties, particularly in the fields of materials science and nanotechnology. Composed of a single layer of carbon atoms arranged in a regular hexagonal lattice, graphene exhibits outstanding mechanical, electrical, and thermal conductivity properties. These unique structural and physical characteristics make graphene an effective reinforcement material in nanocomposites. In this study, graphene-reinforced epoxy matrix systems were developed to improve the mechanical properties of carbon fiber-reinforced composite materials. Graphene nanosheets were uniformly dispersed within the epoxy resin using various hybrid mixing techniques, such as ultrasonic and mechanical stirring. The resulting graphene-reinforced epoxy system was impregnated into carbon fiber fabrics to produce composite laminates. Tensile, compressive, and flexural tests were conducted on the produced specimens to thoroughly analyze the effects of graphene addition and mixing methods on the mechanical performance. Moreover, the quality of graphene dispersion and its interaction with the matrix were correlated with variations in mechanical behavior. The results demonstrated that graphene-reinforced systems prepared with appropriate hybrid mixing techniques provided significant improvements in the strength and stiffness of the carbon fiber composites. This thesis highlights the potential of combining nano-reinforcement and advanced processing techniques for optimizing the mechanical performance of next-generation composite materials.