Difficulties teachers experience in 4+4+4 education system at first grade level
4+4+4 yeni eğitim sisteminde birinci sınıf öğretmenlerinin karşılaştıkları zorluklar
  1. Tez No: 377897
  2. Yazar: TUĞBA BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: 2012- 2013 ilköğretim ve eğitim kanunundaki değişikler, 4+4+4 eğitim sistemi, okula erken başlama yaşı, birleştirilmiş karma-yaşlı sınıf, eğitim politikalarının uygulanması, Turkish education system, educational change, early school entry age, mixed-age classrooms, implementation of education policy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma, 2012 yılında yürürlüğe giren 4+4+4 yeni okul sisteminin ilkokul birinci sınıf düzeyinde getirdiği değişikliklerle öğretmenlerin karşılaştıkları zorlukları ortaya çıkarmak ve bu zorlukları etkileyen faktörler ile öğretmenlerin problemlerle başa çıkarken kullandıkları stratejileri saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler, Ankara ve Antalya illerinin belirli bölgelerindeki resmi ve özel okullarda çalışan 301 birinci sınıf öğretmeninden anket yoluyla toplanmıştır. Katılımcıların kişisel özellikleri ile uyum ve hazırlık çalışmalarının uygulanmasında, birinci sınıf eğitim-öğretim programının planlama sürecinde, oyun ve fiziki etkinlikler dersini uygulamada, temel ve akademik becerileri kazandırmada ve sınıf yönetiminde karşılaştıkları sıkıntı, zorluk veya sorunlar frekans, yüzde ve aritmetik ortalamalarıyla sunulmuştur. Aynı zamanda, katılımcıların kişisel özelliklerinin bu sıkıntı, zorluk ve sorunlar üzerindeki etkisini incelemek amacıyla bir dizi tek yönlü varyans analizi ve bağımsız örneklem t- testi teknikleri kullanılmıştır. Sonuçlar, öğretmenlerin 66-71 aylık öğrencilerle orta düzeyde sorun yaşarken 60-65 aylık öğrencilerle sık sık sorun yaşadıklarını ve aynı zamanda öğretmenlerin bu sorunlarla başa çıkmak için kullandıkları çeşitli yöntemleri ortaya çıkarmıştır. Okulun türü, sınıf mevcudu, 60- 65 aylık ve 66- 71 aylık yaş gruplarının sınıf dağılımının, yaşanılan sorunlar ile ilişkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed at investigating the difficulties teachers experience at first grade level in the new 4+4+4 school system that was initiated in 2012-2013 academic year and the factors which affected these difficulties along with teachers' strategies of dealing with these problems. Through a self-administered questionnaire, data were collected from 301 first grade teachers working in public and private schools in certain districts of Ankara and Antalya, Turkey. Background characteristics of the participants, difficulties, problems or challenges they faced in the new school system in implementing adaptation and preparation activities, planning school year, implementing game and physical activities, teaching academic and basic skills and managing classroom were reported in frequencies, percentages, and means. In addition, a series of one- way ANOVA and independent samples t- tests were run to explore the effects of the background variables on the difficulties encountered by first grade teachers. The results revealed that teachers had most difficulties in teaching to 60- 65 month- old students while they experienced difficulties in teaching to 66-71 month- old students to a middle extent, and besides in dealing with these, they used various strategies. These difficulties were found to differ in relation to type of school, class size and the number of 60-65, 66-71 and 72 (and more) month- old students in class.