Mey çalgısı eğitimi veren yükseköğretim kurumlarındaki öğretim programlarının karşılaştırmalı incelenmesi ve yeni öğretim programı önerisi
A comparative analysis of the curricula of higher education institutions offering mey instrument instruction and a proposal for new curriculum
- Tez No: 996469
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRE PINARBAŞI
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, Müzik sanatı, Music education, Music art
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzikte Yormuculuk Bilim Dalı
Özet
Mey, Türk müziğinin geleneksel nefesli enstrümanları arasında yer almakta olup, yükseköğretim kurumlarındaki müzik eğitimi programlarının önemli bir parçasını teşkil etmektedir. Bu yönüyle Mey; Türk müziğinde geleneksel bir nefesli çalgı olarak dikkat çekmekte ve kendine özgü bir konum elde etmektedir. Ahşap bir yapıda olan, genellikle kamış bir ağızlığa sahip, zengin, sıcak bir ses tonu üreterek Türk halk müziği, klasik Türk müziği ve çeşitli etnik müzik türlerinde sıklıkla kullanılan bu enstrüman, melodi ve ifade gücü açısından yükseköğretim kurumlarında verilen çalgı eğitimi kapsamında yer alan derslere büyük bir katkı sunar. Bu bağlamda yükseköğretim kurumlarında mevcut bulunan mey eğitimi müfredatlarının belirlenmesi, öğrencilerin hem teknik hem de sanatsal açıdan gelişimlerini desteklemek amacıyla oldukça fayda sağlayacaktır. Bu çalışma, Sakarya Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin mey eğitimi programları incelenerek, yükseköğretimde mey eğitiminin yapısını, içeriğini ve etkinliğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma içerisinde yukarıda adı geçen kurumlarda yer alan mey eğitimi müfredatı ele alınarak, haftalık ders programları üzerinden değerlendirilmiş; makam eğitimi, nefes teknikleri, repertuvar çalışmaları, perde ve arıza uygulamaları dikkate alınarak genel anlamda bölgesel müzik çeşitliliğine odaklandığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, ders materyallerinin yetersizliği, teorik derinlik eksikliği, tekrarlayan içerik ve değerlendirme yöntemlerinin belirsizliği gibi zayıf yönlerde ele alınmıştır. Çalışmanın kapsamı bağlamında ilgili üniversitelerin mey eğitimi veren öğretim üyeleriyle mülakatlar gerçekleştirilerek; çalışmada, programın daha etkili hale getirilmesi için ders materyallerinin zenginleştirilmesi, teorik-pratik dengenin sağlanması, değerlendirme süreçlerinin şeffaflaştırılması ve disiplinler arası yaklaşımların benimsenmesi gibi önerilere yer verilerek araştırmaların çıktılarına dayalı olarak yeni bir öğretim programı önerisi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Mey, one of the traditional wind instruments of Turkish music, constitutes an important component of music education programs in higher education institutions. In this respect, the mey stands out as a traditional Turkish wind instrument and occupies a distinctive position within the musical culture. Constructed primarily from wood and typically equipped with a reed mouthpiece, the instrument produces a rich and warm timbre, making it widely used in Turkish folk music, classical Turkish music, and various ethnic musical genres. With its melodic and expressive capabilities, the mey significantly contributes to courses offered within instrumental training programs in higher education. In this context, identifying and examining the existing mey training curricula in higher education institutions is highly beneficial for supporting students' technical and artistic development. This study aims to analyze the structure, content, and effectiveness of mey instruction in higher education by examining the mey education programs at Sakarya University, Adnan Menderes University, Istanbul Technical University, and Ondokuz Mayıs University. Within the scope of the research, the curricula of mey instruction in the aforementioned institutions were reviewed and evaluated based on weekly course schedules; it was determined that the programs generally focus on regional musical diversity, taking into consideration instruction in makam, breathing techniques, repertoire studies, and finger position and accidentals practices. However, several weaknesses were also identified, including insufficient instructional materials, lack of theoretical depth, repetitive content, and ambiguity in assessment methods. Within the scope of the study, interviews were conducted with faculty members responsible for mey instruction at the relevant universities. Based on the findings, several recommendations were proposed to enhance the effectiveness of the programs, including enriching instructional materials, ensuring a balanced integration of theoretical and practical components, increasing transparency in assessment processes, and adopting interdisciplinary approaches. In line with these findings, a new curriculum proposal has been developed and presented.