Parkinson hastalarında farklı yürüme görevlerinin kas sinerjilerine ve yürüme kinematiklerine etkisi
The effects of different walking tasks on muscle synergies and gaitkinematics in patients with Parkinson's disease
- Tez No: 996674
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKŞAN DEMİRBÜKEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, yürüme kinemtiği, kas sinerjileri, zemin adaptasyonları, rehabilitasyon, Parkinson's disease, gait kinematics, muscle synergies, terrain adaptability, rehabilitation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Parkinson hastalığı (PD) olan bireylerde farklı yürüme görevlerinin yürüyüş kinematiği ve kas sinerjileri üzerindeki etkilerini araştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 29 PH hastası ve 22 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 51 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılar, kendi seçtikleri hızda dört farklı zeminde yürümüştür. Yürüme kinematikleri üç boyutlu hareket analiz sistemi ve ataletsel sensörler ile toplanmış, kas aktivitesi yüzey elektromiyografi ile kaydedilmiştir. Kas sinerjileri, Negatif Olmayan Matris Faktörizasyonu (NNMF) yöntemiyle çıkarılmış ve yeniden yapılandırma kalitesi Açıklanan Varyans Oranı (VAF) ile değerlendirilmiştir. Zemin ve grup etkileri doğrusal karma modeller kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: PH hastaları tüm zeminlerde daha düşük yürüme hızı ve daha kısa adım uzunluğu göstermiş, en belirgin bozulmalar yapılandırılmış ve düzensiz yüzeylerde izlenmiştir. Kadans büyük ölçüde korunurken, karmaşık zeminlerde tek destek süresi azalmış ve çift destek süresi artmıştır. Kinematik olarak, düzensiz zeminlerde kalça ve diz ekstansiyonu ile ayak bileği plantar fleksiyonunda azalma, yerden açıklığı artırmaya yönelik fleksiyon artışı ve eklem tepe zamanlamalarında gecikme saptanmıştır. Kas sinerjisi analizinde modüler yapı her iki grupta korunmuş, ancak PH grubunda sinerji ağırlıkları ve zamanlamasında azalmış esneklik görülmüştür. Sonuç: Parkinson hastalığında yürüme bozuklukları bağlama bağlıdır ve zemin karmaşıklığıyla artar. Rehabilitasyonda itiş ve zamanlamayı hedefleyen, zemine uyarlanmış genlik temelli egzersizler ve ipucu stratejileri önerilmektedir. Kas sinerjisi ölçütleri, tedavi süreçlerinde potansiyel biyobelirteçler olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effects of different walking tasks on gait kinematics and muscle synergies in individuals with Parkinson's disease (PD). Materials and Methods: A total of 51 participants (29 individuals with Parkinson's disease and 22 healthy controls) walked at their self-selected speed across four surfaces. Gait kinematics were recorded using a three-dimensional motion analysis system and inertial sensors, and muscle activity was assessed via surface electromyography. Muscle synergies were extracted using Non-Negative Matrix Factorization, with reconstruction quality evaluated by Variance Accounted For. Surface and group effects were examined using linear mixed models. Results: Individuals with Parkinson's disease (PD) exhibited slower walking speeds and shorter step lengths across all surfaces, with the most pronounced impairments observed on structured and unstructured terrains. While cadence was largely preserved, single support time decreased and double support time increased on complex surfaces. Kinematically, irregular terrains were associated with reduced hip and knee extension and ankle plantarflexion, increased flexion to enhance clearance, and delayed timing of joint peak values. Muscle synergy analysis revealed preserved modular structure in both groups; however, individuals with PD demonstrated reduced flexibility in synergy weights and timing. Conclusion: Gait impairments in Parkinson's disease are context dependent and increase with surface complexity. Rehabilitation should incorporate amplitude-based, surface-adapted exercises and cueing strategies targeting propulsion and timing. Muscle synergy metrics may serve as potential biomarkers for treatment processes.