Mandibular ilerletme ve saat yönünün tersine rotasyon cerrahisinde inferior alveolar sinir üzerinde oluşan stres dağılımının üç boyutlu sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the stress distribution on the inferior alveolar nerve in mandibular advancement and counterclockwise rotation surgery with THREE-dimensional finite element analysis
  1. Tez No: 810196
  2. Yazar: ŞEBNEM DUYGULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPARSLAN ESEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: mandibular ilerletme, saat yönünün tersine rotasyon, inferior alveolar sinir, sonlu eleman analizi, mandibular advancement, counter-clockwise rotation, inferior alveolar nerve, finite element analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET MANDİBULAR İLERLETME VE SAAT YÖNÜNÜN TERSİNE ROTASYON CERRAHİSİNDE İNFERİOR ALVEOLAR SİNİR ÜZERİNDE OLUŞAN STRES DAĞILIMININ ÜÇ BOYUTLU SONLU ELEMANLAR ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Giriş: Sagittal split osteotomisi mandibuladaki hipoplazi ve hiperplazilerin düzeltilmesinde sıklıkla kullanılan bir tedavidir. İnferior alveolar sinirin geçici ya da kalıcı hipoestezisi bu işlemin yaygın bir komplikasyonudur. Özellikle mandibulanın ilerletildiği vakalarda sinirde oluşan gerilme stresi daha yüksektir.. Bu durum sinir iletimini etkilemektedir. Buna bağlı olarak ameliyat sonrası meydana gelen hipoestezinin süresini etkilemektedir. Klinik olarak mandibular ilerletmenin miktarı arttıkça sinirdeki gerilimin arttığı bilinse de literatürde mandibulada tersine rotasyon yapılan durumlarda inferior alveolar sinir gerilimi ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, farklı miktarda ilerletme yapılan ve saat yönünün tersine rotasyon uygulanan modellerde inferior alveolar sinirde oluşan gerilimi karşılaştırmaktır. Gereç ve yöntem: Bu deneysel çalışma için 3D DOCTOR kullanılarak iki boyutlu (2D) bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüsünden 0.5 mm seri aksiyal kesitlerden bir alt çene 3D sonlu elemanlar modeli oluşturulmuştur. Kortikal ve kansellöz kemik yapılarının kesin organik özellikleri, izotropik, homojen ve lineer elastik olarak kabul edilmiştir. İnferior alveolar sinirin organik özellikleri viskoelastik ve homojen olarak kabul edilmiştir. Çalışmada toplam 6 model kullanılmıştır. Bu modellerden 3 tanesine doğrusal yönde farklı miktarlarda ilerletme; diğer 3'üne farklı miktarlarda ilerletme ile kombine olarak saat yönünün tersine rotasyon hareketi uygulanmıştır Birinci model 6mm, ikinci model 9mm, üçüncü modele 12mm doğrusal ilerletme; dördüncü, beşinci ve altıncı gruba sırasıyla 6,9 ve 12 mm ilerletme ile birlikte saat yönünün tersine 10 derece rotasyon uygulanmıştır. Daha sonra her bir modelde oluşan inferior alveolar sinir gerilme stresi hesaplanmıştır. Her modeldeki stresleri hesaplamak için sonlu elemanlar çözücü yazılımı kullanılmıştır. Stres çizgileri hesaplanarak ve inferior alveolar sinir dokusunda ve sabitleme cihazlarında çizilmiştir. Sinirde oluşan gerilim değerleri birbiri ile kıyaslanarak ortognatik cerrahinin sinir hasarı riskine etkisi etkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Model 1' de 6 mm lineer ilerletme sonucu modelde oluşan Von Mises stres değeri:1724, Pmax stres değeri:2864, Pmin stres değeri: -1009 şeklindedir. Model 2' de 9 mm lineer ilerletme sonucu modelde oluşan Von Mises stres değeri: 2585, Pmax stres değeri: 4296, Pmin stres değeri: -1513 şeklindedir. Model 3' de 12 mm lineer ilerletme sonucu modelde oluşan Von Mises stres değeri: 3447, Pmax stres değeri: 5728, Pmin stres değeri: -2018 şeklindedir. Model 4' te 6 mm lineer ilerletme ve 10 derece saaat yönünün tersine rotasyon hareketi sonucu modelde oluşan Von Mises stres değeri: 1739, Pmax stres değeri: 2867, Pmin stres değeri: -1029 şeklindedir. Model 5' te 9 mm lineer ilerletme ve 10 derece saaat yönünün tersine rotasyon hareketi sonucu modelde oluşan Von Mises stres değeri: 2600, Pmax stres değeri: 4299, Pmin stres değeri: -1532 şeklindedir. Model 6' da 12 mm lineer ilerletme ve 10 derece saaat yönünün tersine rotasyon hareketi sonucu modelde oluşan Von Mises stres değeri: 3461, Pmax stres değeri: 5731, Pmin stres değeri: -2036 şeklindedir. Von mises değerleri M6>M3>M5>M2>M4>M1 şeklinde sıralanmıştır. Maksimal principal stres değerleri M6>M3>M5>M2>M4>M1 şeklinde sıralanmıştır. Minimum principal stres değerleri M1>M4>M2>M5>M3>M6 şeklinde sıralanmıştır. Sonuç: SSRO sonrası inferior alveolar sinir üzerinde meydana gelen streslerin ana sebebi rotasyon miktarından ziyade ilerletme miktarıdır. Mandibular ilerletme miktarı 2 kat arttığında sinir üzerinde meydana gelen streslerin de yaklaşık 2 kat arttığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF STRESS DISTRUBUTION ON INFERIOR ALVEOLAR NERVE BY THREE- DIMENSIONAL FINITE ELEMENT ANALYSIS MANDIBULAR ADVANCEMENT AND COUNTER-CLOCKWISE ROTATION SURGERY Introduction: Sagittal split osteotomy is a frequently used treatment for the correction of hypoplasia and hyperplasia of the mandible. Temporary or permanent hypoesthesia of the inferior alveolar nerve is a common complication of this procedure. Especially in cases where the mandible is advanced, the tension on the nerve is higher. This condition affects nerve conduction. Accordingly, it affects the duration of post-operative hypoesthesia. Although it is known clinically that the tension in the nerve increases as the amount of mandibular advancement increases, there is no study in the literature on inferior alveolar nerve tension in cases where counter clock-wise rotation of the mandible is performed. The aim of this study is to compare the tension in the inferior alveolar nerve in models with different amounts of advancement and counterclockwise rotation. Materials and methods: For this experimental study, a 3D finite element model of the mandible was created from 0.5 mm serial axial sections from two-dimensional (2D) computerized tomography (CT) images using 3D DOCTOR. The precise organic properties of cortical and cancellous bone structures are considered isotropic, homogeneous and linearly elastic. The organic properties of the inferior alveolar nerve are considered viscoelastic and homogeneous. In the study, a total of 6 models were used. Different amounts of advance in the linear direction to 3 of these models; The other 3 were rotated counterclockwise in combination with different amounts of advancement. First model 6mm, second model 9mm, third model 12mm linear advancement; The fourth, fifth and sixth groups were rotated 10 degree counterclockwise with 6.9 and 12 mm advancement, respectively. Then, the tensile stress of the inferior alveolar nerve in each model was calculated. Finite element solver software was used to calculate the stresses in each model. Stress lines were calculated and drawn in the inferior alveolar nerve tissue and fixation devices. By comparing the tension values in the nerve with each other, the effect of orthognathic surgery on the risk of nerve damage was evaluated. Results: In Model 1, Von Mises stress value: 1724, Pmax stress value: 2864, Pmin stress value: -1009, has occurred as a result of 6 mm linear advancement. In Model 2, the Von Mises Stress value: 2585, Pmax stress value: 4296, Pmin stress value: -1513 has occurred as a result of 9 mm linear advancement. In Model 3, Von Mises stress value: 3443 is: 3447, Pmax stress value: 5728, Pmin stress value: -2018 has occurred as a result of 12 mm linear advancement. In Model 4, Von Mises stress value: 1739, Pmax stress value: 2867, Pmin stress value: -1029 has occurred as a result of 6 mm linear advancement and 10 degrees counterclockwise rotation movement. In Model 5, Von Mises stress value: 2600, Pmax stress value: 4299, Pmin stress value: -1532has occurred as a result of 9 mm linear advancement and 10 degrees counterclockwise rotation movement. In Model 6, Von Mises stress value: 3461, Pmax stress value: 5731, Pmin stress value: -2036, has occurred as a result of 12 mm linear advancement and 10 degrees counterclockwise rotation movement. Von mises values are listed as M6>M3>M5>M2>M4>M1. Von mises values are listed as M6>M3>M5>M2>M4>M1. Minimum principal stress values are listed as M1>M4>M2>M5>M3>M6. Conclusion: The main reason for the stress on the inferior alveolar nerve after SSRO is the amount of advancement rather than the rotational movement. When the amount of mandibular advancement increases by 2 times, it is seen that the stresses on the nerve increase approximately 2 times.