Turizm sektöründe girişimcilik ekosisteminin sürdürülebilirlik ilkelerinin çok yönlü değerlendirilmesi
A multidimensional assessment of sustainability principles in the entrepreneurship ecosystem of the tourism sector
  1. Tez No: 996555
  2. Yazar: SEDA KALEÖZÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ECE KONAKLIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Girişimcilik Ekosistemi, Girişimcilik Ekosistemi, Sürdürülebilirlik, Ölçek Geliştirme, Girişimcilik, Sustainable entrepreneurship ecosystem, Entrepreneurship ecosystem, Sustainability, Scale development, Entrepreneurship
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Turizm alan yazınında, sürdürülebilir girişimcilik ekosistemini oluşturan bileşenler bütüncül bir çerçevede tanımlanmamış ve bu yapıyı ölçen psikometrik özellikleri kanıtlanmış bir ölçek bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, turizm sektöründeki sürdürülebilir girişimcilik ekosistemini oluşturan yapısal bileşenleri belirlemek, tanımlamak ve bu çok boyutlu yapıyı ölçmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçek (Sürdürülebilir Girişimcilik Ekosistemi Ölçeği - SGEÖ) geliştirmektir. Nicel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmada, ölçek geliştirme süreci sistematik adımlarla yürütülmüştür. Literatür taramasıyla oluşturulan madde havuzu, 25 uzmanın görüşüyle Lawshe tekniği kullanılarak değerlendirilmiş ve kapsam geçerliği sağlanmıştır. Pilot uygulama (n=142) sonrasında, Türkiye'de faaliyet gösteren turizm girişimcilerinden oluşan 409 kişilik örneklem üzerinde ana uygulama gerçekleştirilmiştir. Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) sonucunda, düşük yük veren veya binişiklik gösteren 7 madde çıkarılmış ve 25 maddeden oluşan dört faktörlü bir yapı elde edilmiştir: Sürdürülebilir Çevre Dinamikleri (SÇD), Sürdürülebilir Girişimcilik Yönelimi (SGY), Sürdürülebilir Teknoloji Yönelimi (STY) ve Sürdürülebilir Ekosistem Desteği (SED). Ölçeğin genel iç tutarlılığı yüksektir (α=0,941); alt boyutların güvenirlik katsayıları sırasıyla 0,912, 0,773, 0,798 ve 0,673'tür. Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA), dört faktörlü modelin kabul edilebilir uyum gösterdiğini (χ²/sd=2,382; RMSEA=0,073; CFI=0,928; TLI=0,920) ortaya koymuştur. İkinci düzey DFA ile dört boyutun tek bir üst yapı (SGE) altında toplandığı doğrulanmış; faktör yükleri SÇD=0,96, SGY=0,89, SED=0,87, STY=0,78 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen bu yapısal bileşenler temelinde, turizm sektörü için bir kavramsal model önerilmiştir. Geliştirilen SGEÖ, turizm sektöründe sürdürülebilir girişimcilik ekosistemini ölçmek için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır.
Özet (Çeviri)
In the tourism literature, the components constituting the sustainable entrepreneurship ecosystem have not been defined within a holistic framework, and there is no psychometrically validated scale that directly measures this structure. The aim of this study is to identify and define the structural components of the sustainable entrepreneurship ecosystem in the tourism sector and to develop a valid and reliable scale (Sustainable Entrepreneurship Ecosystem Scale - SEES) to measure this multidimensional structure. Employing a quantitative research design, the scale development process was carried out through systematic steps. An item pool created through literature review was evaluated by 25 experts using the Lawshe technique, establishing content validity. Following a pilot study (n=142), the main application was conducted on a sample of 409 tourism entrepreneurs operating in Türkiye. As a result of Exploratory Factor Analysis (EFA), 7 items with low factor loadings or cross-loadings were removed, yielding a four-factor structure consisting of 25 items: Sustainable Environmental Dynamics (SED), Sustainable Entrepreneurial Orientation (SEO), Sustainable Technology Orientation (STO), and Sustainable Ecosystem Support (SES). The overall internal consistency of the scale was high (α=0.941); the reliability coefficients for the sub-dimensions were 0.912, 0.773, 0.798, and 0.673, respectively. Confirmatory Factor Analysis (CFA) demonstrated that the four-factor model had acceptable fit (χ²/df=2.382; RMSEA=0.073; CFI=0.928; TLI=0.920). Second-order CFA confirmed that the four dimensions converge under a single higher-order structure (SEE), with factor loadings calculated as SED=0.96, SEO=0.89, SES=0.87, and STO=0.78. Based on these identified structural components, a conceptual model for the tourism sector has been proposed. The developed SEES is a valid and reliable measurement tool for assessing the sustainable entrepreneurship ecosystem in the tourism sector.