Karesi Gazetesinde eğitim ve din eğitimi
Education and religious education in Karesi Newspaper
  1. Tez No: 996430
  2. Yazar: IŞIL GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ KIZILABDULLAH
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Eğitim ve Öğretim, Din, Journalism, Education and Training, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Balıkesir basını, Din eğitimi, Halk eğitimi, Balıkesir press, Religious education, Public education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Toplumların eğitim ve din anlayışını şekillendiren unsurlar arasında basın önemli bir yere sahiptir. Özellikle yerel gazeteler, yayımlandıkları bölgenin sosyal, kültürel ve eğitsel yapısını yansıtan temel kaynaklar arasında yer alır. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde yayın hayatına başlayan Karesi Gazetesi, Balıkesir ve çevresinde eğitim ve din eğitimi anlayışının halka aktarılmasında etkili bir araç olmuştur. Bu araştırmada, Karesi Gazetesinde yer alan eğitim ve din eğitimi içerikli metinlerin tespit edilmesi, bu metinlerin konu, amaç ve muhteva bakımından incelenmesi ve dönemin eğitim anlayışını yansıtma biçiminin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda gazetenin ilgili sayıları doküman incelemesi yöntemiyle analiz edilmiş; ilmî ve eğitici makaleler, kadınların eğitimi, ibtidâî mektepler, ahlâk ve terbiye yazıları ile edebî metinler çalışma kapsamına alınmıştır. Araştırma nitel yaklaşıma dayalı olup verilerin çözümlenmesinde tarihsel ve içerik analizi yöntemlerinden yararlanılmıştır. Giriş bölümünde araştırmanın problem durumu, amacı, önemi ve yöntemi ele alınmıştır. Birinci bölümde Osmanlı'da eğitim, din eğitimi ve basın ilişkisine dair kavramsal ve tarihsel çerçeve çizilmiştir. İkinci bölümde Karesi Gazetesinin yayın politikası ve genel özellikleri tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde gazetede yer alan eğitim ve din eğitimi içerikli metinler tematik olarak incelenmiş; dördüncü bölümde ise bu metinlerin halkın eğitimi üzerindeki muhtemel etkileri değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, Karesi Gazetesinin yalnızca haber aktaran bir yayın organı olmadığı; eğitim, ahlâk ve din eğitimi alanlarında toplumu bilinçlendirmeyi hedefleyen pedagojik bir işlev üstlendiği ve yerel basının din eğitimi tarihine önemli katkılar sunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The press occupies a significant place among the factors shaping societies' perceptions of education and religion. Local newspapers, in particular, constitute primary sources reflecting the social, cultural, and educational structure of the regions in which they were published. The Karesi Newspaper, which began publication during the late Ottoman period, functioned as an influential medium in conveying educational and religious perspectives to the public in Balıkesir and its surroundings. The aim of this study is to identify the texts related to education and religious education published in the Karesi Newspaper, to analyze these texts in terms of their themes, purposes, and content, and to reveal the manner in which they reflect the educational understanding of the period. For this purpose, relevant issues of the newspaper were examined through the document analysis method. Scientific and educational articles, writings on women's education, primary schools, morality and upbringing, as well as literary texts were included within the scope of the study. The research is based on a qualitative approach, and historical analysis and content analysis methods were employed in the examination of the data. Following the introduction, which addresses the problem statement, aim, significance, and methodology of the research, the first chapter presents the conceptual and historical framework concerning education, religious education, and the press in the Ottoman period. The second chapter introduces the publication policy and general characteristics of the Karesi Newspaper. In the third chapter, texts related to education and religious education published in the newspaper are examined thematically, while the fourth chapter evaluates the potential impact of these texts on public education. As a result of the study, it has been concluded that the Karesi Newspaper was not merely a medium for conveying news, but also fulfilled a pedagogical function aimed at raising public awareness in the fields of education, morality, and religious education, thereby making a significant contribution to the history of religious education through the local press.