İş aile-aile iş çatışması ve tükenmişliğin işten ayrılma niyetine etkisi: Turizm çalışanları üzerine bir çalışma
The effect of work–family conflict, family–work conflict, and burnout on turnover intention: A study on tourism employees
  1. Tez No: 996263
  2. Yazar: MEHMET DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR YAYLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: İş-aile çatışması, Work-family conflict
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
İş Aile - Aile İş Çatışması ve Tükenmişliğin İşten Ayrılma Niyetine Etkisi: Turizm Çalışanları Üzerine Bir Çalışma Bu araştırmanın amacı, turizm sektöründe çalışan bireylerin iş–aile çatışması, aile–iş çatışması ve tükenmişlik düzeylerinin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma, nicel yöntem yaklaşımıyla tasarlanmış olup, veriler Antalya ili Manavgat ilçesinde turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde çalışan bireylerden anket yöntemiyle toplanmıştır. Araştırmada iş–aile çatışması, aile–iş çatışması, tükenmişlik (kişisel, işe bağlı ve müşteri/misafir kaynaklı) ve işten ayrılma niyeti değişkenleri ele alınmıştır. Elde edilen veriler doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, iş–aile ve aile–iş çatışmasının tükenmişliğin tüm alt boyutları üzerinde pozitif ve anlamlı etkiler yarattığını göstermektedir. Araştırma sonuçlarına göre, özellikle işe bağlı tükenmişlik işten ayrılma niyeti üzerinde güçlü bir belirleyici olarak öne çıkmaktadır. Aile–iş çatışmasının işten ayrılma niyeti üzerinde doğrudan ve anlamlı bir etkisi bulunurken, iş–aile çatışmasının bu niyet üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığı, daha çok tükenmişlik aracılığıyla dolaylı bir etki yarattığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, turizm sektöründe çalışanların işten ayrılma niyetlerinin çok boyutlu bir yapıya sahip olduğunu ve iş–yaşam dengesine ilişkin sorunların bu süreçte önemli rol oynadığını ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçlarının, turizm işletmelerinde çalışan bağlılığını artırmaya yönelik insan kaynakları politikalarının geliştirilmesine ve sektördeki yüksek işgücü devrinin azaltılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler İş–Aile Çatışması, Aile–İş Çatışması, Tükenmişlik, İşten Ayrılma Niyeti, Turizm Çalışanları
Özet (Çeviri)
The Effect of Work–Family Conflict, Family–Work Conflict, and Burnout on Turnover Intention: A Study on Tourism Employees The purpose of this study is to examine the effects of work–family conflict, family–work conflict, and burnout levels on turnover intention among employees working in the tourism sector. The study was designed using a quantitative research approach, and the data were collected through a survey administered to employees working in tourism enterprises operating in the Manavgat district of Antalya. Yerleşim (Layout) ➜ Sonlar (Breaks) ➜ Bölüm Sonu — Sonraki Sayfa The variables examined in the study include work–family conflict, family–work conflict, burnout (personal, work-related, and customer/guest-related), and turnover intention. The collected data were analyzed using confirmatory factor analysis and structural equation modeling. The findings indicate that both work–family conflict and family–work conflict have positive and significant effects on all sub-dimensions of burnout. According to the results, work-related burnout emerges as a strong determinant of turnover intention. While family–work conflict has a direct and significant effect on turnover intention, work–family conflict does not have a direct effect on this intention; rather, it exerts an indirect effect through burnout. The findings reveal that turnover intention among tourism employees has a multidimensional structure and that problems related to work–life balance play a significant role in this process. It is believed that the results of this study will contribute to the development of human resources policies aimed at increasing employee retention in tourism enterprises and reducing the high turnover rates in the sector. Keywords Work–Family Conflict, Family–Work Conflict, Burnout, Turnover Intention, Tourism Employees