Ratlarda dietil ftalat ile oluşturulan hepatotoksisite üzerine hesperidinin etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of hesperidin on diethyl phthalate-induced hepatotoxicity in rats
  1. Tez No: 996201
  2. Yazar: İSMAİL ALKILINÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA KARAARSLAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMMAD ALHILAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptoz, DEP, hepatotoksisite, hesperidin, oksidatif stres, Apoptosis, diethyl phthalate, hepatotoxicity, hesperidin, oxidative stress
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Biyokimyası Ana Bilim Dalı
Özet
Ratlarda Dietil Ftalat ile Oluşturulan Hepatotoksisite Üzerine Hesperidinin Etkilerinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmada, ratlarda dietil ftalat (DEP) ile oluşturulan hepatotoksisite üzerine hesperidinin (HES) koruyucu etkilerinin oksidatif stres, apoptoz, inflamasyon ve serum karaciğer fonksiyon testleri açısından değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Toplam 28 rat dört gruba ayrıldı: kontrol, HES (200 mg/kg), DEP (1 g/kg) ve DEP+HES 200. Uygulamalar 10 gün boyunca oral yolla yapıldı. Serumda karaciğer fonksiyon testleri (ALT, AST, ALP) değerlendirildi. Karaciğer dokusunda MDA ve GPx düzeyleri ELISA yöntemiyle, GSH, SOD ve CAT düzeyleri ise manuel yöntemlerle analiz edildi." PCR ile Bax, Bcl-2 ve kaspaz-3 gen ekspresyonları incelendi. Western blot analizinde Bax, Bcl-2, kaspaz-3, TNF-α, IL-1β, IL-6, TLR-4 ve NF-κB protein düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: DEP grubunda serum ALT, AST ve ALP düzeylerinde artış gözlenirken, doku MDA düzeyinde de anlamlı bir yükselme tespit edildi; GPx, GSH, SOD ve CAT düzeyleri azaldı. PCR ve Western blot bulguları DEP'nin apoptotik yanıtı artırdığını (Bax ve kaspaz-3 artışı, Bcl-2 azalması) gösterdi. Ayrıca TNF-α, IL-1β, IL-6, TLR-4 ve NF-κB düzeylerindeki artış, inflamatuvar aktivasyonla uyumluydu. Hesperidinin tek başına uygulandığı grupta belirgin toksisite izlenmedi. DEP+hesperidin grubunda ise serum karaciğer enzimlerinde düşüş, oksidatif stres belirteçlerinde iyileşme, apoptotik ve inflamatuvar protein/gen düzeylerinde gerileme saptandı. Sonuç: Hesperidin, DEP'ye bağlı hepatotoksisiteye karşı hepatoprotektif etki göstermiştir. Bu etkinin karaciğer fonksiyonlarını iyileştirme, oksidatif hasarı azaltma, apoptozu baskılama ve TLR-4/NF-κB aracılı inflamasyonu modüle etme yoluyla geliştiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effects of Hesperidin on Diethyl Phthalate-Induced Hepatotoxicity in Rats Aim: This study evaluated the protective effects of hesperidin (HES) against diethyl phthalate (DEP)-induced hepatotoxicity in rats by examining liver function, oxidative stress, apoptosis, and inflammation. Material and Method: Twenty-eight rats were divided into four groups: control, HES (200 mg/kg), DEP (1 g/kg), and DEP+HES (1 g/kg DEP + 200 mg/kg HES). All treatments were administered orally for 10 days. Serum liver function parameters (ALT, AST, ALP) were measured. In liver tissue, MDA and GPx were analyzed by ELISA, while GSH, SOD, and CAT were determined by manual biochemical methods. Bax, Bcl-2, and caspase-3 gene expression levels were assessed by PCR. Protein expression of Bax, Bcl-2, caspase-3, TNF-α, IL-1β, IL-6, TLR-4, and NF-κB was evaluated by Western blot. Results: DEP significantly increased serum ALT, AST, and ALP levels, elevated hepatic MDA, and decreased GPx, GSH, SOD, and CAT levels. PCR and Western blot analyses showed increased Bax and caspase-3 and decreased Bcl-2, indicating enhanced apoptosis. DEP also increased TNF-α, IL-1β, IL-6, TLR-4, and NF-κB levels, consistent with inflammatory activation. HES alone did not produce marked toxicity. In the DEP+HES group, liver enzyme levels declined, oxidative stress parameters improved, and apoptotic and inflammatory markers were attenuated. Conclusion: Hesperidin exerts hepatoprotective effects against DEP-induced liver injury, likely through antioxidant, anti-apoptotic, and anti-inflammatory mechanisms involving modulation of the TLR-4/NF-κB pathway.