İskiofemoral sıkışma prediktörlerinin manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi
Evaluation of predictors of ischiofemoral impingement with magnetic resonance imaging
- Tez No: 996679
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA ESİN DERİN ÇİÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: iskiofemoral sıkışma, iskiofemoral mesafe, kuadratus femoris kası, Trokanter minor, İliak kemik, İskiyofemoral sıkışma sendromu, ischiofemoral impingement, ischiofemoral distance, quadratus femoris muscle, Trochanter minor, Iliac bone, Ischiofemoral impingement syndrome
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamız, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile iskiofemoral sıkışma (İFS) tanısını karşılayan olgularda, iskiofemoral bölgenin morfolojik ölçümlerini belirlemeyi, bu ölçümler arasındaki ilişkileri analiz etmeyi ve ölçümlerin iskiofemoral aralık üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: Eylül 2021-Ağustos 2025 arasında, kalça MRG çekimi yapılan hastalar retrospektif olarak tarandı. İFS tanı kriterlerine uygun olarak, iskiofemoral mesafe (İFM) ≤15 mm ve kuadratus femoris mesafesi (KFM) ≤10 mm olan olgular belirlenerek, 250 hastaya ait 382 kalça MRG çalışmaya dahil edildi. Dokuz nicel ölçüm yapıldı: İFM, KFM, hamstring tendon alanı (HTA), trokanter minör alanı (TMA), kollodiafizer açı (KDA), iskial açı (İA), femoral boyun açısı (FBA), pubik açı (PA) ve interiskial mesafe (İİM). Buna ek olarak, kuadratus femoris kasına (KFK) ait yağlı atrofi ve ödem değerlendirildi. Bu morfolojik parametrelerin arasındaki ilişkileri ve iskiofemoral boşluk ile olan bağlantılarını araştırmak amacıyla istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda, İFM'nin sol tarafta sağ tarafa göre anlamlı derecede dar olduğu saptandı. İFM ve KFM, bazı femoral ve pelvik morfolojik parametreler ile zayıf ancak anlamlı korelasyonlar gösterdi. Regresyon analizlerinde, TMA'nın, HTA'nın ve İİM'nin İFM üzerinde bağımsız etkileri olduğu ortaya kondu. Ayrıca, HTA'nın ve bazı açısal parametrelerin KFM üzerinde bağımsız etkileri olduğu gösterildi. KFK'de yağlı atrofi ve ödem bulguları sık olarak gözlendi, İFM ve KFM değeri azaldıkça atrofi ve ödem derecesinin arttığı saptandı. İleri yaş grubunda bazı morfometrik ölçümlerde anlamlı değişiklikler izlendi ve bu yaş grubunda alan ölçümlerinin tanısal performansının, mesafe ölçümlerine kıyasla daha yüksek olabileceği gösterildi. Sonuç: Çalışmamız, İFS'nin, femoral ve pelvik anatomik yapının, yaşa bağlı değişikliklerin ve komşu kas, kemik, yumuşak doku patolojilerinin birlikte rol oynadığı kompleks bir sendrom olduğuna işaret etmektedir. İFS tanısında, İFM ve KFM temel tanısal parametrelerdir. Bununla birlikte, alan ölçümlerinin, femoral ve pelvik açıların, KFK sinyal değişikliklerinin birlikte değerlendirilmesinin tanısal doğruluğu artırabileceği sonucuna varılmıştır. Bu bulgular, İFS tanısında daha kapsamlı ve bütüncül bir yaklaşımın gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the morphological measurements of the ischiofemoral region and to analyze their interrelationships in patients diagnosed with ischiofemoral impingement (IFI) using magnetic resonance imaging (MRI), as well as to evaluate the impact of these measurements on the ischiofemoral space. Materials and Methods: Hip MRI examinations performed between September 2021 and August 2025 were retrospectively screened. In accordance with the diagnostic criteria for ischiofemoral impingement (IFI), cases with an ischiofemoral distance (IFD) ≤15 mm and a quadratus femoris distance (QFD) ≤10 mm were identified, and 382 hip MRIs from 250 patients were included in the study. Nine quantitative measurements were obtained: IFD, QFD, hamstring tendon area (HTA), lesser trochanter area (LTA), collodiaphyseal angle (CDA), ischial angle (IA), femoral neck angle (FNA), pubic angle (PA), and interischial distance (IID). In addition, fatty atrophy and edema of the quadratus femoris muscle (QFM) were evaluated. Statistical analyses were performed to investigate the relationships among these morphological parameters and their association with the ischiofemoral space. Results: In our study, IFD was found to be significantly narrower on the left side compared to the right. Both IFD and QFD demonstrated weak but significant correlations with certain femoral and pelvic morphological parameters. Regression analyses revealed that the LTA, HTA, and IID had independent effects on IFD. In addition, HTA and several angular parameters were shown to have independent effects on QFD. Fatty atrophy and edema of the QFM were frequently observed, and the severity of these findings increased as IFD and QFD values decreased. In the older age group, significant changes were noted in certain morphometric measurements, and in this group, area-based measurements demonstrated higher diagnostic performance compared to distance-based measurements. Conclusion: Our study indicates that IFI is a complex syndrome in which femoral and pelvic anatomical structures, age-related changes, and concomitant muscle, bone, and soft tissue pathologies collectively play a role. In the diagnosis of IFI, IFD and QFD are fundamental diagnostic parameters. However, it was concluded that the combined evaluation of area measurements, femoral and pelvic angles, QFM signal alterations may enhance diagnostic accuracy. These findings highlight the necessity of a more comprehensive and holistic approach in the diagnosis of IFI.