Gluteal bölgede intramüsküler enjeksiyon uygulamasında kullanılan anatomik işaret noktalarının sağlık bilimleri fakültesi öğrencileri tarafından belirlenmesinin incelenmesi
An analysis of the determination of anatomical reference points used in intramuscular injections in the gluteal region by students of the faculty of health sciences
- Tez No: 996691
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Anatomi, gluteal bölge, intramüsküler enjeksiyon, lokalizasyon, eğitim, Anatomy, gluteal region, intramuscular injection, localisation, training
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
Özet
İntramüsküler enjeksiyonlarda gluteal bölge sık tercih edilen bir uygulama alanıdır; ancak güvenli alanın hatalı belirlenmesi damar ve sinir yapılarında hasara yol açabilmektedir. Bu çalışmada, Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik ve Ebelik Bölümü öğrencilerinin gluteal bölgede güvenli enjeksiyon için gerekli anatomik işaret noktalarını doğru lokalize edebilme düzeyleri incelenmiştir. Etik kurul onayı alınarak yürütülen kesitsel araştırmaya 245 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerden gluteal bölgesi disseke edilmemiş kadavra üzerinde spina iliaca anterior superior (SIAS), trochanter major (TM), crista iliaca (CI), spina iliaca posterior superior (SIPS), coccyx (Co), spinal orta hat (SOH) ve sulcus glutealis (SG) işaret noktalarını kullandıkları yönteme göre doğru lokalize edilip edilmediği araştırılmıştır. Katılımcılar tarafından kadavra üzerinde lokalize edilerek işaretlenen anatomik noktalar, görsel olarak kayıt altına almak amacıyla Xiaomi Redmi Note 9A model akıllı telefon kamerasıyla fotoğraflama işlemi yapıldı. Katılımcılar tarafından lokalize edilip işaretlenen anatomik nokta ile araştırmacı tarafından önceden belirlenen gerçek anatomik nokta arasındaki mesafe, ImageJ yazılımı kullanılarak santimetre (cm) cinsinden ölçüldü. Lokalizasyon doğruluğu“doğru (0–1 cm)”,“yakın (1–3 cm)”,“uzak (≥3 cm)”ve“kullanmadı”olarak sınıflandırılmıştır. Bulgulara göre öğrenciler en sık SIAS (%54,3) ve CI (%29,8) noktalarını kullanmıştır. Doğru lokalizasyon oranı CI için %57,5, SOH için %67,1 ve SG için %36,5 olarak saptanmıştır. SIAS (%83,4), TM (%88), SIPS (%100) ve Co (%88,8) ise çoğunlukla uzak kategorisinde yer almıştır. Bölümler ve sınıflar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, öğrencilerin gluteal bölgede güvenli enjeksiyon alanını belirlemede anatomik işaret noktalarını doğru lokalize etme düzeylerinin yetersiz olduğu görülmüş, bu durum enjeksiyon güvenliği açısından eğitimde daha fazla uygulamalı destek gerekliliğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The gluteal region is commonly selected as a site for intramuscular injections; however, incorrect identification of the safe area can place patients at risk by causing injury to major vascular and neural structures. This study aimed to evaluate the ability of students from the Nursing and Midwifery Departments of the Faculty of Health Sciences at Gaziantep University to accurately localise the anatomical landmarks required to determine the safe injection zone in the gluteal region. A total of 245 students participated in this cross-sectional study, which was conducted following approval from the institutional ethics committee. Participants were asked to identify the spina iliaca anterior superior (SIAS), trochanter major (TM), crista iliaca (CI), spina iliaca posterior superior (SIPS), coccyx (Co), spinal midline (SOH), and gluteal sulcus (SG) on an undissected cadaver. The points marked by the students were photographed using a Xiaomi Redmi Note 9A smartphone for documentation. Distances between the students' markings and the actual anatomical landmarks, previously identified by the researcher, were measured in centimetres using ImageJ software. Localisation performance was categorised as accurate (0–1 cm), close (1–3 cm), distant (≥3 cm), or not used. The most frequently used landmarks were SIAS (54.3%) and CI (29.8%). Accuracy rates varied across landmarks: 57.5% for CI, 67.1% for SOH, and 36.5% for SG. SIAS (83.4%), TM (88%), SIPS (100%), and Co (88.8%) were predominantly classified as distant. No significant differences were found between departments or year levels (p > 0.05). Overall, the findings indicate that students' ability to correctly localise anatomical landmarks in the gluteal region is insufficient, underscoring the need for enhanced practical training to improve injection safety.