İkinci Dünya Savaşı yıllarında Suriye
Syria during the Second World War years
- Tez No: 996241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLA DERYA TAĞMAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Exporter Harekâtı, İngiltere, İkinci Dünya Savaşı, Levant, Özgür Fransa, Suriye, Dünya Savaşı II, Fransa, Manda sorunu, Milliyetçilik, Orta Doğu, Orta Doğu sorunu, Türk-Orta Doğu ilişkileri, Türk-Suriye ilişkileri, Operation Exporter, Britain, World War II, Levant, Free France, Syria, France, Mandate problem, Nationalism, Middle East, Middle East problem, Turkish-Middle East relations, Turkish-Syrian relations, England
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Birinci Dünya Savaşı sonrasında resmi olarak Fransız mandası haline gelen Suriye, İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasından kısa bir süre sonra Fransa'nın Almanya tarafından işgal edilmesiyle bağlantılı olarak Almanya denetimine girmiş ancak doğrudan Alman işgalini yaşamamıştır. Fransa'da kurulan Alman yanlısı Vichy hükümeti yetkilileri tarafından denetim altına alınan Suriye gerek coğrafi gerekse jeopolitik önemi açısından Müttefiklerin, daha özelinde de İngiltere'nin göz hapsinde olmuştur. Dolayısıyla savaşın genel gidişatına göre İngiltere Suriye ve Lübnan'a yönelik bir harekât planı hazırlamış ve bu planı Haziran 1941'de uygulamaya koymuştur. Özgür Fransızlar ile birlikte planlanan harekatta İngiliz dominyonlarına ait askerler de görev almış ve Suriye'de Vichy denetimi kısa sürede etkisiz hale getirilmiştir. 1941'de bölge İngiliz denetimine girerken, Özgür Fransa Suriye'yi yeniden manda yönetimi altına almak yönünde faaliyetlere girişmiş ve İngiltere'yi bölgede bir tehdit olarak algılamıştır. Zira 1943 yılında Suriye ve Lübnan'da seçimlerin yapılması, Fransa'nın etkisini kırarken Levan'ta bağımsızlık süreci de başlamıştır. Savaşın 1942 yılından sonraki süreci Avrupa ve Suriye için farklı gelişmiştir. Avrupa'da Mihver devletleriyle sıcak çatışma sürerken, Suriye doğrudan iç gelişmelere yönelmiştir. 1943'te yapılan seçimleri el Kuvvetli kazanırken, 1944 yılında Arap Birliği'ne giden süreçte Suriye öncü bir rol üstlenmiş bu da İngiltere tarafından desteklenmiştir. 1944'teki İskenderiye Protokolü ile artık resmiyet kazanması açısından son aşamaya gelinen Arap Birliği 1945 yılında Kahire'de resmen kurulmuştur. Diğer yandan 1945 yılının mayıs ayında Şam ve Halep'te başlayan Fransa karşıtı gösterilerin giderek büyümesi ve Fransız askerlerin olaylara sert müdahalesi Levant/Şam krizinin başlamasına neden olmuştur. Suriye'de pek çok kenti bombalayan Fransızları durduran ise İngiliz müdahalesi olmuştur. Bu kriz bir yandan Fransa'nın bölgedeki varlığına son verirken diğer yandan da Suriye'nin özgürlüğüne giden son basamak olmuş ve ülke 1946'da bağımsızlığını kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
After World War I, Syria officially became a French mandate. Shortly after the outbreak of World War II, with France being occupied by Germany, Syria came under German control but did not experience direct German occupation. Syria, overseen by officials of the Vichy government established in France, which was pro-German, was closely monitored by the Allies, particularly by Britain, due to its geographical and geopolitical importance. Accordingly, based on the overall course of the war, Britain prepared an operational plan targeting Syria and Lebanon and implemented this plan in June 1941. Soldiers from British dominions also participated in the operation planned together with the Free French, and Vichy control in Syria was quickly neutralized. While the region came under British control in 1941, the Free French began efforts to bring Syria back under mandate administration and perceived Britain as a threat in the area. Since elections held in Syria and Lebanon in 1943 weakened French influence, the independence process in the Levant also began. The course of the war after 1942 developed differently for Europe and Syria. While the Axis powers were engaged in active conflict in Europe, Syria focused directly on internal developments. While El Quwwatli won the elections held in 1943, Syria took a leading role in the process leading to the Arab League in 1944, which was supported by Britain. With the Alexandria Protocol in 1944, the Arab League, which had reached its final stage in terms of formalization, was officially established in Cairo in 1945. On the other hand, the growing anti-French demonstrations that began in May 1945 in Damascus and Aleppo, and the harsh intervention of French soldiers in these events, caused the Levant/Damascus crisis to begin. The French, who bombed many cities in Syria, were stopped by British intervention. This crisis, on the one hand, ended France's presence in the region, and on the other hand, became the final step toward Syria's freedom, and the country gained its independence in 1946.