Yükseköğrenim sürecinde yurt imkanlarından yararlanan öğrencilerin mutluluk düzeylerinin incelenmesi: bir kamu yurdu örneği
Examining the happiness levels of students utilizing dormitory facilities during their higher education: A case study of a public dormitory
- Tez No: 996442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRETTİN ÖZBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Mutluluk, kamu yurtları, Oxford Mutluluk Ölçeği, ilişkisel tarama modeli, istatiksel analiz, Happiness, public dormitories, Oxford Happiness Questionnaire, relational survey model, statistical analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, yükseköğrenim sürecinde kamu yurtlarında barınan öğrencilerin mutluluk düzeylerini nicel veriler ışığında incelemek ve mutluluk düzeyi ile çeşitli demografik değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya koymaktır. Çalışma, toplam 690 öğrencinin kayıtlı olduğu bir kamu yurdunda yürütülmüş olup veri toplama süreci Nisan-Haziran 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini bu öğrenciler oluşturmaktadır. Veriler, bireylerin genel mutluluk düzeylerini ölçmek amacıyla Hills ve Argyle (2002) tarafından geliştirilen 29 maddeden oluşan Oxford Mutluluk Ölçeği ve kişisel bilgi formu aracılığıyla toplanmıştır. Ölçekten elde edilen ham veriler, analiz sürecinden önce düzenlenmiş, daha sonra istatiksel analizlere tabi tutulmuştur. Verilerin analizinde iki aşamalı bir yöntem izlenmiştir. İlk aşamada betimsel istatistikler (frekans, yüzde dağılımları vs.) kullanılarak örneklemin demografik profili ayrıntılı biçimde ortaya konmuştur. Böylece örneklemin cinsiyet, yaş grupları, sınıf düzeyi gibi temel demografik özellikleri sistematik olarak betimlemiştir. İkinci aşamada ise kategorik değişkenler arasındaki ilişkileri test etmeye yönelik Pearson Ki-Kare Bağımsızlık Testi uygulanmıştır. Bu çalışma, yükseköğrenim sürecinde kamu yurdunda barınan öğrencilerin mutluluk düzeylerini etkileyebilecek demografik ve sosyal faktörleri bilimsel yöntemlerle inceleyerek mevcut durumu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada elde edilen bulguların, öğrenci refahı, psikososyal destek uygulamaları ve kurum içi iyileştirme politikalarının geliştirilmesine katkı sunacağı düşünülmektedir. Ayrıca çalışma, mutluluk düzeyinin toplu yaşam alanlarına özgü dinamiklerle nasıl etkileşim içinde olduğunu irdeleyerek literatüre katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
.The aim of this study is to examine the happiness levels of students residing in public dormitories during their higher education period using quantitative data. It also seeks to identify the relationships between happiness levels and various demographic variables. The study was conducted in a public dormitory with a total registered population of 690 students. Data were collected between April and June 2025. The population of the study consisted of all students residing in this dormitory. Data were collected using the Oxford Happiness Questionnaire, developed by Hills and Argyle (2002), which consists of 29 items designed to measure individuals' overall happiness levels. A personal information form was also administered. Raw data obtained from the scale were organized prior to analysis and subsequently subjected to statistical procedures. A two-stage analytical approach was employed. In the first stage, descriptive statistics such as frequencies and percentage distributions were used to present the demographic profile of the sample in detail. Key characteristics, including gender, age groups, and class level, were systematically described. In the second stage, the Pearson Chi-Square Test of Independence was applied to examine relationships between categorical variables. This study aims to identify the current situation by examining demographic and social factors that may influence the happiness levels of students residing in public dormitories during higher education through scientific methods. The findings are expected to contribute to the development of student well-being initiatives, psychosocial support practices, and institutional improvement policies. In addition, the study seeks to enrich the literature by exploring how happiness interacts with dynamics specific to collective living environments.