Dijital hikâye anlatımı bağlamında podcast yayıncılığı:“Kadınlar ve Kurabiyeler”örneği
Podcast publishing in the context of digital storytelling: The case of“Women and Cookies”
- Tez No: 996583
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEZCAN ÖZKAN KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Podcast yayıncılığı, Dijital hikâye anlatımı, Feminizm, Fenomenoloji, Otoetnografi, Alternatif medya, Podcast, Sosyal medya, Sosyal medya platformları, Yeni medya, Podcasting, Digital storytelling, Feminism, Phenomenology, Autoethnography, Alternative media, Podcast, Social media, social mediaplatforms, New media
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Basın ve Yayın Bilim Dalı
Özet
Teknolojik gelişmelerle birlikte, günümüzde hikâye anlatmanın ve paylaşmanın yolları değişmiş ve çeşitlenmiştir. Bu çeşitlilik arasında podcast, önemli bir yerde durmakta ve hikâye anlatma pratiğini birçok açıdan değiştirmektedir. Podcast, kendine özgü dinamikleri olan ve dinleyici ile üretici arasında dolaysız bir etkileşimi mümkün kılan yeni bir medya platformudur. Dijital hikâye anlatımı bağlamında değerlendirildiğinde podcast, hikâye anlatmanın yeni bir biçimidir. Bu çalışmada, podcast yayıncılığının dijital hikâye anlatıcılığı bağlamında sunduğu fırsat ve sınırlılıklar ortaya konularak, podcast'in toplumun dezavantajlı kesimlerinden olan kadınların, kendi hikâyelerini kitlelere duyurabilmelerinde bir temsiliyet alanı yaratıp yaratmadığına odaklanılmaktadır. Bu kapsamda, kadınların mücadele hikâyelerini paylaştıkları“Kadınlar ve Kurabiyeler”podcast serisi üzerinden nitel bir okuma gerçekleştirilmektedir. Çalışmanın bulguları, geleneksel medyada ve kamusal alanda kendine temsiliyet alanı bulamayan kadınların, podcast aracılığıyla alternatif bir temsiliyet alanı yaratabildiğini göstermektedir. Podcast, kadın hikâyelerinin hem görünürlük kazanması hem de duyulması için etkili bir araç olarak görülmektedir. Podcast yayıncılığının sesi önceleyen doğası, özellikle travmatik deneyimlerin kamusal alanda paylaşımı için güvenli bir ortam sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
With technological developments, the ways stories are told and shared today have changed and diversified. Among these forms, podcasting holds a significant place and reshapes storytelling in many ways. A podcast is a new media platform with its own dynamics, enabling direct interaction between the listener and the producer. When evaluated within the context of digital storytelling, the podcast represents a new form of narrative practice. This study focuses on whether podcasting, by revealing the opportunities and limitations of digital storytelling, creates a space of representation for women, one of the disadvantaged groups in society, to share their stories with broader audiences. In this framework, a qualitative analysis is conducted through the podcast series“Kadınlar ve Kurabiyeler”where women share their stories of struggle. The findings of the study show that women who cannot find a space for representation in traditional media and in the public sphere are able to create an alternative representational space through podcasting. The podcast emerges as an effective tool for making women's stories both visible and heard. The voice-centered nature of podcasting provides a safer environment for sharing experiences in the public sphere, especially those involving trauma.