Bilimsel illüstrasyon kapsamında hareketli 2B infografik kullanımı
Use of animated 2B infographics in the context of scientific illustration.
- Tez No: 996366
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU BULDUK TÜRKMEN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel illüstrasyon, Dijital illüstrasyon, Grafik tasarımı, Hareket tasarımı, Scientific illustration, Digital illustration, Graphic design, Motion design
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
Özet
Çağdaş teknoloji ve tasarım anlayışı ile bilimsel yayınlarda hareketli grafikler nasıl daha etkin kullanılabilir? Bilimsel yayınların içerik görselleri değerlendirildiğinde, olay örgüsünün aktarımında birden fazla görsel kullanımının özellikle tıp ve sağlık alanında anlatım zorluklarına neden olduğu gözlemlenmektedir. Hareketli grafikler aracılığıyla medikal illüstrasyon ve infografik tasarımlarının daha etkili hale getirilmesi konusunda literatürdeki boşluğu gidermeyi amaçlayan çalışmada, elektronik yayımcılıkta hareketli medikal infografiklerin okuma ve anlaşılabilirlik üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Elde edilen bulgular, statik görsellerin anlatım sürecini zorlaştırdığını, buna karşın hareketli grafiklerin ise bilimsel görselleştirme bağlamında daha etkili bir yöntem sunduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda, elektronik yayımcılık altyapısının geliştirilmesi ve yeni medya teknolojilerinin bu alanda daha yaygın kullanılması gerekliliği çalışma kapsamında öne çıkan öneriler arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
How can motion graphics be used more effectively in scientific publications with contemporary technology and design approach? When the content visuals of scientific publications are evaluated, it is observed that the use of multiple visuals in the transfer of the plot causes narrative difficulties, especially in the field of medicine and health. In this study, which aims to fill the gap in the literature on how to make medical illustration and infographic designs more effective through motion graphics, the effects of moving medical infographics on reading and comprehensibility in electronic publishing were investigated. The findings show that static visuals make the narrative process more difficult, whereas animated graphics offer a more effective method in the context of scientific visualisation. In this direction, the necessity to improve the infrastructure of electronic publishing and to use new media technologies more widely in this field are among the prominent recommendations within the scope of the study.