Ortaokullarda İngilizce öğretmenlerinin sınıf yönetiminde karşılaştıkları sorunlar
Problems faced by English teachers in middle schools in classroom management
  1. Tez No: 996495
  2. Yazar: EDA EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Düzen, Zaman Yönetimi, İletişim ve İlişki Yönetimi, Disiplin ve Davranış Yönetimi, Plan ve Program Yönetimi, İngilizce Öğretmenleri, Sınıf Yönetimi, Physical Arrangement, Time Management, Communication and Relationship Management, Discipline and Behavior Management, Planning and Program Management, English Teachers, Classroom Management
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ortaokullarda görev yapan İngilizce öğretmenlerinin sınıf yönetimi sürecinde karşılaştıkları sorunları incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı doğrultusunda desenlenmiş olup çalışma grubu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Antalya ili Döşemealtı ilçesindeki özel öğretim kurumlarında görev yapan ve gönüllülük esasına göre belirlenen 15 İngilizce öğretmeninden oluşmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış; elde edilen veriler betimsel analiz ve içerik analizi teknikleri kullanılarak çözümlenmiştir. Analiz sürecinde öğretmen görüşleri kodlanmış, temalar altında sınıflandırılmış ve doğrudan alıntılarla desteklenmiştir. Araştırma bulguları, öğretmenlerin sınıf yönetimi sürecinde yaşadıkları sorunların fiziksel düzen, zaman yönetimi, iletişim ve ilişki yönetimi, disiplin ve davranış yönetimi ile plan ve program yönetimi boyutlarında yoğunlaştığını göstermektedir. Fiziksel düzen boyutunda sınıfın büyüklüğü, donanım yetersizlikleri ve mekansal esneklik eksikliği öne çıkarken; zaman yönetimi boyutunda etkinliklerin planlanan sürede tamamlanamaması, öğrenci hazır bulunuşluk düzeyleri ve ders dışı müdahalelerin süreci sekteye uğrattığı belirlenmiştir. İletişim ve ilişki yönetimi bağlamında öğrenci-veli beklentilerindeki farklılıklar, profesyonel sınırların belirsizliği ve iletişim yükü öğretmenler açısından güçlük oluştururken; disiplin ve davranış yönetiminde sınıf içi gürültü, dikkat dağınıklığı ve davranışların sürdürülebilir biçimde yönetilmesi temel sorun alanları olarak ortaya çıkmıştır. Plan ve program yönetimi boyutunda ise program yoğunluğu, ölçme-değerlendirme yükü, materyal ve teknoloji kullanımına ilişkin planlama güçlükleri dikkat çekmektedir. Bulgular, sınıf yönetimi sorunlarının yalnızca öğretmenin bireysel yeterlikleriyle sınırlı olmadığını; öğrenci profili, okulun fiziksel ve örgütsel yapısı ile kurumsal beklentiler tarafından da şekillendiğini ortaya koymaktadır. Bu yönüyle araştırma, ortaokul İngilizce derslerinde sınıf yönetiminin çok boyutlu ve bağlamsal yapısını görünür kılmakta; elde edilen bulguların alan yazındaki sınıf yönetimi kuramları ve önceki araştırmalarla karşılaştırmalı biçimde tartışılmasına güçlü bir zemin oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the problems encountered by English teachers working in middle schools in the process of classroom management. The study was designed within the framework of a qualitative research approach, and the study group consisted of 15 English teachers working in private educational institutions in the Döşemealtı district of Antalya during the 2024–2025 academic year, who participated on a voluntary basis. Data were collected through a semi-structured interview form developed by the researcher, and the data were analyzed using descriptive analysis and content analysis techniques. During the analysis process, teachers' views were coded, categorized under themes, and supported with direct quotations. The findings indicate that the problems experienced by teachers in classroom management are concentrated in the dimensions of physical arrangement, time management, communication and relationship management, discipline and behavior management, and planning and program management. In the dimension of physical arrangement, classroom size, insufficient equipment, and lack of spatial flexibility were prominent, whereas in the dimension of time management, the inability to complete activities within the planned time, students' readiness levels, and interruptions caused by out-of-class interventions were identified as factors disrupting the instructional process. In terms of communication and relationship management, differences in student and parent expectations, ambiguity in professional boundaries, and communication workload constituted challenges for teachers; in discipline and behavior management, classroom noise, distraction, and the sustainable management of student behaviors emerged as major problem areas. In the dimension of planning and program management, curriculum intensity, assessment workload, and difficulties in planning the use of materials and technology were highlighted. The findings reveal that classroom management problems are not limited to teachers' individual competencies but are also shaped by student profiles, the physical and organizational structure of schools, and institutional expectations. In this respect, the study makes the multidimensional and contextual nature of classroom management in middle school English classes visible and provides a strong basis for discussing the findings in comparison with classroom management theories and previous research in the literature.