Çağdaş bir anlatım biçimi olarak enstalayon (yerleştirme) ve bir sergi
Installation as a contemporary way of expression and an exhibition
  1. Tez No: 99665
  2. Yazar: ZEKİYE SARIKARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. CENGİZ ÇEKİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Enstalasyon, çağdaş sanat akımları ve sanatçılar, Türkiye'de çağdaş sanat, Installation, contemporary art movements and artists, contemporary art in Turkey n
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
ÖZET ÇAĞDAŞ BİR ANLATIM BİÇİMİ OLARAK ENSTALASYON (YERLEŞTİRME) VE BİR SERGİ Enstalasyon, günümüzde ülkemizde de geniş ilgi gören bir anlatma biçimi olarak gündemdedir. Ancak, enstalasyonu tanımlamak konusunda çok çeşitli ve çelişkili yorumlarla karşılaşılmaktadır. Kapsamlı bir tanımlamaya varabilmek için, bu olgunun beslendiği tarihsel süreçleri ve süreçler içinde sanat alanında yaşanan değişimleri yalandan incelemek kaçınılmazdır. Bu çalışmada, yalan zaman sanat tarihinde yaşanan değişimlere, enstalasyon olgusu açısından bakılmış ve enstalasyonun bir sanat yapma tarzından çok, sanat ve kültür alanına yönelik devrimci bir tutum olarak öne çıktığı gözlemlenmiştir. Bu sonuca varmak için, Batı sanatı tarihi içinde yer alan Dada, Minimalizm, Kavramsal Sanat, Yoksul Sanat (Arte Povera), Fluxus gibi akımların yanısıra, dünya sanat tarihi içinde temel taşı olarak yer edinmiş Kazimir Malevich, Constantin Brancusi, Kurt Schwitters, Marcel Duchamp ve Joseph Beuys gibi sanatçılar bu bağlamda incelenmiştir. Ayrıca, Türkiye'de çağdaş sanat alanındaki gelişmeler de enstalasyon açısından değerlendirilmiştir. Son olarak, yapılan çalışmalardan örnekler verilmiştir ve bu çalışmanın gereği olarak tasarlanan bir sergi projesi gerçekleştirilmiştir. Sergi projesinde önemli bir nokta, bu çalışmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda, serginin gerçekleştirildiği okul mekamyla olan ilişkisidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INSTALLATION AS A CONTEMPORARY WAY OF EXPRESSION AND AN EXHIBITION Today, installation has become a well-accepted way of expression in Turkey as well as in the West. However, diverging interpretations can be observed regarding the definition of installation. In order to achieve a comprehensive definition, it seems necessary to examine closely the historical processes by which this phenomenon has been influenced as well as the developments in the artistic field in relation to those processes. In this study, the modern and the contemporary developments in art have been surveyed from the viewpoint of installation, and it is concluded that installation appears to be a revolutionary attitude towards art and culture rather than being a new discipline of artistic production. In the way this conclusion is achieved, such movements in the Western history of art as Dada, Minimalism, Conceptual Art, Arte Povera, and Fluxus, as well as the works of some key artists such as Kazimir Malevich, Constantin Brancusi, Kurt Schwitters, Marcel Duchamp and Joseph Beuys have been examined in this context. Besides, development of contemporary art in Turkey is surveyed and evaluated as far as installation is concerned. Finally, some examples of personal works have been reviewed and a new exhibiton is organized as a requirement of this study. A significant point regarding the exhibition is that it is specifically prepared for the building of the art school to which this study is submitted.