Ratlarda yanık modelinde topikal metformin uygulanmasının yara iyileşmesi üzerine olan etkilerinin klinik ve histolojik incelenmesi
Clinical and histological evaluation of the effects of topical metformin on wound healing in a rat burn model
  1. Tez No: 996650
  2. Yazar: ROJHAT ÇELİKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLDA RIFAT ÖZAKPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Metformin, metformin hidroklorür jel, yanık yaralanması, Metformin, metformin hydrochloride gel, burn injury
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yanıklar, doğal deri bariyerini bozar ve çeşitli ana savunma mekanizmalarını etkiler, bu da potansiyel olarak ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bozulmuş bir iyileşme süreci, enfeksiyonlara, deri kaybına ve çevre dokulara ve genel organizmaya zarar verilmesine neden olabilir. Bu çalışma, yara iyileştirici özelliklere sahip olduğu bilinen bir bileşen olan metformin hidroklorür içeren in situ jellerin yanık iyileşmesi üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Yöntemler: Üç farklı jel oluşturucu ajan (Poloxamer 407®, Carbopol 934®, ve sodyum karboksimetil selüloz (Na-CMC) ve üç farklı metformin hidroklorür konsantrasyonu (4 mg/g, 6 mg/g ve 8 mg/g) kullanılarak in situ jeller formüle edildi. Formülasyonlar, deneysel tasarım ile optimize edildi; metformin konsantrasyonu ve jel oluşturucu ajan türü bağımsız değişkenler olarak belirlendi ve yüklenmiş miktar ile 150 dakika sonraki metformin salınım yüzdesi bağımlı değişkenler olarak seçildi. Bulgular: Optimize edilen hidrojel formülasyonları, 4 mg/g ve 8 mg/g dozlarda metformin-poloxamer 407® jelleri ile 29 gün boyunca tedavi edilen yedişer Wistar Albino ırkı sıçandan oluşan iki grup üzerinde in vivo çalışmalara tabi tutuldu. Sonuçlar, tedavi edilmemiş ve plasebo jel grupları ile karşılaştırıldı. Metformin hidroklorür içeren in situ Poloxamer 407® hidrojelleri ile tedavi edilen sıçanlarda, 29 gün süren tedavinin ardından yanık alanının boyutunda önemli bir azalma görüldü. Sonuçlar: Çalışma, metformin hidroklorür içeren in situ Poloxamer 407® hidrojellerin, sıçanlarda yanık alanlarının boyutunu azaltmada etkili olduğunu göstermektedir. Metformin hidroklorür jelin yara iyileşmesi üzerine olan etkilerinin daha detaylı sonuçlarına ulaşmak için immüno-histokimyasal ve hücre kültürü çalışmalarını içeren ileri araştırmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Burns disrupt the natural skin barrier and impact various host defense mechanisms, potentially leading to severe complications. An impaired healing process may result in infections, skin loss, and damage to surrounding tissues and the overall organism. This study aims to investigate the effect of in situ gels containing metformin hydrochloride, a known component with wound healing properties, on burn healing. Methods: In situ gels were formulated using three different gelling agents (Poloxamer 407®, Carbopol 934®, and sodium carboxymethyl cellulose (Na-CMC)) and three concentrations of metformin hydrochloride (4 mg/g, 6 mg/g, and 8 mg/g). Formulations were optimized through experimental design; metformin concentration and gelling agent type were determined as independent variables, and the loaded amount and the percentage of metformin released after 150 minutes were chosen as dependent variables. Results: Optimized hydrogel formulations were subjected to in vivo studies on two groups of seven Wistar Albino rats each, treated with metformin-poloxamer 407® gels at doses of 4 mg/g and 8 mg/g for 29 days. Results were compared with untreated and placebo gel groups. Rats treated with in situ Poloxamer 407® hydrogels containing metformin hydrochloride exhibited a significant reduction in the burned area size after 29 days of treatment. Conclusion: The study demonstrates the effectiveness of in situ Poloxamer 407® hydrogels containing metformin hydrochloride in reducing the size of burned areas in rats. Further research, including immuno-histochemical and cell culture studies, is needed to obtain more detailed results on the effects of metformin hydrochloride gel on wound healing.