Yıldızın Parlasın Psikoeğitim Programının lise öğrencilerinin psikolojik sağlamlık ve sürekli umut üzerindeki etkisi
The effect of the Let Your Star Shine Psychoeducation Program on high school students' psychological resilience and dispositional hope
  1. Tez No: 996395
  2. Yazar: TUĞBA TERZİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE MUKBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Lise öğrencileri, Psiko-eğitim programı, Psikolojik sağlamlık, Umut, Önleyici rehberlik, İyilik hali, High schools students, Psycho-educational program, Resilience, Hope, Preventive guidance, Well-being
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, İyilik Hali Yıldızı Modeli temelli geliştirilen Yıldızın Parlasın Psikoeğitim Programı'nın (YP-PEP), lise öğrencilerinin psikolojik sağlamlık ve sürekli umut üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma, ön test, son test ve izleme testli, deney ve kontrol gruplu yarı deneysel bir desenle yürütülmüş; elde edilen bulgular, iç içe karma desen kapsamında toplanan nitel verilerle desteklenmiştir. Çalışmada veri toplama araçları olarak Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Sürekli Umut Ölçeği, İyilik Hali Planlama Formu, İyilik Hali Planını İzleme ve Değerlendirme Formu ve Kısa Bilgi Formu kullanılmıştır. Deneysel uygulama, 22 lise öğrencisiyle gerçekleştirilmiş; bu öğrencilerin 11'i deney grubunda, 11'i ise kontrol grubunda yer almıştır. Nicel veriler tekrarlı ölçümler için ANOVA ile analiz edilmiştir. Bulgular, YP-PEP'in öğrencilerin umut düzeylerinde anlamlı ve kalıcı bir artış sağladığını, psikolojik sağlamlık düzeylerinde ise izleme aşamasında gelişme olduğunu göstermektedir. Nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiş ve beş ana tema etrafında yapılandırılmıştır: kendini tanıma ve içsel farkındalık; hedef odaklı mücadele ve motivasyonel süreçler; davranış değişimi ve sürdürülebilir alışkanlıklar; sosyal ve duygusal becerilerin güçlenmesi; yaşamı anlamlandırma ve umut gelişimi. Elde edilen bulgular, YP-PEP'in çok boyutlu, okul temelli bir psikoeğitim programı olarak uygulanabilirliğini ve öğrencilerin iyilik haline katkı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the effect of the Let Your Star Shine Psychoeducation Program (LYSS-PEP), developed based on the Wellness Star Model, on high school students' psychological resilience and dispositional hope. The study employed a quasi-experimental design with pre-test, post-test, and follow-up measurements, including experimental and control groups, and was supported by qualitative data collected within an embedded mixed-methods framework. In the study, the data collection instruments included the Brief Psychological Resilience Scale, the Dispositional Hope Scale, the Wellness Planning Form, the Wellness Plan Monitoring and Evaluation Form, and the Brief Information Form. The experimental intervention was conducted with 22 high school students, 11 assigned to the experimental group and 11 to the control group. Quantitative data were analyzed using repeated-measures ANOVA. The findings indicated that LYSS-PEP led to a significant and sustained increase in students' hope levels, while improvements in psychological resilience emerged at the follow-up stage. Qualitative data were analyzed through content analysis and organized around five main themes: self-knowledge and inner awareness; goal-oriented striving and motivational processes; behavior change and sustainable habits; strengthening social and emotional skills; and meaning-making and hope development. Overall, the results demonstrate that LYSS-PEP is a feasible, multidimensional, school-based psychoeducation program and contributes positively to students' overall wellness.