Obstruktif uyku apne sendromunda SEMA5A ve PLXNB3 serum düzeylerinin belirlenmesi
Determination of SEMA5A and PLXNB3 serum levels in obstructive sleep apnea syndrome
- Tez No: 996673
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLNİHAL KUTLU GÜNERGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Geriatri, Nöroloji, Geriatrics, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Semaforin, Uyku apne sendromları, Semaphorin, Sleep apnea syndromes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OUAS), tekrarlayan hipoksi ve hiperkapni epizotlarına bağlı olarak gelişen sistemik inflamasyon, oksidatif stres ve nöroinflamasyon ile karakterize yaygın bir klinik tablodur. Bu patofizyolojik süreçler, nörobilişsel işlev bozuklukları ile kardiyovasküler komplikasyon riskinin artmasına yol açmaktadır. Çalışmamızda yer alan tüm hastalara OUAS tanısı polisomnografi (PSG) ile konulmuştur. Araştırma kapsamında, 65 yaş ve üzeri (30 hasta, 10 kontrol) ile 65 yaş altı (60 hasta, 20 kontrol) gruplarından oluşan toplam 90 hasta ve 30 sağlıklı kontrol değerlendirilmiştir. Nöronal sinyal iletiminde önemli işlevlere sahip Pleksin B3 (PLXNB3) ve Semaforin 5A (SEMA5A) serum düzeylerinin OUAS patogenezindeki olası rolleri incelenmiştir. Genel hasta ve kontrol grupları karşılaştırıldığında bu protein düzeylerinde anlamlı bir fark saptanmamıştır (p > 0.05). Ancak 65 yaş altı alt grupta, hastalık şiddeti arttıkça hem PLXNB3 (p = 0.024) hem de SEMA5A (p = 0.002) düzeylerinde belirgin değişiklikler gözlenmiştir. Ayrıca, SEMA5A düzeylerinin 65 yaş altı bireylerde anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p < 0.001). Bu bulgular, PLXNB3 ve SEMA5A'nın tek başına tanısal biyobelirteç niteliği taşımadığını, ancak özellikle 65 yaş altındaki yetişkinlerde OUAS'nin şiddetlenmesiyle ilişkili olabileceğini göstermektedir. Ayrıca SEMA5A, yaşa bağlı moleküler heterojenitenin bir göstergesi olabilecek potansiyel bir biyolojik belirteç olarak öne çıkmaktadır. Sonuç olarak, bu moleküller OUAS'nin nörobilişsel ve vasküler komplikasyonlarını açıklamaya yönelik gelecekteki moleküler ve terapötik araştırmalar için önemli hedefler sunmaktadır
Özet (Çeviri)
Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) is a common clinical condition characterized by recurrent episodes of hypoxia and hypercapnia, leading to systemic inflammation, oxidative stress, and neuroinflammation. These pathophysiological processes contribute to an increased risk of neurocognitive impairment and cardiovascular complications. All patients included in this study were diagnosed with OSAS through polysomnography (PSG). A total of 90 patients and 30 healthy controls were evaluated, comprising two age groups: individuals aged 65 years and older (30 patients, 10 controls) and those under 65 years (60 patients, 20 controls). The study investigated the potential roles of Plexin B3 (PLXNB3) and Semaphorin 5A (SEMA5A)—proteins known to play critical roles in neuronal signaling—in the pathogenesis of OSAS. While no significant differences were observed in protein levels between the overall patient and control groups (p > 0.05), notable alterations in both PLXNB3 (p = 0.024) and SEMA5A (p = 0.002) levels were detected in the subgroup of individuals under 65 years as disease severity increased. Additionally, SEMA5A levels were found to be significantly higher in the under-65 group (p < 0.001). These findings indicate that PLXNB3 and SEMA5A are not standalone diagnostic biomarkers; however, they may be associated with disease progression, particularly in adults younger than 65 years. Moreover, SEMA5A may reflect age-dependent molecular heterogeneity within OSAS. In conclusion, these molecules represent promising targets for future molecular and therapeutic research aimed at elucidating the mechanisms underlying the neurocognitive and vascular complications of OSAS.