Alanya ilçesinde yetişen yenilebilir yabani otların tüketim davranışlarının belirlenmesi ve yemeklerde kullanım şekillerinin incelenmesi
Determination of consumption behaviors of edible wild herbs growing in Alanya district and examination of forms of use in dishes
- Tez No: 996514
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA MANKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Yenilebilir bitkiler, Edible plants
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Alanya ilçesinde doğal olarak yetişen yenilebilir yabani otların tüketim davranışlarının belirlenmesi ve bu otların yemeklerde kullanım şekillerinin ortaya konulması amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada betimsel yaklaşım benimsenmiş; literatür taraması, saha gözlemleri ve tür teşhisi yapılmış, nicel veriler ise genel tarama modeli kapsamında uygulanan anketle toplanmıştır. Saha çalışmaları sonucunda 17 familyaya ait 22 yenilebilir yabani ot türü belirlenmiş ve bu türlerin yemeklerde kullanım biçimleri kayıt altına alınmıştır. Bu otların mutfakta nasıl değerlendirilebileceğini göstermek amacıyla ise araştırmacının gastronomik bilgi birikimi ve mutfak deneyimine dayalı uygulamalı mutfak örnekleri hazırlanmış ve görsellerle belgelenmiştir. Bu uygulamalar, karşılaştırmalı bir analiz ya da reçete öğretimi amacı taşımamakta; yenilebilir yabani otların mutfakta farklı biçimlerde değerlendirilebileceğini ortaya koyan yöntemsel örnekler olarak ele alınmıştır. Araştırma kapsamında Alanya Üniversitesi'nde öğrenim gören 250 öğrenciye uygulanan anket ile bireylerin yenilebilir yabani otlara ilişkin bilgi düzeyleri ve tutumları incelenmiştir. Bulgularına göre öğrencilerin yenilebilir yabani otlara yönelik tutumları kararsızlık düzeyine yakın seyretmektedir (Ort.=3,29±0,69). Buna karşılık, bu otların kullanım alanlarına ilişkin bilgi düzeylerinin daha düşük olduğu belirlenmiştir (Ort.=2,81). Bu durum, yenilebilir yabani otlara yönelik temel sorunun olumsuz tutumdan değil; bu bitkilerin nasıl temin edileceği, nasıl hazırlanacağı ve mutfakta nasıl kullanılacağına ilişkin pratik bilgi eksikliğinden kaynaklandığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda çalışma kapsamında gerçekleştirilen yöntemsel amaçlı uygulamalı mutfak örnekleri, yenilebilir yabani otların yalnızca teorik düzeyde değil, mutfak pratiği içinde de değerlendirilebileceğini göstermekte; bu bitkilerin sürdürülebilir beslenme ve yerel mutfak kültürü açısından önemli bir potansiyel taşıdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the consumption behaviors of edible wild herbs naturally growing in the Alanya district and to reveal their forms of use in culinary practices. A descriptive research approach was adopted; literature review, field observations, and species identification were carried out, while quantitative data were collected through a questionnaire applied within the scope of the general survey model. As a result of the field studies, 22 edible wild herb species belonging to 17 plant families were identified, and their culinary uses were documented. In order to demonstrate how these herbs can be utilized in the kitchen, applied culinary examples based on the researcher's gastronomic knowledge and kitchen experience were prepared and documented with visuals. These applications were not intended as a comparative analysis or recipe instruction; rather, they were considered methodological examples illustrating different ways in which edible wild herbs can be incorporated into culinary practices. Within the scope of the study, a questionnaire administered to 250 students studying at Alanya University was used to examine individuals' knowledge levels and attitudes toward edible wild herbs. According to the findings, students' attitudes toward edible wild herbs were found to be close to a level of indecision (Mean = 3.29 ± 0.69). In contrast, their knowledge levels regarding the areas of use of these herbs were determined to be lower (Mean = 2.81). This indicates that the main issue concerning edible wild herbs does not stem from negative attitudes, but rather from a lack of practical knowledge regarding how these plants are obtained, prepared, and used in the kitchen. In this context, the applied culinary examples carried out within the study demonstrate that edible wild herbs can be evaluated not only at a theoretical level but also within culinary practice, and that these plants hold significant potential in terms of sustainable nutrition and local culinary culture.