Nevşehir yöresindeki doğal depolarınelma muhafazasında kullanım olanaklarının araştırılması
Investigation of the utilization possibilities of naturalcavern deposits in nevşehi̇r region for apple storage
- Tez No: 996477
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Elma, Doğal depo, Muhafaza, Kalite, Antioksidan, Apple, natural underground facility, storage, quality, antioxidant
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Red Chief, Fuji ve Granny Smith elma çeşitlerinin Nevşehir yöresindeki doğal depolarda muhafazasının kaliteye etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu sayede bölgede özellikle patates ve limon için kullanılan bu doğal yapıların elma muhafazasındaki etkinliği ortaya konulması hedeflenmiştir. Çalışmada meyveler 15'er günlük periyotlarla muhafaza süresince ve depolama sonrasında 5 gün oda koşullarında (22°C ve %70 oransal nem) bekletildikten sonra ölçüm ve analize tabi tutulmuştur. Ağırlık kaybı, meyve rengi (L*, hue, kroma), suda çözünür kuru madde (SÇKM) miktarı, titre edilebilir asit (TEA) içeriği, meyve eti sertliği (MES), toplam fenolik madde (TFM) ve toplam flavonoid (TF) miktarı ile toplam antioksidan (TA) kapasitesi gibi kalite parametreleri değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre muhafaza süresi sonunda ağırlık kaybı Red Chief çeşidinde %11.13'e, Fuji çeşidinde %10.23'e ve Granny Smith çeşidinde ise %5.72'ye ulaşmıştır. Muhafaza süresince Red Chief ve Fuji çeşitlerinde L* değerinin düşüş gösterdiği gözlenirken, aynı parametrede Granny Smith çeşidinde artış belirlenmiştir. Elma çeşitlerinde muhafaza süresi boyunca ve muhafaza sonrası raf ömrüne alınan meyvelerde SÇKM miktarı ve MES değerinde artış, TEA içeriğinde ise azalma görülmüştür. Genel olarak tüm çeşitlerde TFM ve TF miktarları ile TA kapasitesi muhafaza süresi boyunca ilk dönemlerdeki artıştan sonra düzenli bir azalma göstermiştir. Çalışmada özellikle 3. depo genel kalite korunumu bakımından en başarılı sonuçları verirken, bu depoyu 1. depo takip etmiştir. Dış atmosfer koşullarından daha çok etkilenen 2. depo ise en başarısız olmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effects of storage in natural underground facilities in the Nevşehir region on the quality of Red Chief, Fuji, and Granny Smith apple cultivars. In this context, the effectiveness of these natural structures—which are traditionally used in the region mainly for potato and lemon storage—for apple preservation was evaluated. During the storage period, fruit samples were analyzed at 15-day intervals, and additionally after storage following a 5-day shelf-life period under room conditions (22 °C and 70% relative humidity). Quality parameters evaluated included weight loss, fruit color (L*, hue angle, and chroma), total soluble solids (TSS) content, titratable acidity (TA), flesh firmness (FF), total phenolic content (TPC), total flavonoid content (TFC), and total antioxidant capacity (TAC). According to the results, weight loss at the end of the storage period reached 11.13% in Red Chief, 10.23% in Fuji, and 5.72% in Granny Smith. During storage, a decrease in L* values was observed in Red Chief and Fuji cultivars, whereas an increase was detected in Granny Smith. In all apple cultivars, TSS content and FF value increased, while TA content decreased throughout the storage period and during the subsequent shelf-life period. In general, TPC, TFC, and TAC initially increased during the early stages of storage and then showed a steady decline in all cultivars. Among the storage facilities evaluated, the Storage 3 yielded the most successful results in terms of overall quality preservation, followed by the Storage 1. The Storage 2, which was more strongly affected by external atmospheric conditions, showed the poorest performance.