İhtiyaç odaklı Kur'an kurslarında okutulmakta olan 'Dinim İslam Temel Bilgiler' kitabının yaygın din eğitimi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the book“My Religion is Islam: Basic Information”taught in needs-based Quran courses from the perspective of general religious education
  1. Tez No: 996425
  2. Yazar: ASİYE BAYRAKTAR ÖZÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Androgoji, Din, Din eğitimi, Diyanet İşleri Başkanlığı, Eğitim, Andragogy, Religion, Religious education, Presidency of Religious Affairs, Education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Ülkemizde yetişkin din eğitimi ile yaygın din eğitimi aynı anlamda kullanılmaktadır ancak, yetişkin din eğitiminde hedef kitle yalnızca yetişkinlerden oluşmakta iken, yaygın din eğitiminde hedef kitle çocuk, genç, yetişkin ve yaşlılar olmak üzere farklı yaş gruplarından oluşmakta, dolayısıyla yetişkin din eğitimi, yaygın din eğitiminin kapsamında yer almaktadır. Resmî olarak, yaygın din eğitimi faaliyetlerini yerine getirme sorumluluğu, Diyanet İşleri Başkanlığına aittir ve Başkanlığın kuruluş amaçlarından birisi de“toplumu din konusunda aydınlatmak”tır. Başkanlık, toplumu din konusunda aydınlatma görevini cami ve cami dışında yürüttüğü faaliyetlerle yerine getirmekte, cami dışında yürütülen faaliyetlerin önemli bir kısmını da Kur'ân kursları vasıtasıyla ifa etmektedir. Bahsi geçen bu Kur'ân kurslarından birisi de muhatap kitlesi daha çok yetişkin kadınlardan oluşan“İhtiyaç Odaklı Kur'ân Kursları”dır. En yaygın kurs çeşidi olan İhtiyaç Odaklı Kur'ân Kursları,“Kur'ân-ı Kerim”ve“Temel Dini Bilgiler”alanlarında temel ve ek öğretim programlarının uygulandığı, program ve zaman açısından esnek olarak planlanan, yetişkin kadınların dini bilgilere en doğru kaynaktan ulaştığı ve sosyalleştiği mekanlardır. Yine bu kurslarda DİB Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan öğretim programları uygulanmakta ve yine Başkanlıkça hazırlanan eğitim-öğretim materyalleri kullanılmaktadır. Çalışmamızın konusu, Başkanlıkça hazırlanan bu materyallerden birisi olan ve İhtiyaç Odaklı Kur'ân Kurslarında ders kitabı olarak okutulan,“Dinim İslam Temel Bilgiler”kitabının yetişkin eğitimine uygunluğu açısından incelenmesidir. Çalışmamızın sonucunda, sayısal verilerin ışığında, diğer Kur'ân Kurslarına nazaran İhtiyaç Odaklı Kur'ân Kurslarına yoğun bir ilgi ve katılımın olduğu görülmüştür. Başkanlık tarafından diğer yaş gruplarına özel olarak, öğretici kitabı, öğrenciler için ders kitabı, etkinlik kitabı vb. kaynaklar hazırlanmışken, Dinim İslam Temel Bilgiler kitabının, ortalama bir seviye belirlenerek hazırlanmış olduğu, dolayısıyla yetişkinler için özel olarak hazırlanmadığı gibi yetişkinler için başka mevcut veya hazırlık aşamasında herhangi bir kaynak olmadığı da tespit edilmiştir. Bu bağlamda daha verimli ve etkili bir yetişkin eğitim-öğretimi için İhtiyaç Odaklı Kur'ân Kurslarında okutulmak üzere, yetişkin özellikleri göz önünde bulundurularak materyal hazırlanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our country, adult religious education and general religious education are used interchangeably; however, while the target audience for adult religious education consists solely of adults, the target audience for general religious education consists of different age groups, including children, youth, adults, and the elderly. Therefore, adult religious education falls within the scope of general religious education. Officially, the responsibility for carrying out general religious education activities lies with the Presidency of Religious Affairs, and one of the founding purposes of the Presidency is to“enlighten society on religious matters.”The Presidency fulfills its duty to enlighten society on religious matters through activities carried out in and outside mosques, with a significant portion of the activities outside mosques being carried out through Quran courses. One of these Quran courses is the“Needs-Based Quran Courses,”whose target audience consists mainly of adult women. The most common type of course, Needs-Based Quran Courses, are places where basic and supplementary teaching programs are implemented in the areas of“Quran”and“Basic Religious Knowledge.”These courses are planned flexibly in terms of program and time, providing adult women with access to religious knowledge from the most accurate source and a place to socialize. Again, in these courses, teaching programs prepared by the General Directorate of Education Services of the Presidency of Religious Affairs are implemented, and education and teaching materials are used. The subject of our study is to examine the suitability of one of these materials prepared by the Presidency, the book“My Religion is Islam: Basic Information,”which is taught as a textbook in Needs-Based Quran Courses, for adult education. As a result of our study, based on numerical data, it was observed that there was intense interest and participation in Needs-Based Quran Courses compared to other Quran Courses. While the Presidency has prepared resources such as instructional books, textbooks for students, activity books, etc., specifically for other age groups, it has been determined that the book Dinim İslam Temel Bilgiler (Basic Information about My Religion, Islam) was prepared based on an average level and, therefore, was not specifically prepared for adults, and that there are no other existing or preparatory resources for adults. In this context, it was concluded that materials should be prepared for use in Needs-Based Quran Courses, taking into account the characteristics of adults, in order to achieve more efficient and effective education and training.