Yaratıcı muhasebe uygulamalarına ilişkin muhasebe meslek mensuplarının tutumları: Bir uygulama
Attitudes of accounting professionals toward creative accounting practices: An empirical study
- Tez No: 996478
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA DERYA BASKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mesleki tutum, Serbest muhasebecilik, Yaratıcı muhasebe, Vocational attitude, Financial consultants, Creative accounting
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme, artan rekabet ve finansal piyasaların karmaşıklaşması, işletmelerin finansal performanslarını daha cazip gösterebilmek için farklı muhasebe tekniklerine yönelmelerine neden olmuştur. Bu bağlamda“yaratıcı muhasebe”kavramı, muhasebe standartlarının esnekliğinden yararlanarak finansal tabloların yasal sınırlar içerisinde şekillendirilmesi anlamına gelmektedir. Yaratıcı muhasebe, işletmelerin durumunu olduğundan daha iyi veya daha kötü göstermek amacıyla kullanılabilmektedir. Her ne kadar bu uygulamalar, bazı durumlarda yasal çerçevede değerlendiriliyor olsa da etik açıdan tartışmalı bir alan oluşturmaktadır. Bu nedenle yaratıcı muhasebe, muhasebe meslek mensuplarının etik anlayışını, mesleki sorumluluğunu ve finansal bilginin güvenilirliğini doğrudan etkileyen önemli bir konudur. Günümüzde finansal raporlama kalitesini artırmak ve yatırımcı güvenini korumak açısından meslek mensuplarının yaratıcı muhasebe tutumlarının incelenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, muhasebe meslek mensuplarının yaratıcı muhasebe uygulamalarına ilişkin tutumlarını araştırmaktır. Bununla beraber bu tutumların demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelenmektedir. Bu amaçla Ankara ilinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarına hazırlanan anket formu uygulanmış ve elde edilen verilerden 350 geçerli anket, araştırmanın temel örneklemini oluşturmuştur. Elde edilen anket verileri, frekans dağılımı, aritmetik ortalama ve diğer istatistiksel analiz yöntemleriyle incelenmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, cinsiyet, eğitim düzeyi, mesleki tecrübe, hizmet verilen mükellef sayısı ve dış denetim yaptırma durumu yaratıcı muhasebe ile anlamlı ilişkiler taşıdığını, ancak yaş, ünvan ve gelir düzeyinin etkili olmadığını göstermektedir. Ayrıca bulgular, meslek mensuplarının yaratıcı muhasebe konusunda genel farkındalığa sahip olduğunu ancak kavramsal belirsizlikler yaşadığını göstermektedir. Katılımcılar yaratıcı muhasebeyi yasal çerçevede alternatif çözümler üretme aracı olarak görmekte ve yüksek riskli uygulamalardan kaçınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalization, increasing competition, and the complexity of financial markets have caused businesses to turn to different accounting techniques in order to present their financial performance more attractively. In this context, the concept of“creative accounting”means shaping financial statements within legal limits by making use of the flexibility of accounting standards. Creative accounting can be used to present the situation of businesses as better or worse than it actually is. Although these practices are evaluated within the legal framework in some cases, they constitute an ethically controversial area. For this reason, creative accounting is an important issue that directly affects the ethical understanding of accounting professionals, their professional responsibility, and the reliability of financial information. Today, examining the attitudes of accounting professionals toward creative accounting is of great importance in terms of increasing the quality of financial reporting and protecting investor confidence. The main purpose of this study is to investigate the attitudes of accounting professionals toward creative accounting practices. In addition, it is also examined whether these attitudes differ according to demographic variables. For this purpose, a questionnaire form prepared for accounting professionals operating in the province of Ankara was applied, and 350 valid questionnaires obtained from the data constituted the main sample of the study. The obtained survey data were examined through frequency distribution, arithmetic mean, and other statistical analysis methods. According to the findings of the study, gender, education level, professional experience, number of taxpayers served, and the status of having an external audit show significant relationships with creative accounting, whereas age, title, and income level are not effective. In addition, the findings show that accounting professionals have general awareness about creative accounting but experience conceptual ambiguities. Participants consider creative accounting as a tool for producing alternative solutions within the legal framework and avoid high-risk practices.