FOMO ve sürü psikolojisinin finansal tüketici davranışları üzerindeki etkisine yönelik bir araştırma
A study on the effect of FOMO and herd psychology on financial consumer behavior
  1. Tez No: 996493
  2. Yazar: GÜLEN AYÇA GÜLEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finans, Finansal davranış, Finansal tüketici, Tüketici davranışı, Finance, Financial behaviour, Financial consumer, Consumer behavior
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel Pazarlama ve Marka Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Küresel Pazarlama ve Marka Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma fırsatları kaçırma korkusu (FOMO) ve sürü psikolojisi eğilimlerinin finansal tüketici davranışları üzerindeki etkisini incelemek ve bu ilişkide sosyal medya kullanımı ile finansal okuryazarlığın rolünü ortaya koymak amacıyla gerçekleştrilmiştir. Dijitalleşmenin hız kazandığı günümüz finansal ortamında bireylerin yatırım ve harcama kararlarının yalnızca rasyonel değerlendirmelerle olmadığını bununla beraber psikolojik ve sosyal faktörlerle de şekillendiği görülmektedir. Bu bağlamda, davranışsal finans yaklaşımı çerçevesinde ele alınan FOMO ve sürü psikolojisi, finansal karar alma süreçlerinin anlaşılmasında önemli kavramlar olarak öne çıkmaktadır. Araştırma nicel yöntemle gerçekleştirilmiş olup veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Araştırma kapsamınsa 370 kişiden veri toplanmıştır. Araştırma finansal tüketim davranışları, finansal okuryazarlık, fırsatları kaçırma korkusu, sürü psikolojisi, sosyal medya kullanımı ve finansal içerik maruziyeti ile ilgili alt boyutlar içermektedir. Elde edilen veriler IBM SPSS aracılığı ile istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Anket bireylerin tüketim davranışlarında etkili olan FOMO ve sürü psikolojisi güdüleri, finansal okuryazarlık düzeyi, Analiz sonuçları, FOMO ve sürü psikolojisinin finansal tüketici davranışları üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Sosyal medya kullanımı ve finansal içeriklere maruz kalma düzeyinin artması, bu etkileri güçlendirerek bireylerin daha hızlı ve riskli finansal kararlar almasına neden olmaktadır. Finansal okuryazarlık düzeyinin artması ise bu etkileri azaltıcı bir rol üstlenmekle birlikte, yoğun dijital maruziyet altında tamamen koruyucu olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of fear of missing out (FOMO) and herd psychology tendencies on financial consumer behavior and to reveal the role of social media use and financial literacy in this relationship. In today's financial environment, where digitalization has rapidly increased, it is observed that individuals' investment and consumption decisions are shaped not only by rational evaluations but also by psychological and social factors. Within this context, FOMO and herd psychology, which are addressed within the framework of behavioral finance, emerge as important concepts in understanding financial decision-making processes. The research was carried out using a quantitative method, and the survey technique was employed as the data collection tool. Within the scope of the study, data were collected from 370 individuals. The survey included sub-dimensions related to financial consumption behaviors, social media use, and exposure to financial content. The obtained data were analyzed using statistical analyses through IBM SPSS. The questionnaire measured FOMO and herd psychology motivations affecting individuals' consumption behaviors, as well as their level of financial literacy. The analysis results indicate that FOMO and herd psychology have a significant and positive effect on financial consumer behavior. An increase in social media use and exposure to financial content strengthens these effects, leading individuals to make faster and riskier financial decisions. Although an increase in the level of financial literacy plays a mitigating role in reducing these effects, it was concluded that it does not provide complete protection under conditions of intense digital exposure.