Rinoplasti hastalarında piezoelektrik cihazı ile manuel kemik testere ve klasik model osteotom kombine yönteminin peroperatif ve postoperatif karşılaştırılması
Peroperative and postoperative comparison of the combined method of piezoelectric device with manual bone saw and classic model osteotome in rhinoplasty patients
- Tez No: 996345
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ÇAYÖNÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Osteotomi, Piezocerrahi, Rinoplasti, Osteotomy, Piezosurgery, Rhinoplasty
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, rinoplasti operasyonlarında kullanılan iki farklı endonazal osteotomi tekniği olan piezo yöntemi ile manuel testere-osteotom kombinasyonunu karşılaştırmaktır. Karşılaştırma; osteotomi süresi, vital bulgular, intraoperatif kanama ve postoperatif ödem, ekimoz, ağrı gibi parametreler açısından yapılmıştır. Elde edilen veriler, daha az morbidite ile hasta memnuniyetini artırabilecek cerrahi yöntemin belirlenmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde rinoplasti geçiren 50 hasta(25 piezo grubu, 25 kombine grup) dahil edilmiştir. Tüm hastalara tek bir cerrah tarafından transvers ve lateral osteotomi uygulanmıştır. Osteotomi süresi kronometre ile ölçülmüş; kanama miktarı cerrah tarafından 0–5 arası puanlanmış ve intraoperatif kan basıncı/nabız gibi vital bulgular kaydedilmiştir. Postoperatif ödem, ekimoz ve ağrı değerleri; 6. saat, 1., 4. ve 7. günlerde görsel analog skala (VAS) ve klinik gözlemle değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada piezo ve manuel testere-osteotom kombinasyonu kullanılan iki hasta grubu karşılaştırılmıştır. Osteotomi süresi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır; piezo grubunda ortalama süre 17,32 dakika, kombine grupta ise 18,72 dakika olarak ölçülmüştür. Buna karşın intraoperatif kanama miktarı piezo grubunda anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur(p<0,01).Ayrıca vital bulgular değerlendirildiğinde, piezo yöntemi ile opere edilen hastalarda ameliyat sırasındaki sistolik kan basıncının ve nabız değişimlerinin kombine gruba kıyasla daha düşük olduğu belirlenmiştir. Postoperatif ödem açısından, piezo grubunda 4. ve 7. günlerde ödem düzeyleri kombine gruba kıyasla anlamlı şekilde daha düşük bulunmuştur(p=0,01). Postoperatif ağrı düzeyleri her iki grupta da benzer bulunmuş, herhangi bir istatistiksel fark gözlemlenmemiştir. Sonuç: Piezo yöntemi, benzer sürede uygulanabilen, ancak daha az kanama, daha iyi hemodinamik stabilite ve daha hızlı postoperatif iyileşme sağlayan bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Postoperatif ödem ve ekimozda anlamlı azalma sağlarken, ağrı düzeyi açısından iki yöntem arasında fark gözlenmemiştir. Cerrahi stresin ve ek medikasyon ihtiyacının azaltılması piezo yöntemini hasta konforu ve güvenliği açısından üstün kılmaktadır. Bu bağlamda, piezoelektrik osteotomi, uygun hasta grubunda tercih edilebilecek modern ve güvenli bir tekniktir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare two different endonasal osteotomy techniques used in rhinoplasty: the piezoelectric method and the combined manual saw-osteotome technique. The comparison is based on osteotomy duration, vital signs, intraoperative bleeding, and postoperative parameters such as edema, ecchymosis, and pain. The goal is to provide data to guide surgeons toward techniques that minimize morbidity and improve patient satisfaction. Materials and Methods: Fifty patients undergoing rhinoplasty at Ankara Bilkent City Hospital were included(25 in the piezo group and 25 in the combined group). All operations were performed by a single surgeon. Osteotomy duration was timed, bleeding was scored from 0 to 5, and vital signs were monitored. Postoperative edema, ecchymosis, and pain were evaluated at 6 hours, Day 1, Day 4, and Day 7 using the Visual Analog Scale (VAS) and clinical observation. Results: In the study, two patient groups undergoing rhinoplasty with either the piezo method or a manual saw-osteotome combination were compared. The duration of the osteotomy procedure showed no statistically significant difference between the groups; the average was 17.32 minutes in the piezo group and 18.72 minutes in the combined group. However, intraoperative bleeding was significantly lower in the piezo group(p<0.01). Regarding vital signs, patients in the piezo group demonstrated lower intraoperative systolic blood pressure and pulse rate fluctuations than those in the manual group. In terms of postoperative edema, the piezo group exhibited significantly lower levels on both Day 4 and Day 7(p=0.01). Postoperative pain scores were similar between the groups at all time points, with no statistically significant differences observed. Conclusion: The piezoelectric method presents a modern and reliable alternative in rhinoplasty. It offers equivalent operation duration with significantly reduced intraoperative bleeding and enhanced hemodynamic stability. Postoperative edema and ecchymosis improved significantly in the piezo group, whereas pain levels were similar between groups. The reduced surgical stress and medication requirements make piezo a preferable technique for enhancing patient comfort and safety.