Öğretmenlerde iş stresinin tükenmişlik, iş - aile çatışması ve işten ayrılma niyetine etkisi
The effect of work stress i̇n teachers on burnout, work - fami̇ly confli̇ct and one's i̇ntenti̇on to leave work
- Tez No: 395939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER TURUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Stresi, Tükenmişlik, İş-Aile Çatışması, İşten Ayrılma Niyeti, Job Stress, Burnout, Work- Family Conflict, Intention to leave work
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Stres, hayatımız boyunca karşılaştığımız bir durumdur. Çevreyle uyumumuzu bozar ve kapasitesimizi zorlar. Stresin tanımını yapacak olursak, bireyi rahatsız eden bir ortamda ya da durumda organizmasının verdiği fizyolojik ve psikolojik cevaptır. Bu araştırmanın amacı iş stresinin tükenmişlik, iş – aile çatışması ile işten ayrılma niyetine etkisini ortaya çıkartmaktır. Araştırmanın verileri Isparta ilinde bulunan 25 ilkokul ve ortaokulda görevli 368 öğretmene uygulanan anketlerle elde edilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde iş stresi, iş stresini etkileyen faktörler ve iş stresinin sonuçlarından bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde tükenmişlik, tükenmişliğin nedenleri ve tükenmişliğin sonuçlarından bahsedilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde iş-aile çatışması, nedenleri ve sonuçlarından bahsedilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde işten ayrılma niyeti, işten ayrılma niyetine etki eden faktörler ve sonuçlarından bahsedilmiştir. Çalışmanın beşinci bölümünde ise verilerin analizi yapılmıştır. Verilerin analizi SPSS 16 istatistik paket programı kullanılarak yapılmıstır. Verilerin analizinde, yüzde frekans, ortalama, standart sapma, regresyon analizi, ölçeklerde korelasyonlar ve t testi bulguları yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, iş stresi puanları ile iş-aile çatışması, aile-iş çatışması, duygusal tükenmişlik, duyarsızlaşma ve işten ayrılma niyeti puanları arasında doğrusal ve anlamlı bir ilişki görülmektedir. Öğretmenlerin iş-aile çatışması puanları ile aile-iş çatışması, duygusal tükenmişlik, duyarsızlaşma, kişisel başarı hissi ve işten ayrılma niyeti puanları arasında doğrusal ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca öğretmenlerin aile-iş çatışması puanları ile duygusal tükenmişlik, duyarsızlaşma ve işten ayrılma niyeti puanları arasında doğrusal ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Katılımcıların duygusal tükenmişlik puanları ile duyarsızlaşma, kişisel başarı hissi ve işten ayrılma niyeti puanları arasında doğrusal ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin duyarsızlaşma puanları ile işten ayrılma niyeti arasında doğrusal ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Son olarak katılımcıların kişisel başarı hissi puanları ile işten ayrılma niyeti puanları arasında ise anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Stress is a situation we face throughout our lives. It distrupts our adaptation to the environment and enforces our capacity.If we make the definition of stress,it is the physiological and psychological response of the organism in an environment or in the case of disturbing.The aim of this work is to reveal the effect of work stres on burnout,work-family conflict and one's intention to leave work.The research data has been obtained through questionaires administired to 368 teachers in charge of 25 primary and secondary schools in the Isparta province. In the first part of the study;stress of work,factors affecting job stress and the results of it are discussed.In the second part of the study;burnout,the causes and the results of it are discussed.In the third part of the study;work-family conflict,the reasons and the results of this are discussed.In the fourth part of the study; intention to leave work,the factors affecting the intention to leave and the results of this are discussed.In the fifth part of the study,there is an analysis of the data.Data analysis has been carried out using SPSS 16 statistical software package.In analyzing the data;frequency,mean,standard deviation,regression analysis,correlation and t- test findings were made in scale. According to the study results,there is a linear and meaningful relationship between the scores of work stress and the scores of work-family conflict,family-work conflict,emotional exhaustion,insensitivity,intention to leave work.It appears to be a linear and meaningful relationship between the teachers' points of work –family and the points of family-work conflict,emotional,exhaustion,insensitivity,feeling of personal success,intention to leave work.Moreover,it is seen that there is a linear and meaningful relationship between the teachers' points of family-work conflict and the points of emotional exhaustion,insensitivity, intention to leave work.It seems that there is a linear and meaningful relationship between the participants'points of emotional exhaustion and the points of insensitivity,feeling of personal success,intention to leave work.It is ascertained that there is a linear and meaningful relationship between the teachers'points of insensitivity and the points of intention to leave work.Finally, it is seen that there is not meaningful relation ship between the participants'points of feeling of personal success and the points of intention to leave work.