Anı fotoğraflarına bakmak üzerine bir gömülü teori araştırması
A grounded theory research onlooking at memory photographs
- Tez No: 996505
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBİN ÖZDAMAR AKARÇAY
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: İletişim Bilimleri, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Communication Sciences, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: An fotoğrafı, Belgesel fotoğraf, Gömülü teori, Görsel sosyoloji, Nitel araştırma deseni, Tasarım tabanlı araştırma, Türk ailesi, Moment photograph, Documentary photography, Grounded theory, Visual sociology, Qualitative research design, Design based research, Turkish family
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, günümüzün dijitalleşen görsel kültüründe katılımcıların aile albümleri ve anı fotoğraflarına bakma pratiklerini inceleyerek fotoğrafik imgeyle teoriyi düşünme yönünde açıklayıcı bir model önermektedir. Araştırmanın verileri, teorik örnekleme ile seçilen katılımcılarla yürütülen fotoğrafik uyarım temelli, yarı yapılandırılmış ve özdüşünümsel görüşmelere dayanır. Katılımcılar kendi aile albümlerinden seçtikleri fotoğraflar üzerinden anı, kimlik, zaman ve mekân ilişkilerini tartışmışlardır. Analiz sürecinde temellendirilmiş kuram yöntemi izlenmiştir. Katılımcı anlatıları ile seçilen fotoğrafik imgeler hibrit kodlama yaklaşımıyla bütünleştirilmiştir. Bulgular, metinsel boyutta Madde-Bellek, Dijitalesk Bakış ve Davetkâr Ritüel eksenlerinde yoğunlaşan bir kuramsal çerçeveye; görsel boyutta ise Kompozisyonel, Zamansal, Duygulanımsal, Maddesel, Punctum ve Fotoğraflar-arasılık temalarına işaret etmektedir. Özellikle fotoğraflar-arasılık kavramı, anlamın tek karede kapanmadığını; kareler arasında mekânsal, zamansal, duygulanımsal ve anlatısal bağlarla dolaşıma girerek epizodik bir yapı kazandığını göstermektedir. Bu araştırma, sanat tabanlı araştırma perspektifiyle disiplinlerarası bir zeminde konumlanır. Araştırmacının sahadaki deneyimlerini içeren sanatsal üretimler, bilimsel çıktıları tamamlayıcı bir bileşen olarak teze dâhil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study proposes an explanatory model for thinking about photographic imagery and theory by examining participants' practices of looking at family albums and memory photographs in today's digitalizing visual culture. The research data is based on photo-elicitation-based, semi-structured, and self-reflective interviews conducted with participants selected through theoretical sampling. Participants discussed memories, identity, and relationships between time and space through photographs they selected from their own family albums. The grounded theory method was used in the analysis. Participant narratives and selected photographic images were integrated using a hybrid coding approach. The findings point to a theoretical framework concentrated on the axes of Matter-Memory, Digitalesque Gaze, and Inviting Ritual in the textual dimension; and to the themes of Compositional, Temporal, Affective, Material, Punctum, and Inter-photography in the visual dimension. The concept of inter-photography, in particular, demonstrates that meaning is not confined to a single frame; rather, it acquires an episodic structure by circulating through spatial, temporal, emotional, and narrative connections between frames. This research is positioned on an interdisciplinary ground with an art-based research perspective. Artistic productions, including the researcher's field experiences, have been included in the thesis as a complementary component to the scientific outputs.