Ortognatik cerrahi ile saat yönünün tersine rotasyon yapılan hastalarda relapsın incelenmesi
Investigation of relapse in patients undergoing counterclockwise rotation with orthognathic surgery
- Tez No: 996675
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ FINDIK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortognatik Cerrahi, Saat Yönünün Tersine Rotasyon, Stabilite, Orthognathic Surgery, Counterclockwise Rotation, Stability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Oklüzal değişikliklerle birlikte görülen şiddetli maksillofasiyal deformiteler ve asimetriler, ortodontik ve maksillofasiyal cerrahi prosedürleri içeren ortognatik cerrahi ile düzeltilebilir. Ortodonti ve ortognatik cerrahinin birlikte uygulandığı bu kombine tedavinin amacı, hastaya en uygun fonksiyonel ve estetik sonuçları sağlamaktır. Estetik gereksinimlere bağlı olarak, maksillomandibular kompleks saat yönünde veya saat yönünün tersine döndürülebilir. Ancak, bu rotasyonel hareketler sonrasında cerrahi olarak elde edilen sonucun uzun dönemde korunması, tedavinin başarısını belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Bu çalışmanın amacı, ortognatik cerrahi ile saat yönünün tersine rotasyon uygulanan bireylerde uzun dönem takipte elde edilen stabiliteyi değerlendirmektir. Bu çalışmaya, 2020–2024 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'na başvuran ve ortognatik cerrahi endikasyonu konulan toplam 30 birey dahil edilmiştir. Hastaların tamamına bimaksiller cerrahi uygulanmış olup, operasyon planlamasında maksillomandibular kompleksin saat yönünün tersine rotasyon hareketi gerçekleştirilmiştir. Hastaların ameliyat öncesi (T0), ameliyattan 1 hafta sonra (T1) ve ameliyattan 1 yıl sonra (T2) alınan lateral sefalometrik radyografileri değerlendirilmiştir. Tüm ölçümler, WebCeph™ sefalometrik analiz programı kullanılarak yapılmış; elde edilen veriler ameliyat sonrası değişim (T0–T1) ve postoperatif stabilite (T1–T2) açısından analiz edilmiştir. Saat yönünün tersine rotasyon uygulanan ortognatik cerrahi hastalarında, bir yıllık postoperatif takipte elde edilen iskeletsel, dental ve yumuşak doku değişimleri değerlendirilmiştir. İskeletsel bulgular, maksillomandibular kompleksin sagittal yönde fizyolojik sınırlar içinde minimal değişim gösterdiğini, vertikal yönde ise yüksek düzeyde stabilite sağlandığını ortaya koymuştur. Dental ve yumuşak doku ölçümlerinde yalnızca sınırlı değişiklikler gözlenmiştir. Bu sonuçlar, saat yönünün tersine rotasyon uygulanan bireylerde cerrahi sonucun korunduğunu ve postoperatif stabilitenin yüksek düzeyde sürdürüldüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Severe maxillofacial deformities and asymmetries associated with occlusal changes can be corrected with orthognathic surgery, which includes orthodontic and maxillofacial surgical procedures. The goal of this combined treatment, which combines orthodontic and orthognathic surgery, is to provide the patient with optimal functional and aesthetic outcomes. Depending on aesthetic requirements, the maxillomandibular complex can be rotated clockwise or counterclockwise. However, long-term maintenance of the surgical outcome following these rotational movements is one of the most important factors determining treatment success. The purpose of this study was to evaluate the stability achieved during long-term follow-up in individuals who underwent counterclockwise rotation with orthognathic surgery. A total of 30 individuals who presented to the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Süleyman Demirel University, between 2020 and 2024 and were indicated for orthognathic surgery were included in this study. All patients underwent bimaxillary surgery, and counterclockwise rotation of the maxillomandibular complex was performed as part of the surgical planning. Lateral cephalometric radiographs taken before surgery (T0), 1 week after surgery (T1), and 1 year after surgery (T2) were evaluated. All measurements were made using the WebCeph™ cephalometric analysis program, and the obtained data were analyzed for postoperative change (T0–T1) and postoperative stability (T1–T2). Skeletal, dental and soft tissue changes were evaluated at the one-year postoperative follow-up in orthognathic surgery patients who underwent counterclockwise rotation. Skeletal findings indicated minimal sagittal changes within physiological limits of the maxillomandibular complex, while a high degree of vertical stability was maintained. Only limited changes were observed in dental and soft tissue measurements. These findings suggest that the surgical outcome was preserved and a high level of postoperative stability was achieved in individuals who underwent counterclockwise rotation.