Yerelleşmenin sürdürülebilirlik potansiyeli: İşletmeler üzerine nitel bir araştırma
The sustainability potantial of localisation: A quatlitative study of businesses
- Tez No: 996552
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZA AĞLARGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerelleşme, Sürdürülebilirlik, Yerel ekonomi, Yerel üretim, Yerel tedarik, Ekolojik ayak izi, Ekonomik etki, Kadın iş gücü, Kültürel kalkınma, Küresel sorunlar, Küresel üretim ağları, Sosyal sürdürülebilirlik, Çevresel sürdürülebilirlik, İşletme stratejisi, Localisation, Sustainability, Local economy, Local production, Local supply, Ecological footprint, Economic effect, Women labour force, Cultural development, Global problems, Global production networks, Social sustainability, Sustainable environment, Business strategies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
Özet
İklim krizleri, doğanın ve toplumların dengesinin bozulması, ekonomik ve politik gelişmeler, tüm yaşamı üretim ve tüketim pratiklerinden başlayarak değiştirmektedir. Küreselleşmenin ekonomik ve toplumsal yapılar üzerindeki etkileri giderek daha fazla tartışılırken, yerelleşme olgusu sürdürülebilirlik için yeniden önem kazanmaktadır. Bu doğrultuda, araştırmada yerelleşmenin sürdürülebilirlik üzerindeki potansiyelini keşfetmek amaçlanmıştır. Bu araştırmanın amacına uygun olarak, yerel üretim yapan ve sürdürülebilirlik bilincine sahip işletmelerle, nitel araştırma deseni ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bu katılımcı işletmeler, amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilmiş ve katılımcı işletimlerle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, katılımcıların bakış açısını merkeze alan tümevarımsal bir yaklaşımla analiz edilmiştir. Analiz sonucunda“Değer ve Gösterge Olarak Yerelleşme”“Toplumsal ve Kültürel Sürdürülebilirlik”“Yerel Ekonomik Sürdürülebilirlik”,“Çevresel Sürdürülebilirlik ve Ekosistem Etkisi”,“Yerel Tedarik Zinciri, Üretim Süreçleri ve Operasyonel Yerelleşme”ile“Yönetişim, Politik Çerçeve ve Destek Mekanizmaları”olmak üzere altı tema ortaya çıkmıştır. Bu bulgular, yerelleşmenin sürdürülebilirlik üzerinde sosyal, ekonomik ve çevresel boyutlarda önemli bir potansiyel taşıdığını göstermektedir. Ayrıca küçük ölçekli üretimin çoğu zaman dezavantaj olarak görülen özelliklerinin sürdürülebilirliğin gereklilikleriyle uyumlu olduğu, yerelleşmenin ekonomik ve kırılganlıkları azaltan ve yerel dayanıklılığı güçlendiren bir mekanizma işlevi gördüğü sonucuna ulaşılmıştır. Genel olarak araştırma, küreselleşme ve yerelleşme ikiliğin ötesine geçerek yerelleşmenin sürdürülebilirlik için işlevsel bir model sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Climate crises, the disruption of the balance of nature and societies, and ongoing political developments are transforming all aspects of life, beginning with our production and consumption practices. As the impacts of globalization on economic and social structures are increasingly questioned, localization has begun to regain importance in the context of sustainability. Accordingly, this study aims to explore the potential of localization for sustainability. In line with this purpose, in-depth qualitative interviews were conducted with businesses engaged in local production and demonstrating sustainability awareness. These participating businesses were selected through purposive sampling, and semi-structured interviews were carried out with their representatives. The data obtained were analyzed using an inductive approach that centers the perspectives of the participants. The analysis revealed six themes:“Localisation as a Value and Indicator,”“Social and Cultural Sustainability,”“Local Economic Sustainability,”“Environmental Sustainability and Ecosystem Impact,”“Local Supply Chains, Production Processes, and Operational Localisation,”and“Governance, Policy Framework, and Support Mechanisms.”The findings indicate that localization holds significant potential for sustainability across social, economic, and environmental dimensions. Moreover, it was found that the characteristics of small-scale production, often perceived as disadvantages, are in fact aligned with the requirements of sustainability, and that localization functions as a mechanism that reduces economic vulnerabilities and strengthens local resilience. Overall, the study demonstrates that localization offers a functional transformation model for sustainability, moving beyond the conventional globalization-localization dichotomy.