Arteriyel basınç izleme seti sabitleme aparatının geliştirilmesi ve kullanım etkinliğinin değerlendirilmesi
Development of arterial pressure monitoring set fixing apparatus and evaluation of its usage efficiency
  1. Tez No: 996601
  2. Yazar: ZEYNEP GÜRKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KARAMAN ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Arteriyel kan basıncı, ekipman ve malzemeler, inovasyon, KVC yoğun bakım, santral venöz basınç, Arterial blood pressure, cardiovascular surgery intensive care unit, central venous pressure, equipment and materials, innovation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yoğun bakım ünitelerinde arteriyel basınç izlemi sırasında transdüserin referans noktasında stabil biçimde konumlandırılmasını sağlamak üzere Arteriyel Basınç İzleme Seti Sabitleme Aparatı'nı geliştirmek ve bu aparatın etkinliğini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Deneysel modelde olan araştırma, Ocak–Aralık 2025'te Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi'nde, koroner arter bypass greft cerrahisi geçiren 60 hasta ile yürütüldü. Geliştirilen aparat, klasik flaster yöntemiyle karşılaştırıldı. Ameliyat sonrası her hastada 48 saat boyunca 15 zaman noktasında arteriyel kan basıncı ve santral venöz basınç ölçümleri yapıldı. Veri toplama araçları arasında tanımlayıcı bilgiler, ürün etkinliği ve hemşire değerlendirme formları yer aldı. Bulgular: Geliştirilen sabitleme aparatı, flastere kıyasla transdüser hareketini tamamen önledi (%0 - %61.7). Aparat kullanımında sistolik (F=159.31, p<.001, η²ₚ=.73), diyastolik kan basıncı (F=127.64, p<.001, η²ₚ=.684) ve santral venöz basınç (F=385.00, p<.001, η²ₚ=.867) değerleri anlamlı ve klinik açıdan daha yüksek bulundu. Zaman etkisi sistolik için anlamsızken, diyastolik kan basıncı (p<.001) ve santral venöz basınç (p<.001) için anlamlıydı. Transdüser seviye farklılıkları tüm parametrelerde güçlü etki gösterdi. Hemşireler aparatı %100 oranında daha kolay, etkili ve güvenli buldu. Bulgular, aparatın ölçüm stabilitesini artırarak referans hizasını koruduğunu ve klinik iş akışını iyileştirdiğini ortaya koydu. Sonuç: Sonuç olarak, sabitleme aparatı ölçüm stabilitesini ve klinik güvenliği artıran, yanlış müdahale riskini azaltan ve hemşire iş yükünü hafifletme potansiyeli yüksek bir çözüm olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to develop an Arterial Pressure Monitoring Set Fixing Apparatus to ensure stable positioning of the transducer at the reference point during arterial pressure monitoring in intensive care units and to evaluate its effectiveness. Material and Method: This experimental study was conducted between January and December 2025 in the Cardiovascular Surgery Intensive Care Unit of Van Training and Research Hospital, University of Health Sciences, with 60 patients who underwent coronary artery bypass graft surgery. The developed fixation apparatus was compared with the conventional adhesive tape method. Arterial blood pressure and central venous pressure were measured at 15 time points during the first 48 postoperative hours. Data collection tools included descriptive information, product effectiveness, and nurse evaluation forms. Results: The developed fixation apparatus completely prevented transducer displacement compared to adhesive tape (0% - 61.7%). Use of the apparatus resulted in significantly and clinically higher values of systolic blood pressure (F=159.31, p<.001, η²ₚ=.73), diastolic blood pressure (F=127.64, p<.001, η²ₚ=.684), and central venous pressure (F=385.00, p<.001, η²ₚ=.867). While the effect of time was not significant for systolic pressure, it was significant for diastolic blood pressure (p<.001 and central venous pressure (p<.001). Differences in transducer level had strong effects across all parameters. Nurses rated the apparatus as 100% easier, more effective, and safer compared to adhesive tape. These findings indicate that the apparatus enhances measurement stability, maintains reference alignment, and improves clinical workflow. Conclusion: In conclusion, the stabilization apparatus can be considered a solution that enhances measurement stability and clinical safety, reduces the risk of incorrect interventions, and has strong potential to alleviate nurses' workload.