Hemşirelik öğrenimi öz-yeterlik ölçeğinin Türkçe versiyonu: psikometrik geçerlik ve güvenirlik çalışması
The Turkish version of the nursing learning self-efficacy scale: A psychometric validity and reliability study
  1. Tez No: 996731
  2. Yazar: AHMET GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRETTİN ÖZBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Biyoistatistik, İstatistik, Nursing, Biostatistics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Geçerlik, güvenirlik, hemşirelik, öğrenci, öz-yeterlik, Güvenilirlik, Öz yeterlilik, Öğrenciler, Validity, reliability, nursing, student, self-efficacy, Students
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hemşirelik öğrenimi öz-yeterlik ölçeğinin (HÖÖYÖ) Türkçe psikometrik özelliklerini inceleyerek, ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmaktır. Yöntem: Bu çalışma metodolojik bir yaklaşımla yürütülmüştür. Ölçeğin kültürel ve dilsel uyarlama sürecinde yer alan çeviri, geri çeviri, uzman görüşü ve pilot uygulama titizlikle yürütülmüştür. Çalışma Türkiye'nin üç ayrı üniversitesinde eğitime devam eden hemşirelik öğrencileri ile yapılmıştır. Çalışma 630 öğrencinin katılımıyla tamamlanmıştır. Veriler SPSS 26.0 ve AMOS 24.0 paket programları ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, güvenirlik analizi, açımlayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21.50 ± 3.07 ve %73.8'i kadındır. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda bir madde çıkarılarak ölçeğin 20 maddelik ve üç faktörlü bir yapıya sahip olduğu ve toplam varyansın %52.74'ünü açıkladığı bulunmuştur (KMO = .935; Bartlett χ² = 5065.189, p < .001). Doğrulayıcı faktör analizi üç faktörlü modelin iyi uyum gösterdiğini ortaya koymuştur (χ²/df = 2.975, RMSEA = .056, RMSEA %90 CI = .050–.062, CFI = .935, TLI = .924, GFI = .927). Bütün maddelerin faktör yükleri .474–.769 arasında olduğu bulunmuştur. Ölçeğin iç tutarlılık katsayısı α = .92 olarak bulunmuştur. Ölçeğin test-tekrar test güvenirliği istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (r = .73, p < .001). Alt boyut puan ortalamaları kavrama ve bilişsel işleme için 38.54 ± 5.15, uygulamalı çalışma için 22.66 ± 3.71 ve hemşirelik iletişimi için 16.20 ± 2.39 olarak bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, HÖÖYÖ'nün Türkçe formunun geçerli, güvenilir ve hemşirelik öğreniminde öğrencilerin öz-yeterliğini ölçmede psikometrik açıdan etkili bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the psychometric properties of the Nursing Learning Self-Efficacy Scale (NLSE-S) in Turkish and to conduct validity and reliability study on the scale. Method: This study was conducted using a methodological approach. The translation-back translation, expert opinion, and pilot application involved in the cultural and linguistic adaptation process of the scale were carried out meticulously. The study was conducted with nursing students continuing their education at three different universities in Türkiye. The study was completed with the participation of 630 students. The data were evaluated using the SPSS 26.0 and AMOS 24.0 software packages. Descriptive statistics, reliability analysis, exploratory factor analysis (EFA), and confirmatory factor analysis (CFA) were used in the analysis of the data. Results: The mean age of the students participating in the study was 21.50 ± 3.07, and 73.8% were female. As a result of EFA, one item was removed, revealing that the scale had a 20-item, three-factor structure and explained 52.74% of the total variance (KMO = .935; Bartlett χ² = 5065.189, p < .001). CFA revealed that the three-factor model showed good fit (χ²/df = 2.975, RMSEA = .056, RMSEA 90% CI = .050–.062, CFI = .935, TLI = .924, GFI = .927). All item factor loadings ranged between .474 and .769. The internal consistency coefficient of the scale was found to be α = .92. The test-retest reliability of the scale was found to be statistically significant (r = .73, p < .001). The mean subscale scores were 38.54 ± 5.15 for comprehension and cognitive processing, 22.66 ± 3.71 for practical working, and 16.20 ± 2.39 for nursing communication. Conclusion: The results of this study indicate that the Turkish version of the NLSE-S is a valid, reliable, and psychometrically effective measurement tool for assessing students' self-efficacy in nursing education.