Bir devlet üniversitesindeki öğretim üyelerinin ve öğrencilerinin afet tutum ölçeği düzeyleri ve ilişkili faktörler
Disaster attitude scale levels and related factors of faculty members and students at a state university
  1. Tez No: 996365
  2. Yazar: ÜMMÜGÜL ESEN IŞIKLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Halk Sağlığı, Nursing, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Öğretim üyesi, Tutum, Üniversite öğrenci, Attitude, Disaster, Faculty Member, University Student
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, üniversite görev yapmakta olan öğretim üyelerinin ve öğrenim gören öğrencilerin afet tutum ölçeği düzeyleri ve ilişkili faktörlerin incelenmesi amacıyla analitik kesitsel olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde görev yapan öğretim üyesi ve öğrenim gören öğrenciler ile 01.04.2024-01.04.2025 (12 ay) tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 212 öğretim üyesi ve 4038 öğrenci oluşturmuştur. Örneklem büyüklüğü evreni bilinen örneklem yöntemi ile hesaplanmıştır. Çalışmada veriler araştırmacı tarafından literatür taranarak; öğretim üyeleri ve öğrenciler için ayrı oluşturulan anket yöntemiyle toplanmıştır. Anketin ilk bölümü sosyo-demografik özellikler, ikinci bölüm çalışma konusu ile ilgili tutumları etkileyeceği düşünülen sorular, son bölüm ise Afet Tutum Ölçeğidir. Elde edilen veriler SPSS 21.0 programında ve bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatiksel analizler, Student-t testi, Kruskal Wallis-H, Pearson Correliation testleri kullanılmıştır. Bulgular: Afet bilgisi ve deneyimleri ile Afet Tutum Ölçeği (ATÖ) puanları arasındaki ilişkiler incelenmiş ve afet tanımını yeterli düzeyde bilen, afet eğitimi alan, afet tatbikatlarına katılan, sivil toplum üyeliği bulunan ve toplanma yerlerini bilen akademisyenlerin ATÖ puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Öğrencilerde ise ATÖ puanlarının sınıf düzeyi, anne-baba eğitim durumu ve gelir seviyesi gibi faktörlerden etkilendiği, afet eğitimi alan, bilgilendirmelere dikkat eden ve tatbikatlara katılanların puanlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma, akademisyenler ve öğrenciler arasında afet bilinci ve tutumlarının, afet eğitimi ve deneyimlerinden anlamlı şekilde etkilendiğini göstermiştir. Akademisyenlerin afetlere yönelik tutumlarının öğrencilere göre daha olumlu olduğu, yaş, meslek yılı ve benzeri demografik değişkenlerin ise tutumlar üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Bu sonuçlar, afet bilincini artırmaya yönelik eğitim ve farkındalık çalışmalarının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted as an analytical cross-sectional study to examine the levels of disaster attitude scale (DAS) among university faculty members and students and the related factors. Materials and Methods: The research was carried out with faculty members and students at Aydın Adnan Menderes University between April 1, 2024, and April 1, 2025 (12 months). The study sample consisted of 212 faculty members and 4038 students. The sample size was calculated using a known population sampling method. Data were collected through a questionnaire developed by the researchers based on a literature review, with separate forms created for faculty members and students. The first section of the survey covers socio-demographic characteristics, the second section includes questions that will influence attitudes related to the study topic, and the final section is the Disaster Attitude Scale (DAS). Data were analyzed using SPSS 21.0 software. Descriptive statistical analyses, Student's t-test, Kruskal-Wallis H test, and Pearson correlation test were used. Results: This study examined the relationship between disaster knowledge and experiences and DAS scores. It was found that faculty members who sufficiently understood the concept of disasters, received disaster education, participated in disaster drills, had membership in civil society organizations, and were familiar with designated gathering areas had higher DAS scores (p<0.05). Among students, DAS scores were influenced by class level, parental education, and income level. Students who received disaster education, paid attention to disaster-related information, and participated in drills had higher DAS scores (p<0.05). Conclusion: This study demonstrated that disaster awareness and attitudes among faculty members and students are significantly influenced by disaster education and experiences. Faculty members exhibited more positive attitudes toward disasters compared to students, while demographic factors such as age and professional experience had no significant effect on attitudes. These findings highlight the importance of educational and awareness-raising activities to enhance disaster preparedness and awareness.