Proje okulu olan ve olmayan okullardaki 9. sınıf İngilizce ders kitaplarında yer alan etkinliklerin dil becerileri açısından incelenmesi
A comparative analysis of activities in 9th grade English textbooks used in project and non-project schools in terms of language skills
  1. Tez No: 996492
  2. Yazar: ÇAĞATAY TİMİNCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL CENGİZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dört dil becerisi, Four language skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası ve Karşılaştırmalı Eğitim Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı; proje okulu olan ve olmayan okullardaki 9.sınıf İngilizce ders kitaplarında yer alan etkinliklerin dil becerileri açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Buna göre bu çalışmada, proje okullarında kullanılan ve Avrupa Diller Ortak Çerçeve Programı'na göre hazırlanmış“Oxford Vision Türkiye A1”ile Talim ve Terbiye Kurulu tarafından 2022-2023 öğretim yılı için onaylanan ve proje okulu olmayan okullarda okutulan“Erkad English 9”ders kitaplarında yer alan konuşma, yazma, okuma ve dinleme etkinlikleri ile bu etkinliklerin kitap içindeki dağılımı karşılaştırılmıştır. Bu araştırma, ders kitaplarında yer alan mevcut yapıyı tanımlamaya yönelik betimsel bir nitel çalışmadır. Bu kapsamda, elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to comparatively examine the activities included in 9th grade English textbooks used in project and non-project schools in terms of language skills. Accordingly, this study analyzed the speaking, writing, reading, and listening activities as well as their distribution within the textbooks Oxford Vision Türkiye A1, prepared in line with the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) and used in project schools, and Erkad English 9, approved by the Board of Education and Discipline for the 2022–2023 academic year and used in non-project schools. This research is a descriptive qualitative study aiming to identify the existing structure in the textbooks. In this context, the data were evaluated through descriptive analysis.