Ziya Gökalp: Hayatı, edebî kişiliği, fikir dünyası, dönemi ve etkileri
Ziya Gökalp: His life, literary character, thoughts, period and impacts
  1. Tez No: 996320
  2. Yazar: VELİ KÜRŞAD ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Biyografi, Turkish Language and Literature, Biography
  6. Anahtar Kelimeler: Türk edebiyatı, Turkish literature
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Edebiyat, folklor, sosyoloji, antropoloji, felsefe, siyaset bilimi gibi farklı disiplinlerde eser veren Ziya Gökalp'ın daha iyi anlaşılabilmesi için hayatı, beslendiği kaynaklar, çevresi ve etkilediği kişilerle beraber ele alınması gerekir. Ziya Gökalp'ın bugüne kadar bütün yönleriyle akademik bir incelemesi yapılmamıştır. Ziya Gökalp, Millî Edebiyat akımının öncülerinden biri olması nedeniyle Türk edebiyatının önemli bir figürüdür. Türk Edebiyatı açısından bir diğer önemli tarafı da fikir hareketleri yönünden olmuştur. Türkçülük akımının öncü kuramcısı olması yönüyle Türk edebiyat ve fikir hayatını etkilemiştir. Edebiyat hakkında yazdığı makaleleri, sanata dair kuramsal yaklaşımları ve tartışmaları, edebiyat çevresi üzerindeki etkileri, şiirleri ve tiyatro eseriyle incelenmeye değer bir isimdir. Bu tezde Gökalp'ın hayatı, edebî kişiliği, fikir dünyası, dönemi ve etkileri ele alındı.“Hayatı”bölümünde Ziya Gökalp'ın yaşadığı şehirlerden ve içinde bulunduğu çevreden de bahsedilerek kırk sekiz yıllık hayatı anlatıldı.“Edebî Kişiliği”bölümünde edebî eserleri ve sanat anlayışı ele alındı.“Fikir Dünyası”başlığı altında felsefe, sosyoloji, folklor ve milliyetçilik hakkındaki eserleri ve düşünceleri incelendi.“Dönemi”bölümünde yaşadığı yıllarda Türkiye'nin siyasî ve sosyal görünümü anlatıldı.“Etkileri”bölümünde Gökalp'ın çağdaşları ve ardılları üzerindeki etkilerinden bahsedildi. Çalışmanın sonucunda Gökalp'ın Türk düşünce tarihi bakımından önemli bir figür olduğu, birçok değişik düşünce alanını etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study offers a comprehensive examination of Ziya Gökalp, a seminal figure in Turkish intellectual and literary history whose works span literature, folklore, sociology, anthropology, philosophy, and political science. Despite his central role in shaping both the National Literature movement and the theoretical foundations of Turkism, Gökalp has not yet been the subject of a holistic academic analysis. This dissertation investigates Gökalp's life, literary identity, intellectual framework, historical context, and long-term influence in an effort to situate him within the broader currents of early twentieth-century Turkish thought. The study first reconstructs Gökalp's biography by contextualizing the cities he lived in and the sociocultural environments that shaped his intellectual formation. It then analyzes his literary production and aesthetic principles, followed by an examination of his contributions to philosophy, sociology, folklore studies, and nationalist theory. The political and social landscape of the period in which he lived is also explored in order to illuminate the conditions that informed his thought. Finally, the dissertation evaluates Gökalp's impact on his contemporaries as well as subsequent generations of thinkers and writers. The findings demonstrate that Gökalp occupies a pivotal position in the history of Turkish thought and that his influence extends across multiple domains of the humanities and social sciences.